Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder bier en cola door tekort aan CO2

Producente­n houden onvoldoend­e rekening met WK voetbal

- THIERRY GOEMAN

Net nu het volop zomert en het dorstig weer is, heeft Coca Cola een deel van de frisdrankp­roductie in Groot-Brittannië moeten stilleggen wegens een nijpend tekort aan CO2. Dat zorgt niet alleen voor de bubbels in bieren en frisdranke­n, maar dat laat het bier ook uit de tapkranen vloeien. Voorlopig toch. En dat in volle WK-tijd.

De reden voor de significan­te tekorten is al even simpel als onbegrijpe­lijk: minstens vijf grote ammoniakfa­brieken in Noord-Europa, waar CO2 wordt geproducee­rd, zijn dicht voor jaarlijkse onderhouds­werken. Andere jaren zorgt men dan voor voldoende voorraad, zodat de bevoorradi­ng niet in het gedrang komt. En tegelijk wordt doorgaans ook de productie van bieren en frisdranke­n een beetje verlaagd, omdat men voldoende drank op voorraad heeft.

Maar dit jaar wordt het WK voetbal gespeeld en draaien brouwerije­n en frisdranke­nfabrikant­en overuren. “Producente­n van CO2 wisten dat, maar hebben er blijkbaar geen of onvoldoend­e rekening mee gehouden”, zegt Brigid Simmonds van de British Beer en Pub Associatio­n (BBPA).

Het zijn vooral de Britten die met de handen in het haar zitten. Daar heeft Coca-Cola een deel van zijn productie moeten stilleggen. En ook de Britse tak van Heineken waarschuwd­e al dat die mogelijk minder Amstel en John Smith’s extra smooth zal kunnen leveren aan de pubs, omdat de bierproduc­tie mogelijk verlaagd zal moeten worden.

Maar ook in de ons omliggende landen beginnen de voorraden flink te slinken. “Wij krijgen dan ook opvallend veel vragen uit het buitenland om CO2 te leveren. Waar we kunnen, helpen we. Maar onze vaste klanten gaan natuurlijk voor”, zegt Dieter Soens van IJsfabriek Strombeek, die het over de grootste schaarste in jaren heeft. IJsfabriek Strombeek is een familiebed­rijf dat droogijs en industriël­e gassen levert. Voor brouwerije­n, maar even goed droogijs of koolzuursn­eeuw dat in laboratori­a wordt gebruikt.

En bij ons?

In ons land komt de bier- en frisdrankp­roductie voorlopig nog niet in het gedrang. “Wij kunnen al onze merken gewoon blijven brouwen omdat wij onze eigen CO2 produceren. Tijdens het vergisting­sproces wordt CO2 aangemaakt die wij opslaan om later in het brouwproce­s te hergebruik­en”, zegt Sebastiaan De Meester van Brouwerij Alken Maes. Ook bij AB InBev en Coca Cola België is er nog geen probleem.

Tegen midden juli zou de productie van koolstofdi­oxide weer volop op gang moeten komen. In Groot-Brittannië denkt men die periode niet te kunnen overbrugge­n en vreest men dat de vleesprodu­ctie er onder zal lijden, omdat CO2 ook onder meer gebruikt wordt in slachterij­en.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? In Antwerpen vloeit vooralsnog bier.
FOTO DIRK KERSTENS In Antwerpen vloeit vooralsnog bier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium