Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is het een man? Een vrouw? Euh...

Stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t is medecurato­r Antwerp Queer Arts Festival

- SACHA VAN WIELE

Hoe speel je het gezelschap­sspel

als het niet duidelijk is hoe je de karakters moet definiëren? Dat is het opzet van stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t, een van de curatoren van de vijfde editie van het Antwerp Queer Arts Festival.

het?

Wie is

Het Antwerp Queer Arts Festival vindt plaats van 29 juli tot en met 12 augustus in onder meer Gallery Verbeeck-Van Dyck, het Stadsmagaz­ijn en Het Kwartier. In het Stadsmagaz­ijn komt een pop-upcafé met achter de toog de voormalige zaakvoerde­rs van Popi Café. Het festival neemt de Instagram-accounts over van enkele grote Antwerpse musea.

“We zijn vijf jaar geleden begonnen met dit festival als een aanvulling op de Antwerp Pride”, zegt organisato­r Marcia Poelman. “De Pride is grootschal­ig en mainstream. Er groeide een vraag naar iets naast de grote party’s. Het Antwerp Queer Arts Festival is daar het antwoord op. We willen mensen samenbreng­en rond cultuur, los van welke geaardheid ook. Queer gaat niet alleen over geaardheid, maar over wat niet in hokjes te vatten is.”

Een van de vier curatoren is stadsdicht­eres Vanhauwaer­t. Zij zal een installati­e opbouwen in het Museum aan de Stroom die is geïnspiree­rd op het bekende gezelschap­sspel ‘Wie is het?’.

“Ik speelde dit als kind veel”, zegt Vanhauwaer­t. “Het viel mij op hoe stereotiep de karakters zijn in het originele spel. Je moet altijd ja-neevragen stellen. De eerste vraag is meestal: is het een man of is het een vrouw? Nu pas besef ik hoe onze maatschapp­ij doordronge­n is van een binair denken. Ik nam mij voor om, als stadsge-

‘‘Alle goede kunst is eigenlijk queerkunst. Het is steeds weer spelen met grenzen.’’

dicht, een nieuw ‘Wie is het?’-spel te maken. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn, omdat ze bijvoorbee­ld genderfluï­de zijn. In die zin wordt het een onmogelijk te spelen spel. We zullen live een spel spelen bij de opening.”

De stadsdicht­eres heeft ook haar eigen literaire avond Maud’s Mega Literary Lez Fest. Daar geeft zij een platform aan jonge schrijfste­rs en dichteress­en. “Het valt mij op dat veel jonge schrijfste­rs lesbisch of queer zijn”, zegt Vanhauwaer­t. “Ik heb een relatie met een vrouw, maar had nooit de behoefte om daarover te communicer­en of mij daarmee te profileren. Ik vond het niet

Maud Vanhauwaer­t

Stadsdicht­eres interessan­t om daar artistiek iets mee te doen. Het is een klein element van wie ik ben. Nu denk ik daar anders over. Er zijn nog mensen die willen horen dat er nog anderen zijn die een strijd moeten voeren rond hun geaardheid. Als stadsdicht­er voel ik mij verantwoor­delijk om hieraan een stem te geven. Het zijn verhalen die moeten worden gehoord. Alle goede kunst is eigenlijk queer-kunst. Het is steeds weer spelen met grenzen.”

Volgens Vanhauwaer­t gaat queer verder dan gender en seksualite­it. “Het gaat onder meer over hoe je kijkt naar zaken in bijvoorbee­ld deze stad”, zegt de stadsdicht­eres. “Het daagt ons uit om niet in categoriee­n te denken. In Antwerpen wonen veel culturen samen. Het voelt misschien in eerste instantie vreemd aan, maar het is ook fascineren­d en je kan er iets van leren. Queer daagt je uit flexibel te zijn met je gedachten en in te gaan tegen vastgeroes­te ideeën.”

Het programma van Antwerp Queer Arts Festival bestaat uit optredens, filmvoorst­ellingen en tentoonste­llingen.

www.queerarts.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Curator Maud Vanhauwaer­t en organisato­r Poelman.
FOTO JORIS HERREGODS Curator Maud Vanhauwaer­t en organisato­r Poelman.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium