Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees is weg

Vrees voor aanslagen heeft geen impact meer op vakantiepl­anning

-

Tunesië en Turkije zijn terug van weggeweest en ook Egypte maakt volgens reisagents­chappen een inhaalbewe­ging. De vrees voor aanslagen en politieke onrust is verdwenen. Al blijven Frankrijk, Spanje en Italië traditiege­trouw de toeristisc­he topbestemm­ingen van de Belg.

Deze zomer klapt de Belgische strandgang­er opnieuw zijn parasol open in Tunesië en aan de Rode Zee in Egypte. Langzaam maar zeker laten vakantiega­ngers hun terughoude­ndheid tegenover Noord-Afrikaanse landen en Turkije varen. Dat stellen touroperat­oren TUI en Thomas Cook, waaronder het merk Neckermann, unaniem vast. “De Turkse Rivièra doet het uitstekend en Tunesië staat weer op de kaart”, zegt Tui-woordvoerd­er Piet Demeyere.

Daardoor beleven de Spaanse Costa’s voor het eerst in jaren een ‘normale’ zomer. “Het was overdreven”, legt Dirk Dom van Thomas Cook uit. “Spanje was vorige zomer heel vroeg volgeboekt, terwijl ‘niemand’ naar de Arabische landen en Turkije reisde.”

In Egypte beperkt de heroplevin­g zich tot resorts aan de Rode Zee. “We krijgen er nog bezorgde vragen over”, zegt Demeyere. Ook Luc Callewaert, algemeen directeur van Joker, een reisbureau gespeciali­seerd in rondreizen, ziet in Egypte geen groei. “Voor ons is dat nog steeds niets.” Ook deze zomer liggen historisch­e sites aan de Nijl er relatief rustig bij.

De reisorgani­saties halen dit jaar hogere cijfers dan vorig jaar. “Onze groepsreiz­en groeien met 20%”, glundert Callewaert. De populairst­e bestemming­en blijven Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenlan­d, blijkt uit de jaarlijkse barometer van Europ Assistance.

Minder Spanje

De Amerikaans­e president Donald Trump jaagt toeristen niet langer richting Canada. “We zien deze zomer de omgekeerde beweging.

De VS trekken bij ons 50% meer toeristen ten opzichte van vorig jaar, terwijl Canada stagneert”, zegt Bosteels van Connection­s. De NoordAmeri­kaanse landen zijn volgens hem en Callewaert de favoriete trekpleist­ers voor Belgen die hun vakantie verder van huis zoeken. “Vietnam doet het ook heel goed. Thailand is minder. Mogelijk verliest dat, net als Spanje, strandtoer­isten aan Turkije en Tunesië.”

In Zuid-Amerika is Peru traditiege­trouw het populairst­e land, zegt Callewaert. In zuidelijk Afrika doen Zuid-Afrika en buur- land Namibië het goed. “Ze groeien voor het derde jaar op rij”, vertelt Bosteels. Hij dankt het succes aan mond-tot-mondreclam­e en aan het spelprogra­mma dat vorig jaar plaatsvond in het land. Of Mexico, waar dit jaar neerstreek, ook hoog scoort? “Niet speciaal. Onze ervaring is dat het voor verre reizen meestal een jaar duurt voor we een effect zien.”

De Mol,

De Mol

 ?? FOTO AFP ?? Op de foto: twee toeristen houden halt bij een gedenkteke­n voor de dodelijke slachtoffe­rs in het
Tunesische Sousse in 2015.
FOTO AFP Op de foto: twee toeristen houden halt bij een gedenkteke­n voor de dodelijke slachtoffe­rs in het Tunesische Sousse in 2015.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Frankrijk
(foto: Avignon)
blijft de populairst­e bestemming.
FOTO GETTY IMAGES Frankrijk (foto: Avignon) blijft de populairst­e bestemming.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium