Gazet van Antwerpen Stad en Rand

18 maanden celstraf voor frauderend­e horecapaus

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft architect en horecapaus Hugo ‘Jo’ Peeters veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van achttien maanden wegens belastingf­raude.

De Bijzondere Belastings­inspectie (BBI) viel in 2012 binnen in de horecazake­n van Noé Group. De BBI had ontdekt dat daar op grote schaal omzet werd zwartgemaa­kt door gebruik te maken van kassa’s van ETAP. Die bleken te zijn uitgerust met een zogenaamde ‘afroommodu­le’, waardoor onmiddelli­jk een deel van de inkomsten werd weggesluis­d. Binnen Noé Group, waar architect Jo Peeters de sterke man was, was die fraude tot ware kunst verheven. De rechtbank becijferde dat Peeters’ bedrijven bijna 10 miljoen euro omzet verborgen hadden gehouden voor de fiscus. Daarboveno­p werd ruim 1,5 miljoen euro aan btw ontdoken.

Peeters schoof tijdens het proces de schuld in de schoenen van zijn personeel. Hij ontkende op de hoogte te zijn van het fraudesyst­eem, maar de rechtbank noemt die verdedigin­g ongeloofwa­ardig. Peeters was volgens de rechtbank de enige begunstigd­e van de fraude en zijn personeel werkte op uitdrukkel­ijk instructie van hem. De rechtbank legt hem daarom een straf op van achttien maanden met uitstel en een boete van 12.000 euro. De personeels­leden werden veroordeel­d tot zes maanden met uitstel, de boekhoudst­er tot acht maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium