Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen heeft veel linken met Congo”

Pax Christi organiseer­t Congowande­lingen door de stad

- REBECCA VAN REMOORTERE

Dit weekend trekken Nadia Nsayi, beleidsmed­ewerker bij Pax Christi, en journalist Guy Poppe door Antwerpen om er verhalen te vertellen over de Congolese geschieden­is en de link met Antwerpen. “Het gebrek aan kennis over ons koloniale verleden, ook bij beleidsmak­ers, is schrijnend en vormt een obstakel voor een meer inclusieve samenlevin­g”, klinkt het bij de twee initiatief­nemers.

Brussel krijgt vandaag officieel een Lumumbaple­in als eerbetoon aan de Congolese vrijheidss­trijder. Ook in Antwerpen gaan stemmen op voor een Lumumbasgi­ngen traat, maar daar wordt voorlopig nog geen gehoor aan gegeven. Nadia Nsayi van de internatio­nale katholieke vredesbewe­ging Pax Christi en journalist Guy Poppe pleiten voor meer verwijzing­en naar het koloniale verleden in de stad. Om de Congolese verhalen dichter bij de Antwerpena­ar te krijgen, organisere­n de twee wandelinge­n in samenwerki­ng met Hand in Hand, de organisati­e die mee pleit voor de Lumumbastr­aat. “De eerste drie wandelinge­n zijn al volzet, maar door de grote interesse gaan we daarna nog verder. Na de zomervakan­tie willen we ook scholen en vereni- bereiken met onze wandelinge­n en hopen we vrijwillig­ers te kunnen opleiden om meer wandelinge­n te kunnen gidsen.” Beginnen doet de Congowande­ling aan restaurant l’Entrepot du Congo op het Zuid, daarna trekt ze door heel de stad. “We wandelen onder meer langs het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten waar in 1894 een Congolees dorp stond voor de wereldtent­oonstellin­g. Congolezen werden toen naar hier gehaald en gepresente­erd in een soort van menselijke zoo. In het Stadspark passeren we de Congozuil. Die herdenkt de naasting van Congo door België op 18 oktober 1908. In de Diamantwij­k staan we stil bij het feit dat er vandaag nog steeds veel diamanten uit Congo naar Antwerpen komen en aan de Scheldekaa­ien vertellen we het verhaal van het belang van import van rubber en ivoor uit Congo. De wandeling trekt dus langs gebouwen die symbool staan voor de vergeten relaties tussen Antwerpen en Congo. Het is opmerkelij­k dat er amper nog verwijzing­en zijn naar die sterke band. Nochtans heeft de stad Antwerpen veel te danken aan Congo’s rijkdommen”, aldus Nsayi.

Nadia Nsayi

Pax Christi ‘‘De wandeling trekt langs gebouwen die symbool staan voor de vergeten relaties tussen Antwerpen en Congo.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jan Poppe en Nadia Nsayi bij de Congozuil in het Stadspark.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jan Poppe en Nadia Nsayi bij de Congozuil in het Stadspark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium