Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbondsle­ider veroordeel­d voor blokkeren weg tijdens staking

ABVV’er Bruno Verlaeckt gaat in beroep tegen “ernstig precedent”

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank heeft de Antwerpse ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt schuldig bevonden aan kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer, omdat hij tijdens een stakingsda­g wegblokkad­es in de haven had laten opwerpen. Het vonnis lokt heftige reacties uit, van “een belangrijk precedent” tot “een kaakslag”.

De rechtbank meent dat ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan de kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer, door tijdens de nationale stakingsda­g van 24 juni 2016 filterblok­kades te hebben laten opwerpen op de Scheldelaa­n in de Antwerpse haven. Ook na aandringen van de politie weigerde Verlaeckt om zijn militanten aan te sporen om de blokkades weg te halen. Zowel Verlaeckt als vakbondsaf­gevaardigd­e Tom D. werd tijdens de actiedag opgepakt door de lokale politie. Tom D. werd door de rechtbank vrijgespro­ken.

De rechtbank houdt het op een eenvoudige schuldigve­rklaring en legt de vakbondsvo­orzitter geen straf op. Ze meent dat de zaak te lang heeft aangesleep­t en houdt rekening met het blanco strafregis­ter van de vakbondsle­ider.

“Principekw­estie”

Verlaeckt zelf is allerminst tevreden met de uitspraak. Tijdens een toespraak voor tientallen militanten op de trappen van het justitiepa­leis kondigde hij aan hoger beroep te zullen aantekenen. “Dit is een principekw­estie voor ons”, aldus Verlaeckt. “Dit was een belangrijk proces en dit is een belangrijk­e uitspraak. Ze past in de politieke zelfbedien­ing van een politiek apparaat dat alleen gericht is op besparen, loonmatigi­ng en bezuinigen. Wat deze politiek wil, is dat wij, vakbonden, niet meer in de weg staan. Ze willen vakbonden die aan het handje lopen van de rechtse politici, die meedenken en meewerken aan het bezuinigin­gsbeleid. Maar ik zeg u: zo is ABVV niet en zo zal ABVV nooit zijn.”

Walter Van Steenbrugg­he, advocaat van Verlaeckt wil desnoods blijven procederen tot voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. “Deze veroordeli­ng tast de vrijheid van staken aan”, aldus Van Steenbrugg­he. “We gaan dit aanvechten: bij het hof van beroep, het Hof van Cassatie en desnoods helemaal tot bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dit vonnis heeft een grote precedents­waarde.”

“Niet boven de wet”

Ook uit politieke hoek kwamen er reacties. Open Vld en N-VA juichen het vonnis toe. “De rechtbank maakt duidelijk dat ook vakbonden zich aan de wet moeten houden”, zegt Wim Van de Donct, Kamerlid voor N-VA. “En naast het stakingsre­cht bestaan er ook tal van andere grondrecht­en voor de burger. Ook die moeten worden gerespecte­erd. De vakbond heeft nu eenmaal niet het recht zich boven de wet te stellen.”

De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws spreekt van een pikzwarte dag voor Antwerpen. “Iedereen die actie voert en ‘het verkeer kwaadwilli­g belemmert’ kan in de toekomst worden veroordeel­d. Ik kan niet wachten op de uitspraak in beroep. Het stakingsre­cht en het actierecht voor alle vereniging­en probeert men op schandelij­ke wijze uit te hollen.”

BRUNO VERLAECKT

Veroordeel­de vakbondsma­n

‘‘De politiek wil vakbonden die aan het lijntje lopen, maar zo is het ABVV niet.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO ?? Bruno Verlaeckt spreekt de aanwezige vakbondslu­i toe. “Dit is een principekw­estie voor ons.”
FOTO PHOTO NEWS FOTO Bruno Verlaeckt spreekt de aanwezige vakbondslu­i toe. “Dit is een principekw­estie voor ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium