Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Migratiede­al bezweert EU-crisis, voorlopig

De Europese deal over vluchtelin­gen uitgelegd

- FARID EL MABROEK

De Europese leiders hebben donderdagn­acht na urenlang onderhande­len dan toch een akkoord bereikt over de opvang van vluchtelin­gen. Iedereen wint een beetje, de EU lijkt voorlopig gered, maar niemand weet goed hoe dit akkoord zal worden uitgevoerd. “De problemen ten gronde zijn niet opgelost, maar de Unie kan nu verder zonder crisis”, zegt Europakenn­er Hendrik Vos (UGent).

WAT HEEFT EUROPA BESLIST?

De Oost-Europese landen willen geen vluchtelin­gen opvangen, Italië verwacht meer hulp van andere staten en Duitsland wil ze sneller kunnen terugsture­n naar de zogenaamde frontlijns­taten zoals Italië of Griekenlan­d. De standpunte­n over migratie lagen binnen de EU zo ver uit elkaar dat ze onverzoenb­aar bleken, maar de 28 EU-leiders sleepten toch een akkoord uit de brand en bezweren zo voorlopig de politieke migratiecr­isis. Bedoeling is dat de EU de eigen grenzen beter bewaakt en op termijn deals sluit met landen in Noord-Afrika om daar vluchtelin­gen op te vangen. In afwachting komen er in Europa “gecontrole­erde” centra voor vluchtelin­gen, waar economisch­e vluchtelin­gen snel worden gescheiden van vluchtelin­gen die recht hebben op asiel. De eersten worden dan snel uitgewezen, de tweeden worden nadien verdeeld over de 28 EU-landen. Cruciaal is dat dit op vrijwillig­e basis gerije, beurt. Wie niets wil doen, hoeft dat ook niet te doen. De vluchtelin­gen kunnen ook niet meer kiezen naar welk land ze gaan.

WAAR GAAN VLUCHTELIN­GEN VOORTAAN NAARTOE?

Wat er gebeurt met de vluchtelin­gen die in die centra zitten en recht hebben op asiel is nog niet duidelijk. Zij kunnen doorstrome­n naar landen die dat zien zitten, maar wat indien er nauwelijks landen zijn die hun deuren openstelle­n?

GAAT BELGIË VRIJWILLIG VLUCHTELIN­GEN OPVANGEN?

Neen. Toch voorlopig niet. Bevoegd staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) benadrukte gisteren dat de opname van 15 vluchtelin­gen van het in Malta aangemeerd­e schip The Lifeline eenmalig was en dat er voorlopig ook helemaal geen crisis is die maakt dat er vluchtelin­gen moeten worden opgenomen. Premier Charles Michel bevestigde dat. België wil dat Europa eerst de Dublin-regels doet respectere­n, die inhouden dat asielzoeke­rs moeten worden geholpen in het land waar ze de EU binnenkome­n. Hoe dan ook zal België zich voorlopig dus niet solidair opstellen. Maar geen enkel ander EU-land heeft dat al gedaan. Volgens professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven) zijn afspraken tussen EU-landen over wie hoeveel erkende vluchtelin­gen opvangt essentieel. “Anders zijn die centra EHBO-posten zonder dat er een ziekenhuis is”.

ZIJN ER DEALS IN DE MAAK MET LANDEN BUITEN DE EU?

Neen. Met Turkije bestaat er al enkele jaren een akkoord om Syriërs tegen te houden en op te vangen – die deal wordt overigens voor 3 miljard euro vernieuwd – maar andere gegadigden zijn er nog niet. “Die akkoorden zullen er ook niet snel komen. Waarom zouden landen zoals Tunesië of Libië dat ook willen? Het trekt alleen maar problemen aan”, legt Steven Van Hecke uit.

WIE WINT MET DIT AKKOORD?

Vooral Oost-Europese landen zoals Honga-

Steven Van Hecke

Professor Europese politiek

‘‘Afspraken tussen EU-landen over wie hoeveel erkende vluchtelin­gen opvangt zijn essentieel.’’

Tsjechië of Slovakije. Zij weigerden tot grote ergernis van West-Europa nu al om vluchtelin­gen op te vangen. Die houding wordt nu beloond door alles op basis van vrijwillig­heid te doen. En Merkel redt haar intern verdeelde regering. Zij kon ervoor zorgen dat vluchtelin­gen niet zomaar een EU-land – vaak Duitsland – kunnen kiezen en heeft ondertusse­n met landen zoals Spanje en Griekenlan­d al afgesproke­n dat zij sneller dan nu het geval is vluchtelin­gen gaan terugnemen. Italië komt er volgens Van Hecke bekaaider vanaf. Of dat land veel hulp gaat krijgen, is maar de vraag.

IS DE EU MET DIT AKKOORD NU GERED?

Zowel Europees president Donald Tusk, de nieuwe Italiaanse regering als bondskanse­lier Angela Merkel creëerden het doembeeld en dat is voorlopig weg. Voorlopig, zegt ook Hendrik Vos. Want iedereen geeft toe dat de uitwerking van de deal nog heel wat voeten in de aarde zal hebben. De Hongaarse premier Viktor Orban geeft de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel een handkus. Die laatste lijkt haar vel te redden met het akkoord.

 ?? EPA-EFE FOTO ??
EPA-EFE FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium