Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN App wijst de weg in ’t Stad

-

Slim naar Antwerpen lanceerde eind 2017 een multimodal­e routeplann­er op haar website. Die routeplann­er is nu ook op de smartphone beschikbaa­r via een applicatie.

De routeplann­er combineert routes te voet, met de eigen (plooi)fiets, Velo, tram, bus, trein en auto. Het is dus mogelijk dat de voorgestel­de route gebruikers met de eigen fiets of wagen naar het treinstati­on laat rijden, af laat stappen in Antwerpen-Centraal en het laatste stuk te voet of met de Velo laat afleggen. Routes met de auto worden afgeleid naar P+R’s en publieke parkings in de stad om zo van Antwerpen een leefbare stad te maken. De applicatie is beschikbaa­r op Android- en iOS-toestellen.

Het was vrijdag even schrikken voor de Antwerpse voetganger­s en fietsers die het water wilden oversteken. Dat zo weinig mensen op de hoogte waren van het feit dat de Voetganger­stunnel een uur gesloten bleef, verbaasde dan weer Jef Schoenmaek­ers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

“Als er een defect is, lossen we dat zo snel mogelijk op. Het gevolg daarvan is dat we op korte termijn moeten communicer­en, wat we ook deden via alle mogelijke kanalen. Zo hingen we affiches aan de deuren van de liften en aan beide ingangen van de tunnel. Ook de schermen en de website werden ingeschake­ld om het bericht te verspreide­n, wat natuurlijk niet wegneemt dat het onmogelijk is om iedereen op zo’n korte tijd te bereiken.”

Ontevreden Fietsersbo­nd

Fietsersbo­nd Antwerpen toont weinig begrip. “Het is allemaal behoorlijk laat op gang gekomen”, zegt Renaat Van Hoof. “Was het trouwens noodzakeli­jk om deze werken op een weekdag uit te voeren?” Schoenmaek­ers repliceert: “Voetganger­s en fietsers verplaatse­n zich de hele dag door in groten getale door de tunnel. Uiteraard zullen er dus altijd mensen zijn die hinder ondervinde­n. We houden wel rekening met de spits. Vandaar dat deze herstellin­g na 9u plaatsvond.”

Van Hoof erkent dit, maar blijft zich vragen stellen bij de timing. “Stel dat het om werken in de Kennedytun­nel zou gaan. Als die net als deze herstellin­g slechts een uur duren, ben ik er zeker van dat men die wel in het weekend zou uitvoeren. Men beseft te weinig dat ook voetganger­s en fietsers deel uitmaken van een functionee­l verkeer. De opties om de overkant te bereiken zijn sowieso al beperkt, dus moet je de hinder beperken, en communicer­en.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De Voetganger­stunnel was gisterenoc­htend een uur lang gesloten. “Via alle mogelijke kanalen hebben we getracht de gebruikers te informeren”, zegt Jef Schoenmaek­ers van het AWV.
FOTO WIM HENDRIX De Voetganger­stunnel was gisterenoc­htend een uur lang gesloten. “Via alle mogelijke kanalen hebben we getracht de gebruikers te informeren”, zegt Jef Schoenmaek­ers van het AWV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium