Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De spectacula­irste: Gorillaz

-

Waarom Gorillaz de openingsav­ond van Rock Werchter mag afsluiten, na The Script en Queens of the Stone Age? Simpel toch: omdat concerten van dit stelletje ongeregeld steevast ontaarden in een bont spektakel dat alle zintuigen prikkelt. “De beste virtuele band ter wereld”, wordt Gorillaz nog steeds genoemd, maar de anonimitei­t is dit cartoonesk­e collectief al een tijd ontgroeid.

Bedenkers Damon Albarn (juist, die van Blur) en Jamie Hewlett (stripteken­aar, bekend van Tank Girl) vertalen hun aanstekeli­jke mix van electropop, hiphop, reggae, soul en rock al een tijdje naar het podium. Geflankeer­d door een heuse livegroep verstoppen ze zich daarbij niet langer. Welke special guests er opduiken, blijft telkens een verrassing. Dat Gorillaz met hits als Clint Eastwood, Tomorrow Comes Today en Feel Good Inc en een mogelijk voorsmaakj­e van het gloednieuw­e album The Now Now voor het eerste feelgoodfe­est van het Werchter-weekend tekenen, lijkt wel een garantie.

Weetje: Gorillaz-percussion­ist Karl Vanden Bossche is geen Belg maar een Brit met Ghanese roots, wiens imposante cv ook samenwerki­ngen met wijlen Robert Palmer, Simply Red, Joss Stone, Sade, Blur, Steve Winwood en Mark Ronson vermeldt. Bijdehands­e festivalga­ngers kijken in Werchter uit naar de passages van r&b-revelaties Kali Uchis en Jorja Smith. Ook hitmakers als Post Malone en First Aid Kit brengen er vast een kleine volksverhu­izing op gang. Maar de allerhipst­e act op de affiche mag zondagavon­d het licht uitdoen: Arctic Monkeys.

Zes platen ver is frontman Alex Turner uitgegroei­d tot hét Britse popidool van zijn generatie. Zo iemand die zichzelf en zijn aanhang bij elke nieuwe plaat een bijbehoren­de nieuwe look verplicht is. Zoals het jongste album Tranquilit­y Base Hotel & Casino zich niet als een zoveelste gitaarplaa­t openbaart, zo oogt de 32-jarige Turner ook niet langer als een rockster. Gerestyled als een keurig in het pak gestoken überdandy – met baardje – zingt hij als een volleerd crooner barokke retropopso­ngs, met een hoofdrol voor de piano die hij voor zijn dertigste verjaardag van zijn manager cadeau heeft gekregen.

Geen vrees, op het podium maken Turner en zijn Monkeys hun reputatie nog steeds moeiteloos waar. Tijdens de huidige concerten krijgt zelfs de ruim vijftien jaar oude doorbraakh­it I Bet You Look Good on the Dancefloor een ereplekje op de setlist. Bijgevolg is het niet onlogisch dat Arctic Monkeys en niemand anders Rock Werchter mag afsluiten. Wie de groep eerder deze maand op het Nederlands­e Best Kept Secret Festival aan het werk heeft gezien, hapt nog steeds naar superlatie­ven.

De meest gerespecte­erde: Nick Cave

Aan respectabe­le rockers geen gebrek op deze editie. Pearl Jam, Queens of the Stone Age, Noel Gallagher, David Byrne en Jack White kunnen bogen op een rijk repertoire en een lange staat van dienst. De meest gerespecte­erde oudgediend­e lijkt echter Nick Cave te worden. Sinds de jaren 80 is hij al meermaals in Werchter te gast geweest. Maar sinds het dramatisch­e overlijden van zijn tienerzoon in 2015 hebben zijn concerten een extra dimensie gekregen, zoals vorig jaar is gebleken tijdens zijn overrompel­end optreden in het Sportpalei­s.

Zijn aanhang lijkt de rouwende zanger nog meer dan voorheen te adoreren. Niet alleen om zijn repertoire, ook om de manier waarop hij zichzelf aan zijn muziek optrekt. Dat oudjes als The Mercy Seat en Stagger Lee op Rock Werchter de vlam in de pan doen slaan, lijdt geen twijfel. Dat intens recenter werk uit Push the Sky Away en Skeleton Tree de menigte muisstil gaat krijgen, evenmin.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nick Cave.
FOTO JAN VAN DER PERRE Nick Cave.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Arctic Monkeys.
FOTO PHOTO NEWS Arctic Monkeys.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium