Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een staaltje van oude politieke cultuur”

Alternatie­ve meerderhei­d zet burgemeest­er in zijn hemd

-

Marijke Deroover legde de eed af als nieuwe directeur van de gemeente Wommelgem. Toch ging de meeste aandacht naar de politiek gevoelige functieaan­passing van OCMW-secretaris Aline Mauer. Zij wordt, tegen de zin van burgemeest­er Frank Gys (N-VA), toch adjunct-directeur.

De van de gemeente Lint overkomend­e Marijke Deroover, die in augustus aan de slag gaat, was vanop de publieke tribune al meteen getuige van een fel dispuut, over haar eigen gemeentepe­rsoneel dan nog wel. Althans, dat was zo gepland, maar op aandringen van Maurice Vonckx (GroenRood) werd het voorstel om Aline Mauer een andere functie te geven achter gesloten deuren behandeld. Zij had eerder zonder succes gekandidee­rd voor de functie van algemeen directeur en dreigde, hoewel vast benoemd, vanaf 1 augustus zonder taak te vallen omdat het OCMW als aparte entiteit ophoudt te bestaan.

Dat dit voorstel werd ingediend door oppositiel­eider Ludo Neyens (Open Vld), zeer tot onvrede van burgemeest­er Frank Gys (N-VA) maar wel met de zegen van zijn coalitiepa­rtner Ann Baele (Gemeentebe­langen), zegt op zich al veel. Het voorstel haalde een alternatie­ve meerderhei­d: Open Vld en Gemeentebe­langen stemden voor. Schepen Ann Baele, nog even OCMW-voorzitter, is opgelucht. “Dat Aline Mauer nu adjunct-directeur kan worden, een functie die tot op heden niet bestaat maar nu zal toegevoegd worden aan het organogram, is een mooie oplossing voor een prangend probleem. Mauer kan onze organisati­e nog veel bijbrengen, gezien haar knowhow en onberispel­ijke staat van dienst.”

“Weinig vertrouwen”

Burgemeest­er Frank Gys is behoorlijk ontstemd over de gang van zaken. “Dit is een staaltje van oude politieke cultuur waarvan wij onze kiezers beloofd hebben dat die in Wommelgem tot het verleden zou behoren. Wij zijn er altijd voorstande­r van geweest om steeds de beste man of vrouw te selecteren voor iedere functie. Gemeentebe­langen en Open Vld zien dat duidelijk anders. Wat speelt hier tussen die twee partijen? Dit geeft ons als N-VA weinig vertrouwen om ook de volgende zes jaar nog eens samen te werken met Gemeentebe­langen.” Ludo Neyens (Open Vld) zegt dat het decreet lokaal bestuur uitdrukkel­ijk de mogelijkhe­id biedt aan kleine gemeenten om de nieuwe algemeen directeur, bij integratie van gemeente en OCMW, te ondersteun­en. “Aline Mauer heeft haar kunnen bewezen. Onze nieuwe algemeen directeur zal al werk genoeg hebben. Assistenti­e is meer dan welkom.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium