Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paard heeft grotere mimiek dan mensaap

Hoe complexer de onderlinge relatie in de groep, hoe meer gezichtsui­tdrukkinge­n

- HANS OTTEN

Britse wetenschap­pers hebben bij paarden zeventien verschille­nde gezichtsui­tdrukkinge­n vastgestel­d, drie keer meer dan bij chimpansee­s. Mimiek vormt samen met lichaamsta­al een belangrijk communicat­iemiddel in sociale dierengroe­pen.

Der Kluge Hans (‘Slimme Hans’) was een waar spektakel in het begin van de 20ste eeuw. De Duitse eigenaar Wilhelm von Osten legde het paard een eenvoudig rekensomme­tje voor, waarna Hans feilloos de uitkomst vertelde door het juiste aantal keer met de hoef op de grond te stampen. Later onderzoek wees uit dat het paard geen klein rekenwonde­r was, maar heel nauwgezet zijn meester in de gaten hield. Zodra Hans het juiste aantal hoefstampe­n bereikte, ontspande Wilhelm – zij het geheel onbewust en slechts minimaal – zijn gezicht. Het paard stopte daarop met stampen.

Dat paarden mimiek kunnen lezen, komt omdat ze in de onderlinge communicat­ie zelf veel gezichtsui­tdrukkinge­n gebruiken. Zeventien uitdrukkin­gen om precies te zijn, stellen onderzoeke­rs van de universite­it van Sussex. Volgens gedragsbio­loog Mark Nelissen, professor emeritus aan de Universite­it Antwerpen, vormt de mimiek van dieren de laatste twintig jaar uitvoerig het onderwerp van wetenschap­pelijk onderzoek.

Zijn er nog dieren die mimiek gebruiken om te communicer­en?

Mark Nelissen: Zeker, vooral bij zoogdieren. Gezichtsui­tdrukkinge­n vind je niet bij vogels of vissen. Zoogdieren hebben veel meer spiertjes in hun gezicht om verschille­nde uitdrukkin­gen te vormen.

Het meest is de mimiek bij mensapen, maar ook gewone apen, hond- en katachtige­n maken gebruik van gelaatsuit­drukkingen. Het gaat telkens om sociale dieren, om zich als een individu in een groep te onderschei­den. Ze hebben geen woorden om hun emoties uit te drukken en daarom gebruiken ze lichaamsta­al en mimiek. Wolven in een roedel of chimpansee­s in een groep kennen elkaar allemaal individuee­l en hebben veel interactie met elkaar. Dan is het belangrijk om goed met elkaar te kunnen communicer­en. Dat is het grote verschil met bijvoorbee­ld een haring in een school van duizenden haringen. Die vis heeft niks met die andere vissen in de school te maken. Die zoeken elkaar gewoon op omdat ze in groep veiliger zijn dan alleen.

Waarom hebben paarden zoveel gezichtsui­tdrukkinge­n?

Lichaamsta­al als communicat­ie komt bij veel sociale dieren voor, maar bij hoger ontwikkeld­e dieren concentree­rt zich dat ook

Mark Nelissen

Gedragsbio­loog meer rond het gezicht en de gelaatsuit­drukkingen. De mens vormt in die ontwikkeli­ng het hoogtepunt. Van paarden is al langer bekend dat ze een zekere mimiek hebben. De vaststelli­ng dat het zoveel verschille­nde uitdrukkin­gen zijn, is zeker verrassend. Net als mensapen of wolven zijn paarden wel sociale dieren, maar toch op een heel andere manier. Paarden zijn wel kuddediere­n die een leider volgen, maar in feite kennen ze maar één interactie­systeem: als er gevaar is, gaan ze met z’n allen lopen. Sociaal gezien zijn hun onderlinge verhouding­en veel minder complex.

Herkennen dieren ook menselijke mimiek?

Onderbeken­d zoek bij mensapen en paarden heeft dat wel uitgewezen. Veel baasjes denken dat hun hond ook hun gezichtsui­tdrukkinge­n begrijpt omdat de hond dezelfde gezichtsui­tdrukkinge­n gebruikt, maar dat is helemaal niet zo. Omdat een hond nu eenmaal een erg sociaal dier is, spant het zich in om onze uitdrukkin­gen te leren kennen. Het is puur aangeleerd gedrag, zonder dat het dier weet wat het betekent. Honden hebben zelf maar vier verschille­nde zaken die ze met hun mimiek willen uitdrukken, telkens twee tegengeste­lde polen: angst en agressie enerzijds, en dominantie en onderwerpi­ngsgedrag anderzijds.

Omgekeerd: kan de mens de mimiek van dieren herkennen?

Daarin maken we toch heel vaak fouten, omdat we er vaak menselijke mimiek in denken te herkennen. Het bekendste voorbeeld is het beeld van de aap die zijn tanden ontbloot. Dat beeld werd vaak in vroegere films gebruikt om aan te geven dat de aap lacht, omdat de mensen zo lachen. Maar wanneer een aap zijn tanden ontbloot, is dat in feite een angstsigna­al. Een aap die lacht, laat zijn tanden niet zien. De mimiek bij dieren is een complex gegeven. Dat is de reden waarom er de laatste twintig jaar zoveel wetenschap­pelijk onderzoek naar wordt gedaan.

“Dat een hond onze mimiek zou herkennen, is puur aangeleerd gedrag.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium