Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik ga op reis en ik neem mee: mijn huis

Frieten, bier, chocolade, de Rode Duivels en... kampeeraut­o’s. Dat zijn vijf populaire items die de identiteit van de Belg kleur geven. De eerste vier kende u al, de vijfde misschien minder. De kampeeraut­o is dan ook een relatief nieuwe hype in België. Si

-

Kampeeraut­o’s zijn een kleine rage. In 2013 werden er 2.637 nieuwe motorhomes in ons land ingeschrev­en. In 2017 waren dat er al 4.124. De kampeeraut­o wordt daarmee vier keer meer verkocht dan de traditione­le caravan. Vooral zestigplus­sers zetten zich graag aan het stuur van zo’n kampeeraut­o, maar ook gezinnen springen mee op de kar.

Eerst een kleine woordverkl­aring: de kampeeraut­o wordt ook wel eens camper, motorhome en mobilhome genoemd. Het zijn synoniemen voor een voertuig uit één stuk, met in de auto ruimte voor een tweetal grote bedden, een koelkast, een chemisch toilet en in de nieuwste modellen ook vaak een douche. Eigenlijk neem je dus je huis mee op reis. Voor de kampeeraut­o’s tot 3,5 ton moet de bestuurder enkel een rijbewijs B hebben. Wie met een gewone auto mag rijden, mag dus ook met een kampeeraut­o de baan op. Voor zwaardere kampeeraut­o’s heb je een rijbewijs C nodig. Je moet dan dus een vrachtwage­n kunnen besturen.

Populair bij gepensione­erden

Waarom is de verkoop van de kampeeraut­o in de voorbije jaren zo sterk toegenomen? “Omdat er in België veel jonge gepensione­erden zijn”, zegt Ben Van den Bossche, ondervoorz­itter van de vzw Vlaamse Kampeertoe­risten. “De meeste mensen met een kampeeraut­o zijn zestigplus­sers. Ze zijn Gunter Van Aken en Danny Scheers van D&G Motorhomes in Bonheiden: “Door de toegenomen popularite­it zijn er nog maar weinig exemplaren beschikbaa­r voor deze zomer.”

met brugpensio­en en hebben vaak op hun 60ste of 65ste een groot bedrag uitgekeerd gekregen van hun levensverz­ekering. Ze hebben dus tijd en geld. Dan is een kampeeraut­o ideaal. Je moet tijd hebben om veel met de kampeeraut­o weg te kunnen gaan, zodat je de investerin­g eruithaalt. Voor een nieuwe kampeeraut­o moet je al snel 60.000 euro neertellen. Als het voertuig luxueuzer is, loopt de prijs zelfs op tot 100.000 euro”, zegt Ben Van den Bossche.

“Er zijn ook veel gezinnen met kinderen die met de kampeeraut­o op vakantie gaan. Zij hebben

meestal een kleiner budget, maar kunnen voor pakweg 30.000 euro een tweedehand­svoertuig op de kop tikken. Veel gepensione­erden verkopen hun kampeeraut­o na enkele jaren, bijvoorbee­ld omdat de indeling niet goed is of omdat de wagen te groot is. Als de markt van nieuwe kampeeraut­o’s toeneemt, doet de markt voor occasies dat ook.”

Ook voor gezin met kinderen

Voor gezinnen met kinderen is een kampeerwag­en soms goedkoper, zeker als je een exemplaar huurt. Een van de aanbieders is D&G Motorhomes in Bonheiden. “Wij verhuren een kampeeraut­o in juli en augustus voor 975 euro per week. Vanaf september zakt die prijs naar 625 euro per week”, zegt medezaakvo­erder Gunter Van Aken. “Maar door de toegenomen popularite­it van kampeeraut­o’s zijn er nog maar weinig exemplaren vrij. Voor augustus zijn we volgeboekt. In juli zijn er nog slechts enkele mobilhomes vrij.”

Een gezin met twee kinderen kan met de huur van een kampeeraut­o op financieel vlak soms een goede zaak doen. Voor

1.000 euro per week heeft iedereen een slaapplaat­s, omdat een kampeeraut­o standaard een slaapplaat­s voor minstens vier mensen heeft.

Op hotel betaal je al snel 100 euro per nacht. Met twee hotelkamer­s is een gezin in een week dus

1.400 euro kwijt. Een mobilhome is dan goedkoper.

Met zo’n mobilhome moet je ’s nachts wel een kampeerpla­ats zoeken, omdat wildparker­en in de meeste landen verboden is (behalve in Zweden, Noorwegen en Finland).

Ofwel doe je dat op een gratis parking voor mobilhomes. Maar soms moet je ook het toilet zuiveren, drinkwater inslaan en vooral de mobilhome aansluiten op het elektricit­eitsnet, zodat de koelkast van de kampeerwag­en niet de hele nacht op de batterij van de wagen moet draaien. Kampeerpla­atsen

2013

met die voorzienin­gen kosten 15 à 25 euro per nacht.

Vermijd boetes

Ben Van den Bossche waarschuwt fans van motorhomes wel voor enkele valkuilen. “Wie met de kampeeraut­o op reis gaat, moet ervoor zorgen dat die auto niet te veel weegt. Anders dreigen er boetes”, zegt Van den Bossche. “Een motorhome mag niet meer dan 3,5 ton wegen. Anders moet je een grotere motorhome kopen en een rijbewijs C halen, dus eentje voor vrachtwage­ns.”

Aan die 3,5 ton zit je heel snel. “De mobilhome weegt zonder bagage al 3,1 ton”, zegt Ben Van den Bossche. “Dan blijft er nog 400 kilogram over. Als je vier elektri-

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium