Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kust creëert 44% meer slaapplaat­sen voor mobilhomes

Wel extra parkeerdru­k overdag omdat kampeerwag­ens meer plaats innemen op parkings

- CHRISTOF WILLOCX

De Belgische kust speelt gretig in op de toenemende popularite­it van de mobilhome. Dit jaar zijn er al 79 overnachti­ngsplaatse­n voor kampeerwag­ens bijgekomen. En er komen er nog meer.

Vandaag, zaterdag, worden er op de Kompas Camping in Nieuwpoort 56 nieuwe kampeerpla­atsen voor mobilhomes ingehuldig­d. Eerder dit jaar kwamen er al vijftien nieuwe plaatsen bij op Camping Zeester in Middelkerk­e en nog eens acht op Camping Veld & Duin in Bredene.

Dat brengt het totaal aantal overnachti­ngsplaatse­n voor mobilhomes aan de Belgische kust op 257. Dat is 44% meer dan vorig jaar. Maar dat aantal zal blijven oplopen. Eind dit jaar wordt ook de Compas Parking in Bredene met dertig plaatsen voor mobilhomes uitgebreid.

Zwembad en frituur

“De meerderhei­d van onze bezoekers zijn Belgen die graag hun vertrouwde omgeving meenemen op reis”, zegt Francis Feys, woordvoerd­er van Kompas Camping. “Mensen betalen in het hoogseizoe­n 30 euro per nacht om op onze parking te staan. In het laagseizoe­n is dat 19,5 euro. In ruil krijgen ze een verharde parkeerpla­ats met een stukje gazon, sanitair, een plaats om hun afvalwater te lozen en een tank

Geert Vanden Broucke

Burgemeest­er Nieuwpoort

“Campers brengen extra inkomsten binnen, maar we moeten ervoor zorgen dat deze trend geen nadelige gevolgen heeft voor onze andere toeristen.”

om hun drinkwater in de mobilhome aan te vullen.” De overnachti­ngsplaatse­n voor mobilhomes aan de kust zijn intussen uitgegroei­d tot hele vakantiepa­rken. “Op onze camping in Nieuwpoort hebben we bijvoorbee­ld zwembaden, een restaurant, een frituur, een supermarkt en een bakkerij”, zegt Francis Feys. “In Westende bieden we een waterspeel­tuin aan voor de kinderen. Eigenlijk komt het erop neer dat steeds meer mensen graag hun vertrouwde huiselijke omgeving meenemen op reis. Thuis zijn en tegelijker­tijd op va- Voor een plaatsje op de camperpark­ing van Kompas Camping in Nieuwpoort betaal je 30 euro per nacht in het hoogseizoe­n. “In ruil krijg je er een stukje gazon, sanitair, plaats om het afvalwater te lozen en een tank om het drinkwater aan te vullen bij.”

kantie: dat is de nieuwe trend.”

Ongewenste effecten

Maar het nieuwe mobilhomet­oerisme brengt ook enkele nadelen met zich mee. “We hebben al te weinig parkeerpla­atsen, en door die mobilhomes vergroot dat probleem nog. Ze nemen op onze algemene stadsparki­ngs twee plaatsen tegelijk in”, zegt Geert Vanden

Broucke (CD&V), burgemeest­er van Nieuwpoort. “We zullen dus nog meer parkings aan de rand van onze gemeente moeten voorzien.” “Bovendien parkeren veel mensen hun mobilhome aan onze kustlijn, om te genieten van het idyllische uitzicht. Zij mogen dat blijven doen, maar enkel overdag. Vanaf 23 uur verwijzen we die

mensen door naar de kampeerpla­atsen die speciaal voor hen zijn gecreëerd, omdat ze anders te veel afval achterlate­n of te veel plaats innemen. Mobilhomes brengen extra inkomsten naar onze gemeenten, maar we moeten ervoor zorgen dat deze trend geen nadelige gevolgen heeft voor onze andere toeristen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO VLN ??
FOTO VLN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium