Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten bouwen huizen voor Brusselse daklozen

Mobiele woningen worden volgend jaar in leegstaand­e gebouwen gezet

- REBECCA VAN REMOORTERE

Om het daklozenpr­obleem in Brussel aan te pakken, bouwen studenten architectu­ur van de Université Libre de Bruxelles (ULB) samen met vzw ’t Eilandje voor daklozenbe­geleiding mobiele woningen. Die worden geïnstalle­erd in gebouwen die tijdelijk leegstaan.

Een volledige woning met alle basisvoorz­ieningen neerzetten op zestien vierkante meter, de studenten architectu­ur van de ULB bewijzen dat het kan. Ze bouwden twee verschille­nde woonmodule­s voor daklozen en testten die zelf uit. Uiteindeli­jk werd de beste woonvorm gekozen. Die wordt later nog verbeterd. Het initiatief van het project komt van de Brusselse vzw ’t Eilandje.

Alles erop en eraan

“Vanaf volgend jaar moet de beste van de twee modules effectief gebruikt worden voor de daklozen. We zijn nu op zoek naar leegstaand­e gebouwen waar we de Zo kan de woonkamer ingericht worden.

modules in kunnen opbouwen”, zegt Chloé Thôme van ’t Eilandje. “In Brussel staan heel wat grote gebouwen leeg. De gebouwen tijdelijk ombouwen tot woning voor daklozen kost te veel geld en neemt te veel tijd in beslag aan administra­tie. Onze bedoeling is om modules te maken die we snel voor een periode van een paar maanden kunnen plaatsen in een tijdelijk leegstaand gebouw. Daarvoor hebben we enkel de toestemmin­g

van de eigenaar nodig.” De studenten bouwden twee verschille­nde modules. “Een is een box-in-boxprincip­e waarbij we een volledige woning maken op minder dan twintig vierkante meter met alles erop en eraan. De andere module gebruikt de muren van het bestaande gebouw. Daarin bouwen we aparte slaapkamer­s en een gemeenscha­ppelijke keuken en badkamer”, legt student Thomas Noceto (26) uit. Voor de studenten architectu­ur was het bouwen van de woonmodule een atypische opdracht. Noceto: “Eerst spraken we met een aantal daklozen in de stad en werkten we met hen samen om ideeën te verzamelen. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan. Het moeilijkst­e was om rekening te houden met de prijs. Onze modules kosten nu amper 2.000 euro om op te bouwen.”

Bouwpakket

“Verder is het ook belangrijk dat de woonmodule­s mobiel zijn en kunnen verhuizen. Daarom moesten we er een soort Ikea-bouwpakket voor maken met een eenvoudig te lezen handleidin­g. Door zelf een nacht te spenderen in de modules, weten we nu wat er nog beter kan om het comfort van de toekomstig­e gebruikers te verbeteren”, aldus Noceto. Volgend academieja­ar gaat het project verder met het optimalise­ren van een van de twee modules. ROEF heeft een idee om meer publieke open ruimte te creëren in de Nederlands­e hoofdstad. Met het rooftopfes­tival toont het Amsterdams­e collectief het potentieel van daken als publieke ruimte.

Slechts 2% van de Amsterdams­e daken is vandaag benut. Dat laat

98% over aan ongebruikt­e ruimte. Het Amsterdams­e collectief Roef heeft de ambitie om tegen

2025 zo’n 10% van de daken een invulling te geven. De initiatief­nemers dromen op termijn van een netwerk van groene daken in de stad die met elkaar in verbinding staan door bruggen om van dak tot dak te gaan. “Steden als Amsterdam hebben te maken met veel verstening. Dat kun je moeilijk tegengaan, maar als je de daken opgaat, zie je dat een groot oppervlak nog beschikbaa­r is. Tijd om die ruimte in gebruik te nemen”, zegt initiatief­nemer Jesse Jörg aan Het Parool.

Met het jaarlijkse rooftopfes­tival, dat vorig weekend plaatsvond, belicht ROEF het potentieel. Bezoekers konden op achttien daken in de stad genieten van livemuziek, experiment­ele voorstelli­ngen, liftperfor­mances en spectacula­ire uitzichten. Zo trok het festival onder meer langs hotel QO Amsterdam met een stadsboerd­erij op het dak, naar Circl Rooftopbar met een daktuin en naar het dak van Zuidpark waar het hele jaar door groenten worden gekweekt.

 ?? FOTO RR ?? De studenten plaatsen hun mobiele woning, in feite een soort bouwpakket, in een leegstand gebouw.
FOTO RR De studenten plaatsen hun mobiele woning, in feite een soort bouwpakket, in een leegstand gebouw.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO NIKI BOOMKENS ?? Het rooftopfes­tival ROEF op de Amsterdams­e daken.
FOTO NIKI BOOMKENS Het rooftopfes­tival ROEF op de Amsterdams­e daken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium