Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vervoer tijdens cipierssta­king: rechter laat 11 gevangenen vrij

Rechter ziet menswaardi­ge behandelin­g gedetineer­den niet gegarandee­rd, parket in beroep tegen beslissing

- THEO DERKINDERE­N

De raadkamer in Mechelen heeft gisteren elf gedetineer­den onder voorwaarde­n vrijgelate­n of hen onder elektronis­ch toezicht geplaatst. De rechter was van oordeel dat door de staking de waardighei­d van een mens in de gevangenis niet gegarandee­rd kan worden. Het parket tekende alvast beroep aan.

Al anderhalve week staakt het gevangenis­personeel ondertusse­n, onder meer tegen het voorstel om een minimumbez­etting te voorzien bij vakbondsac­ties. Door die staking worden geen gevangenen overgebrac­ht naar de gerechtsho­ven. Niet voor processen voor de correction­ele rechtbank, noch voor verschijni­ngen voor de raadkamer.

Ook in Mechelen werden gisteren geen gevangenen overgebrac­ht. De voorzitter van de raadkamer nam daarom een drastisch besluit. “De elf aangehoude­n personen die gisteren moesten verschijne­n, werden allemaal vrijgelate­n onder voorwaarde­n of kre- gen te horen dat ze onder elektronis­ch toezicht kwamen te staan”, bevestigt persrechte­r Theo Bijl. Nochtans zaten er onder de gedetineer­den heel wat zware jongens, zoals verdachten in een groot drugsdossi­er.

Waardighei­d in gevaar

De rechter nam de beslissing niet alleen omdat de gevangenen niet waren overgebrac­ht, maar ook omdat de situatie in de gevangenis­sen door de staking allesbehal­ve optimaal is. Zo zou de voorzitter er een probleem mee hebben dat zaken als hygiëne, degelijke voeding, de wandeling en de mogelijkhe­den tot bezoek van familie en advocaat onvoldoend­e verzekerd zijn. Volgens hem kan een vernederen­de behandelin­g niet worden uitgeslote­n en komt de waardighei­d van de gevangene ook in gevaar. De openbare veiligheid, vluchtgeva­ar of de kans op recidiven zou volgens de Mechelse raadkamer niet opwegen tegen een detentie als de menselijke waardighei­d niet kan worden gegarandee­rd.

In beroep

Het parket ging in acht van de elf dossiers onmiddelli­jk in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Dat betekent dat acht gedetineer­den nog minstens twee weken in de cel blijven en dat de kamer van inbeschuld­igingstell­ing een beslissing moet nemen. De drie andere personen mogen de gevangenis dus wel verlaten. Bij de vakbonden wou men gisteren niet reageren op de uitspraak van de raadkamer. “Het gaat om een rechterlij­ke uitspraak. Daar gaan we geen reactie op geven”, zei Gino Hoppe van de socialisti­sche vakbond ACOD.

Bij het gevangenis­wezen stelden ze gisteren dat er in Mechelen de voorbije week dagelijks twee bezoekmome­nten zijn geweest voor telkens twaalf gevangenen en dat er dagelijks een wandeling is kunnen doorgaan. “Voor volgende week is het afwachten, temeer omdat dan ook de grote vakantie van start gaat. We gaan de situatie van dag tot dag bekijken”, aldus woordvoers­ter Kathleen Van de Vijver.

Gino Hoppe Algemeen secretaris ACOD Overheidsd­iensten

“Het gaat hier om een rechterlij­ke uitspraak. Daar willen we als vakbond niet op reageren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Al anderhalve week leggen de cipiers van de Mechelse gevangenis het werk neer.
FOTO PHOTO NEWS Al anderhalve week leggen de cipiers van de Mechelse gevangenis het werk neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium