Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlinderpad speciaal aangepast voor blinde wandelaars

Applicatie met gps-functie begeleidt wandelaars en waarschuwt bij gevaar

- ERIK VANDEWALLE

Aan De Vroente start een uniek wandelpad van 3 kilometer voor blinden en slechtzien­den, zodat ook zij de natuur optimaal kunnen beleven. De initiatief­nemers werken ook aan een app met een gpsfunctie die wandelaars waarschuwt en extra begeleidt.

De initiatief­nemer is Eddy Van Oers, die werkt aan de balie van het natuureduc­atief centrum De Vroente. Eddy is voor 95% blind. “Tijdens mijn opleiding kreeg ik de opdracht een project uit te werken om natuurbele­ving dichter bij blinden en slechtzien­den te brengen. Zo groeide het idee om het bestaande Vlinderpad toegankeli­jker te maken. Maar meteen werd duidelijk dat in een natuurgebi­ed niet zomaar alles is toegestaan”, legt Eddy uit. Samen met zijn collega Peter Noben onderzocht Eddy wat kon en mocht. Ze bezochten andere wandelpade­n voor blinden en slechtzien­den. “Dat waren netjes onderhoude­n paden in een park. Maar wij wilden meer. Wij gingen voor een echt bospad, omdat je dan de natuur veel intenser kan beleven”, onderstree­pt Peter. De Vroente, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de gemeente Kalmthout kwamen samen om het project waar te maken. “Boorden van enkele centimeter­s en een gootje voor de witte stok begeleiden slechtzien­de wandelaars naar de rand van het Vlinderpad. Vanaf dan gelden er strengere regels, omdat het vanaf daar natuurgebi­ed is. Maar het ANB dacht mee met ons. Hier en daar was het nodig om noppentege­ls te gebruiken, die de blinde en slechtzien­de wandelaar waarschuwe­n voor gevaar. Soms kon het niet anders dan een gootje aan te leggen. Maar in de meeste gevallen hebben we de impact op de natuur tot het absolute minimum beperkt”, zegt Eddy. Gewone wandelaars hebben waarschijn­lijk niet eens door dat het Vlinderpad werd aangepast. Grote delen van het pad zijn wel proper geveegd en de dennenappe­ls en takjes zijn netjes naar de linkerkant van het pad geveegd, zodat daar een natuurlijk boordje ontstaat. “Dat is voor ons voldoende om niet van het juiste pad te geraken. Een weg die is aangeveegd, voelt ook harder aan dan de berm. Zelfs zonder stok zou me dat daar wel lukken”, meent Eddy. Hij kent het pad ondertusse­n goed en weet dat hij niet langer de juiste persoon is om het project te evalueren. “Het is uitgetest door andere blinden en slechtzien­den. Hun opmerkinge­n waren leerrijk.”

Gps

Het wandelpad wordt pas in het najaar officieel geopend. “We werken nog druk aan een applicatie met gps-functie. Die kun je downloaden en offline gebruiken. De app waarschuwt je wanneer je een kruispunt nadert of wanneer je een gootje moet volgen. Wie meer dan 10 meter van het pad afwijkt, krijgt ook een melding”, zegt Eddy.

Naast de wandeling komen er ook educatieve programma’s voor scholen met blinde leerlingen.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Eddy Van Oers probeerde het bospad voor blinden en slechtzien­den al verschille­nde keren uit.
FOTO ERIK VANDEWALLE Eddy Van Oers probeerde het bospad voor blinden en slechtzien­den al verschille­nde keren uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium