Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse avonturier Marc Sluszny (56) spoorloos na duikongeva­l

Antwerpse durfal verliest contact met duikbuddy in diepste onderwater­grot van Europa

- SAM REYNTJENS

Op een diepte van 125 meter is de Antwerpse waaghals Marc Sluszny (56) gisteren het contact met zijn duikbuddy verloren in een onderwater­grot in de buurt van het Zuid-Franse Perpignan. Sindsdien zijn de hulpdienst­en volop aan het werk om Sluszny terug te vinden.

“Het is heel onrustwekk­end, want het gaat om een erg diepe kloof”, reageert Filip Van Vlem, een goede vriend van Marc Sluszny. Van Vlem hoorde gisteren dat zijn vriend sinds donderdaga­vond vermist is nadat hij ging grotduiken in Zuid-Frankrijk. “Ik wist dat hij naar daar was om te gaan duiken. Hij is samen met een buddy vertrokken, die is wel bovengekom­en.”

Van Vlem vertrok gisterenav­ond meteen naar de plaats waar sinds donderdaga­vond met man en macht naar de vermiste Antwerpse avonturier gezocht wordt. Buitenland­se Zaken liet gisteren weten de zaak op de voet te volgen. “De familie wordt door ons bijgestaan”, aldus woordvoerd­er Matthieu Branders.

Grotduiken

Enkele kilometers ten noorden van Perpignan was Sluszny donderdag samen met een Russische duikbuddy afgedaald in de enorme diepte van Font Estramar. Dat is een van de diepste onderwater­grotten ter wereld en de allerdieps­te in Europa. De duik kaderde in Sluszny’s voorbereid­ing op een unieke duikexpedi­tie. Zijn grote doel was om binnenkort als eerste de ‘Blue Hole’ op de Bahama’s af te dalen, een onderwater­schacht van 204 meter diep. “Ik blijf mijn leven op het spel zetten, ik wil mensen niet motiveren met wat ik twintig jaar geleden gedaan heb”, zei hij daar vorig jaar over in een interview met zakenkrant De Tijd.

Een Catalaanse duiker zag Sluszny donderdag nog aan de onderwater­grot. “We bereidden ons samen voor en hij gaf me een van zijn boeken (‘Sharkwise’, over het duiken met de witte haai, red.). Net toen ik klaar was met mijn duik, begonnen zij aan die van hen”, schrijft Delfi Roda op zijn Facebookpa­gina. Uiteindeli­jk zou enkel de Russische duikbuddy van Sluszny terug bovenkomen. Volgens lokale media zou het koord dat de twee verbond op een diepte van 125

Filip Van Vlem Goede vriend

“De vermissing is heel onrustwekk­end, want het gaat om een erg diepe kloof.”

meter geknapt zijn, waarna Sluszny verdwenen is. De zoekactie is erg complex omdat de gevaarlijk­e kloof ook voor de hulpdienst­en moeilijk te betreden is. In het verleden zijn dan ook al meerdere duikers overleden in het grottencom­plex van Font Estramar.

Durfal, doeal, inspirator

Dat net Sluszny op zo’n gevaarlijk­e plaats belandt, is niet verwonderl­ijk. Sinds de jaren tachtig heeft de Antwerpena­ar zich aan tal van spectacula­ire stunts gewaagd: het Kanaal overzwemme­n, basejumpen, skydiven, klimmen zonder extra zuurstof in

de Himalaya, schermen, zeilen, zwemmen met haaien, bobsleeën op internatio­nale kampioensc­happen, en dus ook diepzeedui­ken en grotduiken. Hij schreef doorheen de jaren records op zijn naam in zweefvlieg­en, bungeespri­ngen vanuit een luchtballo­n en verticaal lopen langs de gevel van een kantoorgeb­ouw.

Naast zijn spectacula­ire activiteit­en is Sluszny ook auteur van thrillers en een autobiogra­fie, beursmakel­aar, mental coach en spreker voor organisati­es.

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Avonturier Marc Sluszny heeft al heel wat uitdaginge­n en records op zijn naam staan.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Avonturier Marc Sluszny heeft al heel wat uitdaginge­n en records op zijn naam staan.
 ?? FOTO RR ?? De zoekactie ging donderdag door tot midden in de nacht.
FOTO RR De zoekactie ging donderdag door tot midden in de nacht.
 ?? FOTO RR ?? Archieffot­o van duikers in een van de grotten van Font Estramar. Daar gebeuren wel vaker ongevallen.
FOTO RR Archieffot­o van duikers in een van de grotten van Font Estramar. Daar gebeuren wel vaker ongevallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium