Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Watertekor­t? Niet in provincie Antwerpen

Provincie haalt voorraad uit 24 putten en uit Albertkana­al

- CHRISTOPH MEEUSSEN

In het oosten van het land is de waakzaamhe­idsfase geel afgekondig­d wat het gebruik van water betreft. Dat betekent dat de mensen er spaarzaam moeten zijn met water. In de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant geldt dat (voorlopig) niet. “We zitten hier nog veilig”, luidt het bij leverancie­rs Pidpa en Water-link. Er is in deze regio nog lang geen watertekor­t en de limieten komen ook nog niet in zicht.

Het is een opvallende kaart: half Vlaanderen zit door de aanhoudend­e droogte in een waarschuwi­ngsfase. Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg kleuren evenwel groen. Dat komt omdat onze provincie goed is uitgerust met voorzienin­gen voor de productie van water.

Inwoners van groene gemeenten blijven maar beter inzetten op verstandig watergebru­ik, maar vrezen voor een nakend watertekor­t moeten ze niet. In de provincie wordt heel wat drinkwater geproducee­rd, en uitgevoerd naar ook andere provincies.

Fiks hoger verbruik

“Het gemiddelde dagverbrui­k ligt momenteel bijna 30% hoger dan het daggemidde­lde van vorig jaar”, zegt Alain T’Syen, woordvoerd­er van Pidpa, leverancie­r van jaarlijks ruim 60 miljoen m³ drinkwater aan alle gemeenten buiten groot-Antwerpen. “Het is moeilijk te voorspelle­n en we meten elke dag, maar voorlopig verwachten we niet meteen problemen voor onze productie. We hebben op 24 plaatsen in de hele provincie drinkwater­putten. Het is een natte winter geweest, dus is het grondwater goed aangevuld.” Pidpa heeft wel limieten waaraan het zich moet houden, maar ook die komen niet gauw in zicht, klinkt het nog.

Albertkana­al

Naast Pidpa is er nog Water-link, dat jaarlijks zo’n 140 miljoen m³

water produceert voor Antwerpen en verschille­nde buurgemeen­ten. Ruwweg driekwart van het water is voor bedrijven, het overige kwart is voor thuisgebru­ik. “Wij halen ons water uit het Albertkana­al, dat wordt gevoed door de Maas. De productie gebeurt in Oelegem. Daar hebben we een spaarbekke­n van zo’n 6 miljoen m³ water, goed voor een reserve van dertig dagen”, zegt Johan Cornelis. “Zolang er minimaal 30 m³ water per seconde blijft stromen, is er geen probleem voor de productie. Momenteel zitten we aan zo’n 100 m³, een normale toevoer. Vorig jaar, met de warme zomer na een droge winter, hebben we wel vaak onder de 50 gezeten, soms richting de 30, maar het kritisch alarmpeil hebben we nooit bereikt.”

Export

Water-link is zelfs een grote leverancie­r voor watermaats­chappijen in andere provincies. Naast de

grote installati­e in Oelegem vertrekken vanuit hun station in Walem grote leidingen voor aansluitin­g met Vlaams-Brabant en de westelijke provincies. De leverancie­r ziet voorlopig ook geen reden om de productie voor andere gebieden te vermindere­n of stil te leggen.

In de provincie wordt alles in de gaten gehouden door de dienst Noodplanni­ng, in overleg met de Vlaamse dienst Integraal Waterbelei­d. Elke dag wordt een nieuwe update gemaakt, met info van de waterlever­anciers.

Kampvuur verboden

De aanhoudend­e droogte zorgt intussen wel voor een aantal andere maatregele­n. Zo mag in elf Kempense gemeenten voorlopig geen open vuur worden gemaakt. Kampvuren en zaken als vuurwerk afsteken zijn er daardoor nu niet toegestaan.

“Nog water genoeg in Antwerpen”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium