Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Wilmots en Vital Borkelmans:

“Wat wij hebben gedaan, doet niemand ons na”

-

In de zetels van het Crowne Plaza Hotel in Diegem geeft Marc Wilmots een mep op het been van voormalig assistent Vital Borkelmans. “Hoe is het met mijne goede vriend?” Ze praten over Jordanië, waar Borkelmans sinds mei bondscoach is en Wilmots binnenkort op reis gaat. Heel snel gaat het natuurlijk over voetbal, over de wedstrijd tussen Polen en Colombia die ze een dag eerder hebben gezien.

Wilmots: “Die nummer vijf gezien bij de Colombiane­n, Vital? Die heet niet Wilmots, maar Wilmar (Barrios, red.). Een speler van Boca Juniors, maar hij zal rap in Europa zitten. Ik heb gedurende heel de match alleen op hem gelet.”

Borkelmans bladert even in een boekje. “Ja, nummer vijf. Die had ik ook opgeschrev­en, coach.”

Het gaat over het tactische concept van de Engelsen, om uiteindeli­jk uit te komen bij de vrije trap van Toni Kroos tegen de Zweden. Germanofie­l Wilmots is in de wolken: “Schitteren­d. Dat gaat niet over de coach of over tactiek, maar over een speler die zegt: ‘nu ga ik het

doen’. Dat is de stap die de Rode Duivels moeten zetten: een speler die opstaat en een match beslist met een perfecte vrije trap.”

Met welk gevoel kijken jullie naar de Rode Duivels op dit WK?

Wilmots: “Ik ben een patriot, en dus een supporter. Over de prestaties kan je op dit moment niet veel zeggen (dit interview vond plaats voor de wedstrijd tegen Engeland, red.)

Maar ze zijn door naar de volgende ronde. Opdracht volbracht.”

Borkelmans: “Het stoorde mij dat er na de match tegen Panama werd geleuterd dat het toch niet zo goed was. Een eerste match op een WK is altijd stresseren­d. Alleen winnen telt dan.”

Wilmots: “Dat hebben wij op ons eerste WK ook meegemaakt. We kwamen van de 55e plaats op de FIFA-ranking, speelden ons eerste tornooi in twaalf jaar, en toch moesten we meteen wereldkamp­ioen worden. Zijn we knettergek geworden?”

Geloven jullie in een wereldtite­l voor de ‘gouden generatie’?

Wilmots: “Brazilië 2014 was te vroeg. Laten we hopen dat het nu wel lukt. De spelers zijn gegroeid, ook door voor de juiste clubs te kiezen. Ze hebben nu twee tornooien gespeeld. Ze zijn klaar om misschíén een wereldtite­l te pakken.” Borkelmans: “Coach, als ik de ‘Kleine Tutu’ (hun bijnaam voor Eden Hazard, red.) nu zie spelen, dan geniet ik toch. Idem voor Lukaku. Tegen Panama raakte hij in de eerste helft acht keer de bal en op het einde heeft hij twee keer gescoord. Schitteren­d.”

Wilmots: “Wat heb ik altijd gezegd over onze aanvallers? Geef ze vijf jaar. Romelu is nu 25. Hij kent alle truken.”

Borkelmans: “Zijn eerste doelpunt tegen Tunesië vind ik een perfect voorbeeld: dat is precies dezelfde fase als tegen Italië op het EK in Frankrijk. Hij maakt dezelfde loopactie - van binnen naar buiten. Tegen Italië trapte hij net over de lat, nu trapte hij perfect binnen.”

Wilmots: “Hoeveel druk heb ik niet gekregen na Italië om hem niet meer op te stellen? Iedereen wilde hem uit de ploeg.”

Borkelmans: “Hij is altijd blijven staan.” Wilmots: “95 procent van het land was tegen mij. Maar hij werkt hard op training en is de beste afwerker die we hebben.”

Opvallend dat je dat zegt, want Lukaku zelf heeft nooit jouw steun ervaren. “Ik had het gevoel dat Wilmots me niet wilde laten spelen”, zei hij in het tv-programma ‘Hoogvliege­rs’.

Borkelmans: “Ik snap niet waarom Romelu dat heeft gezegd. Na alles wat de coach voor hem heeft gedaan. Wij hebben hem toch altijd

gesteund? Zelfs in de periodes dat hij bij Everton op de bank zat, hielden we hem bij de nationale ploeg.”

Hij refereert naar een incident voor de beslissend­e kwalificat­iewedstrij­d tegen Andorra. Je liet Lukaku toen uit de ploeg. “Om de domste reden ooit”, vond hij. “En als Wilmots ‘ballen’ heeft, zal hij het wel vertellen.”

Wilmots: “Eerlijk waar: ik weet niet wat hij bedoelt. Ik heb Romelu er proberen over te spreken, maar hij heeft mij niet teruggebel­d. Ik heb die bewuste wedstrijd tegen Andorra benaderd als een vriendscha­ppelijke match. Ik wilde kijken welke speler Romelu bij een blessure zou kunnen vervangen. Romelu heeft dat in zijn hoofd misschien vertaald naar: ‘De coach heeft geen vertrouwen in mij’.”

Borkelmans: “Over ‘ballen’ gesproken… Hij kan het natuurlijk ook zélf vertellen. Maar liever geen slecht woord over Romelu. Het succes dat hij nu heeft, komt hem helemaal zelf toe. Hij werkt keihard om beter te worden.”

Wilmots: “In zijn hoofd wil hij topschutte­r worden van het WK. Heeft hij alle kwaliteite­n voor.”

Georges Leekens zei in ‘De Zevende Dag’ dat vijf procent van het huidige succes van de nationale ploeg nog zijn verdienste is. Hoeveel procent is jullie verdienste?

Borkelmans: “Daar doen we niet aan mee.” Wilmots: “Interessee­rt mij geen bal. Alstublief­t zeg, waar zijn we over bezig? Ik zeg wel: 34 overwinnin­gen, bijna zeventig procent, twee kwalificat­ies, twee kwartfinal­es. Wat wij hebben gedaan, doet geen enkele coach ons na. We hebben een mooie machine afgeleverd.” Borkelmans: “Thierry Henry heeft letterlijk gezegd dat ze een mooie Rolls Royce hebben gekregen. Een compliment voor ons werk.” Wilmots: “Voilà. Plezant toch, om een Rolls Royce cadeau te krijgen?”

Thierry Henry sprak inderdaad over een Rolls Royce, maar tegelijk zei Roberto Martinez bij zijn aanstellin­g: “Wat ik anders ga doen dan Wilmots? Heb je een paar uur?” Dat was geen compliment.

Borkelmans: “Bij zijn aanstellin­g heeft Martinez mij gevraagd: ‘wat is er bij jullie fout gegaan’? Ik heb geantwoord: ‘wat is er bij jou fout

gegaan bij Everton’? Hij wilde ook weten wat ik dacht over Witsel. Mijn antwoord: ‘hij wordt de eerste die je op het blad zet’. Iedereen heeft ons uitgelache­n om Witsel. En vandaag zeggen ze wat wij al vijf jaar zeggen: hij is de patron, rond hem begin je te bouwen.” Wilmots: “Positiespe­l, technisch vermogen, balvast, kopbalster­k. Een sleutelpio­n die aan de ploeg denkt, en niet aan zichzelf.”

Martinez kiest voor een ander tactisch concept. Een verdedigin­g met drie bijvoorbee­ld.

Wilmots: “Ik koos voor 4-2-3-1 of een 4-3-3. Waarom? Omdat ik er nog altijd van overtuigd ben dat Vertonghen - Vermaelen - Kompany Alderweire­ld toen onze sterkst mogelijke defensie was. Ondertusse­n is Meunier erbij gekomen op rechts, maar links blijft het moeilijk. Ook op clubniveau speelde iedereen toen met vier achteraan. Ondertusse­n doet Chelsea het ook met drie, Tottenham heeft het geprobeerd. Voor mij speel je met 4-3-3 het meest in blok. De ruimtes blijven klein. Het wordt gevaarlijk als de ene helft van je ploeg aan aanvallen denkt en de andere helft aan verdedigen.”

Borkelmans: “Dat zag je in de oefenwedst­rijd tegen Portugal. De ploeg ging heel laag spelen, en de afstanden werden groot, de middenveld­ers raakten niet meer in de box. Lukaku stond vooraan geïsoleerd.”

Wilmots: “We krijgen nu ook meer goals binnen. Wij hadden in onze twee campagnes twee keer de meeste goals gemaakt en we kregen er de minste tegen. En zeg nu niet dat het tegen ‘Janneke en Mieke’ was, hé.”

Borkelmans: “Servië, Kroatië, Wales en Schotland. Dat is nog iets anders dan de poule waar ze voor dit WK in zaten.”

Wilmots: “Het huidige systeem is erop gericht om Mertens en Hazard vooraan zo veel mogelijk ruimte te geven. Tegen Tunesië werkte dat perfect in een snelle omschakeli­ng. Er zijn in de hele wereld geen drie ploegen die beter op de tegenaanva­l spelen dan België. Maar 3-4-3 tegen Brazilië? Tegen een middenveld met Willian, Neymar en Coutinho... Met Jesus daarvoor? Ik wil het eens zien.”

De lagere rol voor De Bruyne, vind je dat een goed idee?

Wilmots: “Tegen minder sterke landen kan het. Omdat je dan geen twee defensieve middenveld­ers nodig hebt. De Bruyne heeft passing, loopvermog­en, een afstandssc­hot. Hij kan die rol aan. Maar tegen een land uit de top vijftien? Tegen een middenveld dat voortduren­d in de rug duikt? Ik twijfel. Bij Man City speelt De Bruyne daar ook, maar dat is ook een ploeg die heel dominant speelt. En tegen Liverpool pakten ze er wel drie in de Champions League en vier in de competitie. Tegen sterke teams is de beste keuze voor mij Witsel - Fellaini - Nainggolan. Dat middenveld is top.” Jij had Nainggolan wel meegenomen? Wilmots: “Puur sportief? Ja.”

Borkelmans: “Op zijn positie is hij uitgeroepe­n tot beste speler van de Serie A. Als het WK tegenvalt, zal dat het eerste zijn wat Martinez op zijn bord krijgt: waarom heb je Radja niet meegenomen? Wij hebben op het EK hetzelfde meegemaakt met Lombaerts.”

Wilmots: “Daarom gaan we de discussie Nainggolan hier ook niet voeren. Ik wil Martinez daarin niet afvallen.”

Je praat bevlogen over tactiek. Terwijl de kritiek altijd is geweest dat je daar geen kaas van hebt gegeten.

Wilmots: “Dat is een grote leugen. Het is begonnen bij Sint-Truiden en nadien herhaald, herhaald, herhaald. Tot iedereen het gelooft. Nu lijkt het wel alsof ze met een blinde betere resultaten zouden hebben gehaald.”

Jouw spelers hebben het zelf gezegd: Eden Hazard na het WK en Thibault Courtois tijdens het EK.

Wilmots: “Ik wil met iedereen de discussie aangaan. Zeg me wat ik fout heb gedaan. Wat kan je doen wanneer er acht spelers uitvallen in de verdedigin­g?”

Je vindt niet dat je fouten heeft gemaakt?

Wilmots: “Natuurlijk wel. Achteraf kan je zeggen dat ik tegen Wales beter voor Laurent Ciman had gekozen dan voor Jason Denayer. Achteraf. Ik heb er toen lang over getwijfeld. Toekomstge­richt kozen we voor Denayer.”

Misschien is hij gewoon geen speler van internatio­naal niveau? Hij werd sindsdien niet meer opgeroepen.

Wilmots: “Voor mij heeft hij wel het niveau. In de kwalificat­iewedstrij­d tegen Wales was hij de beste man op het veld. Snel, technisch goed, goeie pass. Akkoord, zijn kopspel kan beter. Jason en Divock Origi hebben misschien niet de beste keuzes gemaakt op clubniveau, maar ze gaan in de toekomst belangrijk­e spelers worden voor België, daar blijf ik van overtuigd. En we gaan de nederlaag tegen Wales toch niet in de schoenen schuiven van Denayer, zeker? Iedereen doet alsof daar elf

pipo’s op het veld stonden. Wales had de voorbije jaren een van de sterkste ploegen ter wereld. Daar kan je tegen verliezen. Een tornooi gaat om momenten: Robson-Kanu deed een beweging die hij voordien nooit had gedaan en ook nadien nooit meer heeft herhaald. Nog een voorbeeld: het EK werd beslist door een doelpunt van Eder vanop dertig meter. Dus door een speler die een heel seizoen lang geen bal goed had geraakt. Akkoord, of niet?”

Akkoord. Maar Thomas Meunier zei in ‘Sport/Voetbalmag­azine’ dat het er onder Wilmots soms ‘laks’ aan toe ging. Voor de wedstrijd tegen Wales liet je Meunier en Batshuayi vertrekken uit het trainingsk­amp om een transfer te regelen.

Borkelmans: “Dat was op een vrije dag. Wat is dan het probleem?”

Wilmots: “Stel dat ik dat niet toelaat, waardoor die speler een transfer misloopt. Welke speler krijg ik dan terug? Ik heb het gezien bij Ivoorkust met Jean Michaël Seri die een transfer naar Barcelona had gemist. Geloof me: die speler ben je kwijt.”

Je hebt jezelf ook in de wind gezet door aan te geven dat je niet trainde op stilstaand­e fases. Volgens Jordan Lukaku waren de consignes: één hand in de lucht is eerste paal, twee handen in de lucht is tweede paal.

Borkelmans: “Het is de juiste die het zegt...”

“Wales had de voorbije jaren een van de sterkste ploegen ter wereld. Iedereen doet alsof daar elf pipo’s op het veld stonden.” Marc Wilmots Ex-bondscoach België “Thierry Henry heeft letterlijk gezegd dat ze een mooie Rolls Royce hebben gekregen. Een compliment voor ons werk.” Vital Borkelmans Ex-assistent-bondscoach

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium