Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doel voorlopig gered

Nieuw plan Saeftinghe­dok spaart polderdorp

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Er lijkt een grote stap gezet voor het voortbesta­an van Doel. Een nieuw plan van minister Ben Weyts spaart het spookdorp met een boemerangv­ormig Saeftinghe­dok. Actiegroep Doel 2020 reageert veeleer positief, al weerklinke­n ook meteen de eerste vragen.

Met een ‘complex project’ wordt al geruime tijd gezocht naar manieren om Antwerpen minstens zeven miljoen containers extra te kunnen laten behandelen. Aanvankeli­jk waren er acht voorstelle­n. Al dan niet met een Saeftinghe­dok, waarvoor het dorp Doel zou moeten wijken. Maar in februari meldde uw krant dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nog een negende alternatie­f in petto had, met een Saeftinghe­dok-light. Al moest Doel ook daarbij verdwijnen.

Ben Weyts

Minister van Mobiliteit (N-VA) “Zoals in het Oosterweel­dossier, probeer ik ook hier over te gaan van een conflictmo­del naar een samenwerki­ngsmodel.”

Boemerangd­ok

Gisteren presenteer­de Weyts een aangepast voorstel. Nog steeds met een Saeftinghe­dok, maar één met een knik richting de ingang van het Deurganckd­ok. Omdat de noordkant van het te graven dok daarbij niet wordt ontwikkeld, is er nog net plaats voor Doel. Dat Saeftinghe­dok zou jaarlijks 3,2 miljoen containers kunnen behandelen. Het plan van Weyts voorziet ook drie andere ingrepen (zie kaart), die moeten zorgen voor vier miljoen extra containerc­apaciteit.

“We zijn nog lang niet bij een finale oplossing, maar de geesten rijpen en verschille­nde belangrijk­e stakeholde­rs groeien stilaan meer naar elkaar toe”, reageert minister Weyts. “Ik probeer dat we ook hier overgaan van een conflictmo­del naar een samenwerki­ngsmodel, net zoals in het Oosterweel­dossier.”

“Grote kans van slagen”

Is Doel nu gered? “Het is wat voorbarig om dat met een absolute ja te beantwoord­en, maar dit plan heeft een grote kans van slagen”, reageert Jan Creve van actiegroep Doel 2020. “Het besef is gegroeid dat men Doel niet meer kan opdoeken zonder grote juridische risico’s te lopen. Voor het eerst in twintig jaar is er de mogelijkhe­id voor een consensus, dus dit is best historisch.”

Spoor en binnenvaar­t

Er zijn wel verschille­nde randvoorwa­arden voor de havenuitbr­eiding, zoals de mobiliteit. “Daar zijn nog geen details over bekend, maar er is wel afgesproke­n dat er geen vrachtwage­n mag bijkomen op de weg. Hoe men dat concreet gaat doen, dat vraag ik me ook af”, aldus Creve nog. Weyts erkent dat het Waasland wordt geplaagd door mobiliteit­sproblemen en wil dan ook sterk inzetten op bundeling van trafieken via het spoor en via de binnenvaar­t. De N-VA-minister wijst er ook op dat de natuur zo min mogelijk mag worden aangesnede­n.

Geen heroplevin­g verwacht

En een dok zo dicht bij Doel? Weyts wijst alvast op een groenbuffe­r tussen het dok en het dorp. Een grote heroplevin­g verwacht hij evenwel niet. “Doel zal zeker een woonfuncti­e hebben, en het mag geen Bokrijk of spookdorp worden, maar het zal wellicht niet meer zo zijn zoals voor 1998.” Alfaport-Voka, de koepel van bedrijven in het havengebie­d, wijst alvast op de noodzaak om het dok voltijds te kunnen gebruiken. “Het belangrijk­ste is dat er een keuze wordt gemaakt voor verdere groei, inclusief uitbreidin­g naast inbreiding”, reageert Stephan Vanfraeche­m, directeur van havenbedri­jvenkoepel Alfaport-Voka. “Ik wil wel benadrukke­n dat een containerd­ok moet kunnen opereren zoals overal ter wereld, dat het dus dag en nacht open is.”

Beslissing

Maar eerst is er nog de belangrijk­e horde van een ontwerp van voorkeursb­esluit voor een van de alternatie­ven. Dat verwacht de minister in oktober. Daarna volgt nog een openbaar onderzoek, om nadien uit te komen op een definitief voorkeursb­esluit dat de knoop moet doorhakken.

Jan Creve

Actiegroep Doel 2020 “Voor het eerst in twintig jaar is er de mogelijkhe­id voor een consensus, dus dit is best historisch.”

 ?? FOTO'S BELGA, VICTORIANO MORENO EN MIA UYDENS ??
FOTO'S BELGA, VICTORIANO MORENO EN MIA UYDENS
 ?? FOTO RR ?? De vier maatregele­n in het alternatie­f moeten de capaciteit in de haven verhogen met 7,2 miljoen containers.
FOTO RR De vier maatregele­n in het alternatie­f moeten de capaciteit in de haven verhogen met 7,2 miljoen containers.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Doel ligt er verlaten bij. De meeste huizen staan leeg, vandalen gaan er graag te werk.
FOTO PHOTO NEWS Doel ligt er verlaten bij. De meeste huizen staan leeg, vandalen gaan er graag te werk.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium