Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo veel dorst heeft uw tuin

- CHRIS SNICK

Alarm in de Vlaamse (moes)tuinen want we moeten verstandig omspringen met ons water. Het gazon even sproeien? Uit den boze! Maar moet u dat gras eigenlijk water geven? En hoeveel dorst heeft de rest van uw tuin? Moet u er echt elke dag met de gieter langs, of kunnen sommige plantjes en groenten zonder hun dagelijkse borrel? Rudi De Kerpel van Eurotuin beantwoord­t alle vragen. Gladiolen en andere bolgewasse­n in volle grond

“Hebben in principe ook niet veel nodig, maar ze kunnen nu en dan wel wat water gebruiken. Zeker niet dagelijks.”

Gewoon gazon

“Geen water geven. Het herstelt redelijk snel. Zelfs al blijft regen nog een tijd uit en staat uw gras plots dor.”

Hortensia’s en andere planten in volle grond

“In principe hebben die geen water nodig. Ze hebben voldoende wortels die desnoods dieper gaan zoeken. Zijn ze pas aangeplant, dan is het een ander verhaal. Zodra hun bladeren gaan hangen, geeft u ze het best snel water. Wacht geen drie dagen meer.”

Grasmatten

“Als die een paar weken geleden gelegd zijn, zijn ze ingewortel­d en hebben ze in principe geen water nodig. Maar die er vorige week of zelfs deze week kwamen, hebben elke dag ’s morgens en ’s avonds water nodig. Tot het gaat regenen. Anders zijn ze kapot.”

Buxus of haag

“Die heeft geen water nodig. Tenzij u een buxus in een pot hebt staan natuurlijk. Die kan wel wat gebruiken, net zoals andere pot- en bakplanten.”

Pot- en bakplanten zoals viooltjes, margrietje­s ...

“Dagelijks water geven. En ook voldoende, tot het water onderaan de bak eruit loopt. De aarde alleen nat maken, is te weinig.”

Courgettes, komkommer, pompoen ...

“Ook die hebben veel water nodig. Een komkommer is een en al water. Begiet aan de plant zelf en niet van op een meter hoogte. Hoe vaak? Hangt af van uw grond. Graaf zo’n zeven centimeter diep. Is het daar nog steeds woestijn, dan hebben ze dagelijks wat water nodig. Is de grond op die diepte vaster, dan hoeft het niet dagelijks.”

Kruiden zoals basilicum, munt, peterselie, koriander ...

“Alle eenjarige kruiden hebben zeker nu vaak tot dagelijks water nodig. Probeer ze ook wat te beschermen tegen de zon. De kans dat uw peterselie nog sneller van de hitte dan van de droogte bezwijkt, is groot.”

Prei

“Geregeld water geven. Hangt ook af van uw grond: graaf eens en zie hoe droog die is. Indien nodig dagelijks begieten. Anders schieten ze in het zaad en eet u niet veel prei dit jaar.”

Kruiden zoals rozemarijn en tijm

“Die kunnen tegen een stootje en dus ook wat droogte. Dat zijn mediterran­e planten die maar weinig water nodig hebben.”

Sla

“Geef het op. Met dit weer heeft sla kweken geen zin. Toch niet die malse botersla waar de Vlamingen weg van zijn. De bladeren verdampen zo veel water dat u het amper kunt bijhouden. Hebt u nog kleine kropjes staan, eet ze dan op. Maar verspil er geen water aan. Zodra het gaat regenen, kunt u nieuwe planten. Binnen de kortste keren zijn die groot.”

Aardbeien

“Hetzelfde zoals courgettes of komkommer. Die geven vruchten waar veel water in zit. Zeker in lichte grond dagelijks water geven.”

Boontjes

“Boontjes in zandgrond hebben dagelijks water nodig. Ze staan nu in bloei. Als u wilt dat ze na de eerste oogst nog boontjes geven, dan moeten ze nu water hebben. Anders is het voorbij.”

Tomaten

“Van alle moestuinpl­anten kunnen deze nog het best tegen de droogte. Wie goede zware grond heeft, moet per seizoen sowieso maar drie tot vijf liter geven per plant. Zelfs tijdens een droge periode, zoals nu, is één keer per week voldoende. Hebt u zandgrond, dan heeft een tomatenpla­nt wekelijks twee keer water nodig.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium