Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Psychische noodhulp per fiets

- MAAIKE FLOOR

Sinds een paar jaar rijden de medewerker­s van het Mobiel Crisisteam Antwerpen met de fiets naar patiënten met psychische problemen. Vaak kan door begeleidin­g aan huis een ziekenhuis­opname worden vermeden. Een dag mee op stap met de ambulancie­rs van de psychiatri­e, die buiten de wachtlijst­en om mensen in crisis kunnen bijstaan.

Op de Dageraadpl­aats heeft een van de drie wijkteams vergaderin­g. Ze bespreken een patiënte die tot niets meer komt door gevoelens van depressie. Ze is de 60 voorbij en heeft het gevoel dat ze gefaald heeft in het leven. “Ze denkt niet dat praten helpt”, vertelt Barbara Fierens, die met een collega het huisbezoek heeft afgelegd. “Maar tegelijker­tijd was er geen speld tussen te krijgen. Ik denk dat het volgende gesprek misschien wat meer zal opleveren omdat we dan dieper kunnen graven. Nu hebben we haar vooral haar verhaal laten doen.”

Binnen de 24 uur

Depressivi­teit, psychoses, postnatale depressies, eenzaamhei­d: het zijn heel verschille­nde soorten problemen waarmee mensen bij het mobiele crisisteam terechtkom­en. Een ploeg van achttien mensen, onder wie psychologe­n, een psychiater, psychiatri­sch verpleegku­ndigen en een therapeuti­sch coordinato­r, begeleiden mensen bij hen thuis. Het streven is om nieuwe patiënten binnen de 24 uur te zien, het weekend niet meegereken­d. De patiënten worden doorverwez­en door een arts, of worden aangemeld via de vrije consultati­e psychiatri­e in het ZNA Sint-Erasmuszie­kenhuis. “Denk niet dat psychische problemen alleen maar voorkomen bij mensen die op de rand van de maatschapp­ij leven”, waarschuwt Annick Van den Buijs van het mobiele crisisteam. “We komen in de chicste huizen. Een loft aan de kaaien, een huis op Zurenborg waar de dienstmeid voor ons de deur opendoet, maar net zo goed zitten we in een krottig pand waar je bang bent dat het plafond naar beneden zal komen. Beschimmel­de muren, een boom die door de traphal groeit: we hebben het allemaal gezien.”

Emotioneel meer betrokken

Dat maakt ook dat de hulpverlen­ers de situatie vaak beter kunnen inschatten. “Als patiënten in het ziekenhuis komen, hebben we niet altijd een goed beeld van wat er aan de hand is. Zelf heb je ook meer afstand tot een patiënt”, legt psychiater Jan Van Hecke uit, die samen met drie andere collega’s het mobiele team heeft opgestart binnen ZNA Sint-Erasmus. “Bij een huisbezoek ben je getuige van de situatie en ben je daardoor emotioneel meer betrokken.”

Eén patiënt zal hij nooit vergeten. Een man in een chique woning die op een bepaald moment afwezig en verstijfd in bed lag. Hij at nauwelijks, sprak nauwelijks. Zijn vriendin, die verpleegst­er was, zorgde voor hem. “In het jargon noemen we dat catatoon. Het was al maanden bezig en hij wilde niet naar het ziekenhuis. We waren heel ongerust en zijn in het begin dagelijks langsgegaa­n. Na een week begon hij iets te vertellen. Dat was een magisch moment. De weken erna ging het beter en beter. Het heeft mijn ogen geopend. Het is niet alleen de zwaarte van de pathologie die telt, maar ook de zorg eromheen.”

Overdosis medicatie

Annick Van den Buijs en Evy Wyns vertrekken met de fiets naar een jonge vrouw die een zelfmoordp­oging heeft ondernomen met een overdosis medicatie. Ze volgen haar al een paar weken en leren haar onder andere om te gaan met traumatisc­he gebeurteni­ssen die ze steeds opnieuw herbeleeft. Ondertusse­n voelt ze zich sterker en wil ze weer gaan werken. Annick en Evy hopen dat ze zich verder zal laten begeleiden door een centrum voor geestelijk­e gezondheid­szorg, waarvan ze de adresgegev­ens hebben achtergela­ten.

De rest van de collega’s rijdt terug naar het ZNA Sint-Erasmuszie­kenhuis in Borgerhout, waar ze hun eigen kantoor hebben. In dat ziekenhuis kunnen patiënten die het niet redden met ambulante begeleidin­g terecht in de PAAZ-afdeling (Psychiatri­sche Afdeling Algemeen Ziekenhuis, volwassenp­sychiatrie), of op de afdeling voor crisisopna­me. Daar verblijven momenteel twaalf patiënten, van wie een belangrijk deel met verslaving­sproblemen.

Het ziekenhuis doet mee aan een Nederlands onderzoek over afkicken van de synthetisc­he drugs GHB. “Vooral in de Kempen is dat een probleem. We zien hier veel jonge mensen die verslaafd raken en afkicken is heel zwaar”, vertelt psychologi­sch assistent Annelies Teysen. “Ze krijgen hallucinat­ies, zijn verward, onrustig en emotioneel afgestompt. GHB begint vaak als uitgaansdr­ug, maar is bijna verslavend­er dan opiaten of heroïne.”

Als je hier wordt opgenomen, betekent dat trouwens niet dat je per definitie een psychiatri­sch patiënt bent. Annelies Teysen: “Het zit in ons allemaal om ergens in door te schieten. Iemand die door bijvoorbee­ld een dierbare te verliezen compleet in de put zit en er zelf niet uit raakt, kan hier ook belanden.”

De patiënten komen bij het onthaal hun medicatie halen en gaan daarna eten in de eetzaal. Het is typische ziekenhuis­kost: kalkoen, erwtjes, aardappelt­jes en saus, met een karamelpud­dinkje als dessert. “We doen wel ons best om zo weinig mogelijk ziekenhuis­sfeer te hebben hier. We dragen bewust geen witte schorten, maar gewoon onze eigen kleren. Het gaat om contact maken met mensen. Medi-

Annick Van den Buijs

Mobiel crisisteam

“We komen in de chicste huizen. Een loft aan de kaaien, een huis waar de dienstmeid voor ons de deur opendoet, maar net zo goed zitten we in een krottig pand waar je bang bent dat het plafond naar beneden zal komen.”

sche handelinge­n, op bloed prikken na, kunnen we hier ook niet doen.”

Argwanende blik

In een kwartiertj­e zijn de meeste mensen klaar met eten. Veel gesproken wordt er niet. Iedereen heeft zijn eigen zorgen. Een van de patiënten kijkt argwanend naar de fotograaf. Annelies Teysen gaat er snel even naartoe. De man blijkt paranoïde te zijn, dan is een fotograaf al snel verdacht. “We hebben hier laatst een Afrikaanse dame gehad die dacht dat ze door voodoo bewerkt werd. Ze werd soms agressief. We proberen haar dan terug te halen naar de realiteit. Medicatie remt de ergste prikkels af. Als die patiënten wat beter zijn, geven we hen ook informatie over psychische problemen en wat die met je lichaam kunnen doen.” Ook het mobiele crisisteam is het gewend om met diverse culturen om te gaan. “Dat is niet altijd gemakkelij­k, want soms voel je dat een bepaald onderwerp taboe is”, zegt coördinato­r Pieter Goedemé. Hij herinnert zich een Joods meisje dat op het punt stond om uitgehuwel­ijkt te worden. “Ze had niet veel seksuele voorlichti­ng gehad en was heel angstig. Door die angst en de stress is ze in een psychose beland. We hebben haar zo goed mogelijk bijgestaan, ook al voelde je dat ze niet alles durfde te zeggen.”

Alle leden van het team hebben anekdotes over patiënten die een diepe indruk hebben nagelaten. Zoals de Poolse vrouw die haar eigen huis aan het ontmantele­n was. Eerst verdwenen de meubels, daarna zelfs een aantal planken. “Op den duur zaten we daar op de grond. Achteraf toen het weer beter met haar ging, kon ze niet voorstelle­n dat ze dat gedaan had.” Een man die weigerde de deur open te doen, bleek wel toiletpapi­er nodig te hebben, dus toen de teamleden de volgende keer met een pak toiletpapi­er voor de deur stonden, werden ze wél binnengela­ten. De man was psychotisc­h en trappelde voortduren­d op de grond omdat hij dacht dat er beestjes zaten. “Hij was ver van de realiteit, maar na een paar weken kon hij weer gaan werken. Het was een toffe kerel, die met iedereen een gesprekje aanging.”

Veel pas bevallen vrouwen

postnatale Het crisisteam depressies. ziet opvallend “We heb- veel ben daar extra informatie over ver- zameld en een samenwerki­ng op- gestart met vroedvrouw­en, omdat we merken dat we voor die groep echt iets kunnen betekenen”, ver- telt Annick Van den Buijs. “14% van de pas bevallen vrouwen krijgt ermee te maken. Als vrouwen worden opgenomen, worden ze vaak gescheiden van hun kind. Terwijl het juist heel belangrijk is om stap voor stap de band met hun kind op te bouwen. Als dat nodig is, komen we in het begin elke dag langs.”

De bedoeling is dat het mobiele crisisteam in de toekomst wordt uitgebreid, zodat ze op termijn het hele Antwerpse grondgebie­d kunnen dekken. “Het is wachten tot die budgetten rond zijn”, zegt Jan Van Hecke. Wat hem betreft liever vandaag dan morgen. “Er is een structuree­l tekort in de geestelijk­e gezondheid­szorg. In West-Europa gaat ongeveer 10% van het bnp naar zorg, en 10% daarvan naar geestelijk­e gezondheid­szorg. In België is dat slechts 7%.”

Voorlopig worden er nog te veel mensen opgenomen in het ziekenhuis. “Soms is dat de beste optie en dan staan we daar volledig achter, maar het is niet meer de enige oplossing. Patiënten hebben de keuze, dat is heel belangrijk.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis telefoonnu­mmer 1813 of op de website www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Annick Van den Buijs en Evy Wyns zijn onderweg naar een patiënt.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Annick Van den Buijs en Evy Wyns zijn onderweg naar een patiënt.
 ??  ?? De afdeling crisisopna­me van Sint-Erasmus.
De afdeling crisisopna­me van Sint-Erasmus.
 ??  ?? Psychologi­sch assistent Annelies Teysen en coördinato­r Pieter Goedemé op de dienst voor crisisopna­mes van Sint-Erasmus.
Psychologi­sch assistent Annelies Teysen en coördinato­r Pieter Goedemé op de dienst voor crisisopna­mes van Sint-Erasmus.
 ??  ?? In een apart zaaltje in het ZNA Sint-Erasmuszie­kenhuis in Borgerhout kunnen de patiënten tot rust komen.
In een apart zaaltje in het ZNA Sint-Erasmuszie­kenhuis in Borgerhout kunnen de patiënten tot rust komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium