Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering stelt CO2-taks voor

Maar … maatregel mag burger eigenlijk niks kosten

- WIM WINCKELMAN­S

Er ligt een voorstel op tafel om een CO2-taks in te voeren op brandstof voor verwarming en vervoer. Het slechte nieuws: die taks kan u geld kosten. Het goede nieuws: u kunt de taks vermijden en het geld op een andere manier terugkrijg­en.

Gereputeer­de instelling­en als de OESO, de Europese Commissie en de Hoge Raad van Financiën roepen het al jarenlang in de woestijn: België heeft nog ruimte om de belastinge­n op diesel, benzine, stookolie en gas op te trekken en kan dan andere belastinge­n verlagen.

Nu wordt daar voor het eerst ook ernstig werk van gemaakt. De dienst Klimaatver­andering heeft op verzoek van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) en na uitgebreid overleg een voorstel op tafel gelegd. Daarbij zal de uitstoot van een ton CO2 in 2020 al 10 euro kosten, en vanaf 2030 zo’n 40 tot 100 euro. Concreet: in een gemiddeld scenario met een CO2-prijs van 70 euro komt er tegen 2030 een taks van 19 cent op diesel, 16 cent op benzine, 18 cent op stookolie en 1 cent op gas. Dat kan het makke- lijkst via een verhoging van de accijnzen. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2020 dan 32 euro per jaar extra voor verwarming en 31 euro voor diesel of benzine. In 2030 wordt dat 127 euro voor verwarming en 154 euro voor transport.

Opbrengste­n bij burger

De belasting levert de overheid tegen 2030 jaarlijks 2,6 miljard euro op, maar dat geld moet opnieuw bij de burger belanden. Minister Marghem en haar Vlaamse collega Bart Tommelein (Open Vld) waarschuwd­en al dat de operatie budgetneut­raal moet blijven.

De dienst Klimaatver­andering stelt voor om de inkomsten te gebruiken om de loonkosten of de heffingen op elektricit­eit te laten dalen. Een belastingv­erschuivin­g blijft gevoelig liggen.

Energiepac­t

De vraag is wat het beleid met de voorstelle­n zal doen. In het Energiepac­t, dat de federale regering heeft goedgekeur­d, staat letterlijk dat een koolstofpr­ijs “een sleutelele­ment is in het energiebel­eid”. De komende maanden komt de discussie over het energie- en klimaatpla­n, dat België moet indienen bij Europa, ook in een stroomvers­nelling. De hoop is dat het voorstel straks deel kan uitmaken van de verkiezing­sprogramma’s. Als we onze klimaatbel­oftes van het Akkoord van Parijs willen houden, moet er sowieso iets gebeuren. Tegen 2050 moet de CO2-uitstoot in België met 80 tot 95% zijn gedaald, vergeleken met 1990. Dat is het minimum om de klimaatopw­arming onder de twee graden Celsius te houden.

 ?? FOTO BELGA ?? Ministers van Energie Bart Tommelein en Marie-Christine Marghem moeten een harde noot kraken met de voorstelle­n rond CO2 die nu op tafel liggen.
FOTO BELGA Ministers van Energie Bart Tommelein en Marie-Christine Marghem moeten een harde noot kraken met de voorstelle­n rond CO2 die nu op tafel liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium