Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn niet langer een volk van knechten die aan de poort bedelen”

Antwerpen lost na decennia historisch­e schuld af en staat niet langer onder Vlaamse curatele

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerpen is eind dit jaar eindelijk verlost van zijn historisch­e schuld. “We zijn niet langer een volk van knechten dat aan de poort van de stad moet staan bedelen voor een aalmoes”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Antwerpen heeft in vijftien jaar tijd 1,2 miljard euro aan historisch­e schuld afgebouwd en staat daardoor niet langer onder Vlaamse curatele. De schuld dateert van de wisseling van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

Gemeenten die fuseerden, zoals Antwerpen dat met de huidige districten deed, konden aanspraak maken op een schuldkwij­tschelding. Veel steden gebruikten dat ook. Maar Antwerpen kwam, deels door politieke twisten, te laat voor de financiële hulp. Met als gevolg dat de miljarden schulden jarenlang als een molensteen rond de nek van de stad hingen.

Patrick Janssens

Er waren gisteren dan ook alleen maar blije gezichten te zien op het tijdelijke stadhuis van Antwerpen in de Hofstraat. Bart De Wever en zijn schepen voor Financiën, Koen Kennis (N-VA), ontvingen Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans.

De partijgeno­te van De Wever en Kennis kwam vertellen dat de stad niet langer onder Vlaamse curatele staat. De schuldgraa­d van de stad bedraagt op dit moment nog 1.000 euro per inwoner. Tegen het einde van dit jaar, wanneer de historisch­e schuld is afgelost, zakt dat bedrag naar 750 euro per inwoner. Dat is een stuk onder het Vlaamse gemiddelde van 990 euro.

“De stad heeft tot in de jaren negentig van de vorige eeuw veel te veel geld uitgegeven. En dat terwijl er vaak weinig werd geïnvestee­rd. Denk maar aan ons erfgoed. Het geld ging naar het statutaire personeel”, zegt De Wever. De burgemeest­er wilde niet alle lof voor de afbouw van de historisch­e schuld op eigen hoed steken. “De ommekeer is ingezet onder het bewind van mijn voorganger Patrick Janssens en de toenmalige schepen van Financiën Luc Bungeneers. Deze legislatuu­r hebben we vervolgens voor een daling van 1.400 jobs gezorgd zonder dat er ontslagen zijn gevallen. Dat heeft de personeels­kost flink doen afnemen. Antwerpen is niet langer een patiënt in nood.”

Niet te veel juichen

Toch is het verdwijnen van de schuld geen reden om te veel te juichen. “De stad Antwerpen heeft zich in 2004 geëngageer­d om de schulden van het OCMW over te nemen. Die moeten we nog afbetalen tot in 2023. En om eerlijk te zijn: als ik in die periode burgemeest­er was geweest, had ik wel twee keer nagedacht voor ik die tekorten van het OCMW zou overnemen”, vervolgt De Wever.

Verder zal in de volgende legislatuu­r nog eens 400 miljoen euro moeten worden gevonden. Dat geld is nodig om de pensioenen van ambtenaren en de responsabi­liseringsb­ijdrage te kunnen blijven betalen. “Antwerpen staat niet langer onder curatele, maar dat betekent niet dat ik als bevoegd minister geen oogje in het zeil zal houden. Er zal ook de volgende jaren zuinig bestuurd moeten worden”, zegt Homans.

Bart De Wever

Antwerps burgemeest­er

“We hebben voor een daling van 1.400 jobs gezorgd. Dat heeft de personeels­kost flink doen afnemen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Antwerpen heeft de historisch­e schuld afgelost. Gisteren werd het ‘contract’ symbolisch versnipper­d.
FOTO VICTORIANO MORENO Antwerpen heeft de historisch­e schuld afgelost. Gisteren werd het ‘contract’ symbolisch versnipper­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium