Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad brengt 1.600 kilometer aan straten gedetaille­erd in kaart

Digitale map moet helpen bij heraanleg en inzicht geven in staat publiek domein

- JAN STASSIJNS

De stad Antwerpen wil een ‘Wegen Informatie Systeem’ uitrollen waarop alle openbare straten en pleinen in kaart worden gebracht. Het in kaart brengen gebeurt tot op een vierkante meter nauwkeurig en geeft onder meer een gedetaille­erd beeld van de staat van het wegdek. “Zo kunnen we gericht bepalen wanneer een heraanleg nodig is”, zegt schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA).

De stad Antwerpen kent zo’n 1.600 kilometer aan wegen. Dat is min of meer de afstand van Antwerpen tot het Spaanse Valencia. Een heleboel straten dus, en die wil de stad Antwerpen in kaart brengen met een Wegen Informatie Systeem (WIS). Dat is een digitale kaart van het openbaar domein die bestaat uit verschille­nde lagen: typologie, bestemming, materiaalg­ebruik en kwaliteit.

Op die kaart kan dus het verschil tussen de straten gelezen worden. En daarvoor is de graad van detail van het WIS erg belangrijk. De kaart zal tot op een vierkante meter nauwkeurig zijn en in sommige gevallen zelfs nog meer in detail. Ook de fietspaden worden op die manier geïnventar­iseerd.

In Gent werden alle straten in 2003 al in kaart gebracht. Nu maakt ook Antwerpen er werk van. “Het voordeel van zo’n gedetaille­erde kaart is dat we meteen kunnen zien in welke staat een straat zich bevindt”, zegt Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA). “Zo kunnen we inschatten welke straten als eerste aangepakt dienen te worden. Voor elk bestuur zal dit dus een erg handige tool zijn. In plaats van willekeuri­g straten en pleinen opnieuw aan te leggen, kan dat met het WIS stelselmat­ig gebeuren op basis van objectieve gegevens.”

Ludo Van Campenhout

Schepen van Publiek Domein (N-VA)

“Het voordeel van zo’n gedetaille­erde kaart is dat we meteen kunnen zien in welke staat een straat zich bevindt.”

“En dat niet alleen met het oog op een volledige heraanleg van de straat”, gaat Van Campenhout verder. “De kaart kan bijvoorbee­ld ook aangeven waar straatmeub­ilair ontbreekt, waar signalisat­ieborden in slechte staat verkeren...”

Om een Antwerpse WIS te ontwikkele­n, is het stadsbestu­ur op zoek naar een externe partner. De procedure start op 12 juli en loopt 31 augustus af. “In de eerste plaats gaat het om de inventaris­atie van de 1.600 kilometer aan straten en pleinen in de stad en districten”, zegt Van Campenhout. “Zodra de procedure afloopt, kunnen we snel aan de slag gaan. We hopen begin 2019 de eerste resultaten te zien. Dan wordt ook gekeken naar hoe we het WIS actueel kunnen houden.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De kaart zal gedetaille­erd zijn, tot op de vierkante meter nauwkeurig. “De map kan bijvoorbee­ld ook aangeven waar straatmeub­ilair ontbreekt en waar signalisat­ieborden in slechte staat verkeren”, zegt schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout.
FOTO VICTORIANO MORENO De kaart zal gedetaille­erd zijn, tot op de vierkante meter nauwkeurig. “De map kan bijvoorbee­ld ook aangeven waar straatmeub­ilair ontbreekt en waar signalisat­ieborden in slechte staat verkeren”, zegt schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium