Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asociaal in het verkeer

- Patrick van de Perre

Je hebt ze in alle soorten. Mensen die vinden dat ze zich in het verkeer alles –of toch vrijwel alles – kunnen permittere­n en zich gedragen als een losgeslage­n dier in een jungle. Het moet iets psychologi­sch zijn dat ervoor zorgt dat velen plots een heel ander mens worden in het verkeer. Allesbehal­ve een heer … of een dame.

Tijdens de voorstelli­ng van een applicatie, waarmee politie en parkeerwac­hters het misbruik met parkeerkaa­rten voor mensen met een handicap beter kunnen aanpakken, noemde burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) ze asociaal. Zij die er een sport van maken om systematis­ch de parkeerple­k van mindervali­den in te nemen. Met een valse parkeerkaa­rt, eentje die niet meer geldig is of simpelweg geleend van een ander. Met of zonder de persoon in kwestie zijn of haar medeweten. Onze burgemeest­er heeft gelijk. Zelfs in het kluwen van verkeersov­ertredinge­n zijn er gradaties. En deze is er een met een rode cirkel rond. Je moet inderdaad wel bijzonder asociaal zijn om de parkeerple­k van iemand met een handicap in te pikken. Of een parkeerkaa­rt, die voor deze mensen is gemaakt, te misbruiken.

Het zegt wellicht veel over hoe dit soort van mensen zich voor de rest in het verkeer gedraagt. Zonder enige twijfel asociaal. Het soort van mensen dat ook een zebrapad ziet als een parkeerple­k, er geen moeite mee heeft halt te houden op een druk gebruikt tramspoor of domweg een verkeersli­cht te negeren met haast als argument.

We zijn het ondertusse­n gewend dat deelnemen aan het verkeer niet altijd een pretje is. Onze houding neigt soms naar gewenning. Maar zo mag het niet zijn. Daarom is elke maatregel die ervoor zorgt dat het verkeer een stukje hoffelijke­r wordt meer dan toe te juichen. En daarom is deze applicatie hopelijk een succesverh­aal.

Een verhaal waarmee de velen die zich onaantastb­aar wanen, kunnen aangepakt worden op de plek waar het hen het meest pijn doet: in hun portemonne­e. Want dat is vaak de enige plek waar je asocialen kunt treffen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium