Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goddelijke Kanaries zijn Lepe Kanaries geworden

Welke lessen hebben de Belgische scouts van dit Brazilië geleerd?

-

België zal niet één maar dríé klassen sterker moeten spelen om vrijdag Brazilië te verslaan. De ‘Goddelijke Kanaries’ zijn onder bondscoach Tite de ‘Lepe Kanaries’ geworden. Met hoofdvogel Neymar in de rol van talisman én diva.

Het was een memorabele achtste finale gisteren in Samara, gespeeld onder een loden zon bij bijna 35 graden. Mexico - verrassend met de 39-jarige Rafael Marquez op het middenveld - begon het best, maar Brazilië wachtte geduldig af tot het energievaa­tje van de Mexicanen was opgebruikt.

Standard-doelman Guillermo Ochoa pakte uit met saves op Neymar en Coutinho, maar moest zich kort na rust gewonnen geven op een strakke voorzet van Willian. Neymar was sneller dan Gabriel Jesus om het leer in doel te schuiven. Nadien hield Ochoa met nieuwe saves op Paulinho en Willian zijn ploeg lange tijd op 1-0, maar in het slot besliste zorgde Neymar opnieuw voor de beslissing. Ochoa weerde zijn poging af, de rebound viel voor de voeten van invaller Firmino, die er 2-0 van maakte.

Verdedigin­g staat laag

Het Brazilië van 2018 is in niks te vergelijke­n met dat van 2014. Bondscoach Tite zet zijn blok laag en laat de tegenstand­ers komen. Aanvallend­e spelers als Neymar en Willian zetten nauwelijks druk. Omdat Thiago Silva en co met weinig ruimte in hun rug moeten verdedigen, voetballen ze meestal in een zetel. De Braziliaan­se doelman Allison had gisteren nauwelijks werk op te knappen. Een 7-1-pandoering - zoals in de halve finale van 2014 tegen Duitsland - zal het Brazilië van 2018 niet snel om de oren krijgen.

Waar de Rode Duivels zich wel aan kunnen optrekken, is dat Casemiro, jonge hond van Real Madrid en aanjager op het middenveld, gisteren tegen zijn tweede gele kaart van het tornooi aankeek en vrijdag geschorst is. Hij wordt allicht vervangen door City-speler Fernandinh­o, meer een controlere­nde passeur dan een tackelende bloedhond.

Aanvallers zijn beter dan in 2014

Voorin heeft Brazilië veel meer kwaliteit dan vier jaar geleden. Coutinho en Willian in 2018 zijn veel scherper en technische­r dan Oscar of Fred in 2014. Als Brazilië de bal herovert, kan het met enkele snelle passes zomaar voor doel komen. Roberto Firmino, integraal deel van het succes van Liverpool in de Champions League, is bij de ‘Goddelijke Kanaries’ maar een invaller. Het zegt alles over de aanvallend­e weelde voorin. Ook diepe spits Gabriel Jesus kan nog groeien in dit tornooi. Hij kwam er ook gisteren niet veel aan te pas, maar is er duidelijk op gebrand om zich te tonen. Dat geldt ook voor Paulinho, die kan dreigen uit de tweede lijn.

Alles gaat over Neymar en Willian

Twee Braziliane­n moet België in het bijzonder in het oog houden. Chelsea-speler Willian, een goeie bekende van Eden Hazard en Thibaut Courtois, en natuurlijk Neymar Junior. Met een goal en een assist werd de ster van PSG gisteren uitgeroepe­n door ‘Man van de Match’. Neymar heeft nu zes WKgoals uit 38 schoten. Lionel Messi had 67 schoten en Cristiano Ronaldo 74 pogingen nodig om aan hetzelfde aantal te komen. Neymar zaait niet alleen gevaar met zijn onvoorspel­bare bewegingen en torinstinc­t, hij zorgt ook voor wrevel bij de tegenstand­er door al te makkelijk neer te gaan. Dat doet hij al van de eerste wedstrijd op dit WK. Gisteren liet hij zich ook nog eens minutenlan­g verzorgen na een trap van Layun, terwijl hij niet erg geblesseer­d leek. Gisteren kreeg Neymar de vraag of hij een “diva” is. “Of ik een diva ben? Dat wordt alleen gezegd om mij te destabilis­eren. Ik geef niet om kritiek en ook niet om lof, want ik wil niet dat dat mijn prestaties als speler beïnvloedt. Ik heb de laatste twee wedstrijde­n niet met de pers gesproken omdat ik me wil concentrer­en op mijn taak als voetballer. Ik ben hier om te voetballen en om mijn team te helpen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium