Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier kan ik leven tussen mijn schilderij­en”

Raf Van Severen bouwt garage om tot royale galerie

- (fh)

Ook de stilste hoek van het Willemdok, in de schaduw van het MAS, komt tot leven. In een voormalige garage opende Raf Van Severen een royale galerie over twee verdieping­en. “Eindelijk kan ik de schilderij­en tonen zoals ik dat wil”, zegt de kunsthande­laar die na zes jaar de Leopoldstr­aat verlaat.

Al van jongs af aan zit Raf Van Severen in de antiekhand­el. Na leerjaren op de antiekmark­t van Tongeren en de Zavel in Brussel, startte hij een eigen ruimte in de Leopoldstr­aat, het antiekcent­rum van Antwerpen.

“Het was een goede plek met op zaterdag veel passage, maar veel te klein om schilderij­en echt tot hun recht te laten komen”, blikt Raf Van Severen terug. “Ik zoek geen snelle klanten die een gehypete, te dure kunstenaar willen. Ik probeer kwaliteit op te sporen bij minder te verwachten en dus veel goedkopere artiesten. Die wil ik in reliëf zetten, door ze museaal te exposeren en in een catalogus samen te brengen. Zo creëer je meerwaarde.”

Modernisti­sche toets

Voor de exposities was hij al twee jaar op zoek naar een ruim pand. Bij toeval geraakte hij in contact met de eigenaars van een voormalige garage op de Godefridus­kaai 52. Het pand zag er niet uit en had enkel lichtinval langs de voorkant, maar Van Severen zag de mogelijkhe­den. “Ik zag dat je de gevel een strakke modernisti­sche toets kon geven en dat je binnenin met volumes kon spelen.”

Architect Edward Sorgeloose voerde de opdracht uit en creëerde een ruime galerie met een hoge benedenrui­mte en een intiemere eerste verdieping. “Eindelijk kan ik de schilderij­en die ik op het spoor kom, tonen zoals ik het wil”, glundert Van Severen.

Voor de openingsex­positie bracht hij een kleine honderd figuratiev­e schilderij­en bij elkaar in een Parijse sfeer. Er zitten doeken bij van Jan Van Beers, Eugeen Van Mieghem en Paul Joostens, maar vooral van Belgische, Franse en Nederlands­e kunstenaar­s die aan herontdekk­ing toe zijn. “Twee jaar heb ik aan deze collectie gewerkt”, zegt Van Severen. “Het begon met een groot doek van een bal in de Muntschouw­burg van Brussel van Gustave Flasschoen. Daarna geraakte ik in de ban van het thema en vond ik andere cabaret- en straatscèn­es met een Parijse toets.”

Naast ‘Paris’ toont Van Severen ook enkele grote abstracte doeken uit de jaren vijftig uit zijn vorige project, dat hij toen niet in zijn eigen galerie kon brengen.

Zijn volgende expo in het najaar zal focussen op Congo, een hommage aan zijn vader die een verzamelaa­r en kenner van Congolese kunst en Afrikanist­en was.

Elk jaar hoopt Van Severen twee grote exposities met een catalogus samen te stellen. “Met zulke evenemente­n kan je klanten van verderaf bereiken. Zij komen graag naar Antwerpen en de vele musea.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Raf Van Severen in zijn nieuwe galerie, aan het Willemdok op het Eilandje.
FOTO JAN VAN DER PERRE Raf Van Severen in zijn nieuwe galerie, aan het Willemdok op het Eilandje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium