Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duimen voor een kerstbaby van gorilla Mayani

Positieve zwangersch­apstest in Antwerpse Zoo

-

Goed nieuws vanuit het mensapenge­bouw in de Antwerpse Zoo. Een zwangersch­apstest bij gorilla Mayani blijkt positief. Tegen december hopen ze op een kleintje.

“Ongeloofli­jk! Ik ben dolgelukki­g”, reageert apenverzor­gster Julie Vanassche. “Mayani is zwanger en we denken dat het jong eind december geboren zal worden. Rond de feestdagen, het zou een heel mooi kerstcadea­utje zijn.”

Gorillavro­uwen zijn net als mensen enkele dagen per maand vruchtbaar. Een zwangersch­ap duurt ongeveer 37 weken. “Mayani had in het begin wat last van misselijkh­eid en ging ’s ochtends niet buiten om te eten. Intussen is dat voorbij en heeft ze weer de eetlust van vroeger. Alles gaat dus goed”, lacht Vanassche.

Uniek

De zwangersch­ap is een unieke gebeurteni­s voor de Zoo. Er is al meer dan twintig jaar geen gorillajon­g meer geboren. “Het is zelfs de allereerst­e westelijke laaglandgo­rilla die geboren zal worden in België. Dat is dus wel heel speciaal. Het is nu spannend uitkijken naar eind december. Ik hoop zo dat alles goed loopt”, duimt de verzorgste­r.

Voorlopig heeft Mayani nog geen zichtbaar zwangersch­apsbuikje, maar wat niet is, kan nog komen.

Papa van het kleintje is zilverrug Matadi. Hij komt uit Engeland. Zijn introducti­e verliep destijds behoorlijk moeizaam. Toen gorilla Kiki een epileptisc­he aanval kreeg, schrok hij zo hard dat hij haar arm stuk beet. Niet veel later is Kiki bezweken aan haar verwonding­en.

 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST ?? Mayani had in het begin last van ochtendmis­selijkheid, maar heeft intussen haar eetlust teruggevon­den.
FOTO ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST Mayani had in het begin last van ochtendmis­selijkheid, maar heeft intussen haar eetlust teruggevon­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium