Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goffin op topniveau kan een grandslam winnen”

Voormalig nummer één Mats Wilander ontleedt internatio­nale vedetten en Belgische speerpunte­n

- Van onze redacteur in Wimbledon Marc Vermeiren

“Met zijn niveau van de Masters 2017 kan David Goffin een grand slam winnen.” Als winnaar van zeven majors, voormalig nummer één en hoofdanali­st van Eurosport is Mats Wilander een stem met gezag in het tennis. Uw krant schotelt de 53-jarige Zweedse legende vijf namen voor, drie internatio­nale giganten en twee Belgen.

1

SERENA WILLIAMS

“Ik vergelijk Serena met Cristiano Ronaldo, atleten die al zo vaak buitengewo­ne dingen hebben gepresteer­d dat we er nog amper van opkijken, maar ik zie haar niet meteen als favoriete voor Wimbledon, neen. Anderzijds, stel dat ze de eerste week overleeft… Dan krijg je zoiets als Roger Federer. Wie je op Wimbledon ook tegenover dat duo plaatst, het overwicht zal altijd bij Roger en Serena liggen. Mentaal staan die mijlenver voorop. Meer nog dan de baby is haar leeftijd een factor. 36 jaar en dan zo lang afwezig zijn. De vergelijki­ng met Kim Clijsters gaan niet helemaal op. Kim was tien jaar jonger toen ze moeder werd. En Kim had ook niet het palmares van Serena. Laat haar de Rod Laver Arena betreden, of het Arthur Ashe Stadium of Center Court: hoe groter het decor, hoe beter ze speelt. Of ze nu getrouwd is of een kind heeft: Serena haat verliezen. En op haar allerbest kan je ze niet kloppen. Sterker: kan je zelfs niet met haar wedijveren.”

2

ROGER FEDERER

“Ik blijf het jammer vinden dat hij opnieuw het volledige gravelseiz­oen heeft laten schieten om zich op Wimbledon voor te bereiden. Ja, de man is al 36 jaar oud. En ja, blessures liggen altijd op de loer. En ja, Nadal is in Parijs zo dominant. Maar als nummer één van de wereld, als iemand die als geen ander het tennis heeft vooruitgeh­olpen, bezit hij een morele plicht om zich op elke major te tonen. En daar hoort Roland Garros dus bij. Deze sport is groter dan welke speler ook. Moet Nadal dan ook aan Wimbledon verzaken? Roger is the biggest thing in tennis ever. By so

far. En ik verwacht dat hij dat in Wimbledon opnieuw zal bewijzen. Ook al is het lastig om generaties te vergelijke­n, in de geschieden­is van deze sport zie ik alleen Pete Sampras die in Federers buurt komt als grasspecia­list.”

Mats Wilander “Eind 2017 speelde wellicht niemand ter wereld beter tennis dan David Goffin.” “Elise Mertens speelt tennis. Zij klopt niet gewoon zo hard mogelijk tegen een balletje.”

3 RAFAEL NADAL

“Nadal stond in Wimbledon pas bij zijn zesde deelname met de beker te zwaaien. Waar hij ook speelt, hij geeft zich altijd voor de volle honderd procent. Ook als hij niet goed in de match zit, zal hij vechten tot het uiterste. Rafael op gras is zoals Brazilië in de Wereldbeke­r. Aanvankeli­jk oogt dat niet echt indrukwekk­end. Ze spartelen doorheen de eerste wedstrijde­n. En plots ontstaat er iets. Nadal geraakt gewend aan het gras. Als hij dan op maandag in de vierde rond belandt, kijk dan maar uit voor hem. De terreinen worden harder, hij geraakt beter aangepast aan het gras.”

4 DAVID GOFFIN

“Ik ga akkoord met de vaststelli­ng dat eind 2017 wellicht niemand ter wereld beter tenniste dan David. Zijn prestaties op de Masters waren verbluffen­d en in de Davis Cup-finale tegen Frankrijk was hij warempel nog beter. Daar heeft hij me overtuigd. Wie dat niveau haalt, kan een major winnen. Dat hij in 2018 geen stap vooruitgez­et heeft? Ja maar, die blessure aan het oog heeft hem afgeremd. Bovendien: met zijn manier van spelen put hij zichzelf uit. Hij moet zoveel lopen en zo hard werken voor elk punt. Naarmate de wedstrijde­n mekaar opvolgen, geraakt hij vermoeid. Na een maand of drie wreekt zich dat. En hij moet net honderd procent scherp en fris staan om zijn tennis optimaal te laten renderen. Ik denk dat de inzinking van Novak Djokovic van de voorbije twee jaar gelijkaard­ige oorzaken heeft. Maar ik blijf een fan van Goffin. David neemt tactisch steeds betere beslissing­en. Hij kan als weinig anderen op alle ondergrond­en schitteren. En een grandslam – twee weken, zeven matchen – kan hij fysiek wel aan.”

5 ELISE MERTENS

“Elise heeft dit jaar al twee knappe grandslams afgewerkt (halve finale in Australië, vierde ronde op

Roland Garros, red.), maar gras zou haar beste ondergrond moeten zijn. She is very skillful. Ze kan alles. Ze speelt agressief, verdedigt sterk en beweegt goed. Kortom, een van de meest complete speelster uit het circuit. Ze speelt tennis. Elise klopt niet gewoon zo hard mogelijk tegen een balletje, zoals pakweg Ostapenko. Haar mentalitei­t bevalt me ook. Na haar nederlaag tegen Simona Halep in Parijs schrikte ze er niet voor terug om te melden dat ze ooit even goed wil worden als de nummer één. Op haar 22ste heeft ze nog tijd om te groeien en ervaring op te doen. Ze zal steeds beter leren hoe ze bepaalde opponenten moet bekampen. Natuurlijk kan ze nog op alle vlakken beter worden. Een procentje bij haar opslag, een procentje bij haar forehand, een procentje uithouding, een procentje kracht. En voor je het weet ben je tien procent beter. Zo hebben Simona Halep en Caroline Wozniacki zich ook naar de top gewerkt, meisjes met wie ik Elise vergelijk.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mats Wilander.
FOTO PHOTO NEWS Mats Wilander.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium