Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemiegroe­p Ineos heeft miljarden en wil die bij ons investeren

Britse chemiegroe­p Ineos overweegt om honderden jobs te creëren in Lillo en Zwijndrech­t

- CHRISTOF WILLOCX

De Britse chemiegroe­p Ineos overweegt om twee nieuwe fabrieken te bouwen in Lillo en Zwijndrech­t die samen honderden jobs moeten opleveren. Maar er zijn kapers op de kust. Rotterdam en de Britse havenstad Hull kunnen de investerin­g voor de Antwerpse neus wegkapen.

Ineos is een Brits bedrijf dat verschille­nde vestiginge­n heeft in België. In de fabriek in Lillo werken 180 mensen. In Zwijndrech­t zijn dat er vijfhonder­d. De Britse multinatio­nal beslist dit jaar over de locatie van twee nieuwe fabrieken. Er zijn voor elk van die fabrieken twee grote kanshebber­s. Lillo en Zwijndrech­t zijn er telkens bij.

Lillo maakt kans om gastheer te worden van een nieuwe propyleenf­abriek. Propyleen is een kunststof die in auto-onderdelen wordt gebruikt, maar ook in pijpleidin­gen, medische apparatuur, textiel en verpakking­en. Op dezelfde site zou Ineos ook een kraker willen bouwen. Dat is een installati­e die ruwe aardolie en aardgas omzet in meer bruikbare bouwstenen voor de chemie. Die bouwstenen kunnen dan verder worden verwerkt in de propyleenf­abriek. Het gaat samen om een investerin­g van meer dan twee miljard euro.

Cruciaal belang

Maar volgens de krant zou Ineos ook overwegen om de fabriek in Rotterdam te bouwen in plaats van in Lillo. De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever

De Tijd (N-VA) wil de strijd absoluut winnen. “De bespreking­en met Ineos lopen. Onze experts staan ter beschikkin­g”, zegt hij. “We hopen op een goede afloop. Het is van cruciaal belang om investerin­gen en hoogwaardi­ge tewerkstel­ling aan te trekken.”

Maar Rotterdam is wel een grote concurrent. “De Nederlands­e regering schaft vanaf volgend jaar de onroerende voorheffin­g af om de grootste multinatio­nals te kunnen aantrekken. Ze zijn bereid om heel ver te gaan”, zegt economisch expert Pascal Paepen.

Ineos overweegt ook om 100 tot 500 miljoen euro te investeren in een nieuwe VAM-fabriek in Zwijndrech­t. VAM is de afkorting van vinylaceta­atmonomeer en is een middel voor de productie van onder meer verf, lijm, pvc en autobrands­toftanks. Zwijndrech­t heeft voor deze investerin­g concurrent­ie van de Britse havenstad Hull.

“Veel zal afhangen van hoe de Brexit verloopt”, zegt Paepen. “Het ziet ernaar uit dat die niet zo hard zal zijn, waardoor de economisch­e banden met Europa niet zwaar worden doorgeknip­t. Dat is in het voordeel van Hull, maar ook Zwijndrech­t heeft kansen. Ineos is een exportgeri­cht bedrijf en dan is de Antwerpse haven een troef. Bovendien spelen de hoge loonkosten in België niet mee omdat chemie vooral op machines draait.”

Bart De Wever

Antwerps burgemeest­er “De bespreking­en lopen. Onze experts staan ter beschikkin­g.”

Sector in actie

Essenscia, de sectorfede­ratie van de chemiebedr­ijven, en het agentschap Flanders, Investment and Trade (FIT) hebben al samengezet­en met Ineos. “De chemie in Antwerpen is goed georganise­erd”, zegt Gert Verreth, woordvoerd­er van Essenscia. “De bedrijven vervoeren producten via pijpleidin­gen en de afvalstof van het ene bedrijf is vaak een grondstof voor het andere. De installati­es zijn van wereldnive­au. Wij doen er dus alles aan om deze investerin­gen binnen te halen.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium