Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt verzet zich tegen skatepark aan rusthuis

Buurtbewon­ers voelen zich geterroris­eerd door hangjonger­en rond skatepark

- SEPPE SLAETS

De buurt is de overlast rond het skateterre­in in de Elf-Julistraat grondig beu. Het stadsbestu­ur wijkt niet. “Het skateterre­in wordt niet verwijderd”, luidt het vastberade­n.

De strijd die de omwonenden voeren, duurt al enkele jaren. Tot een consensus met het stadsbestu­ur kwam het ondanks heel wat overleg niet.

“Wij zijn geen verzuurde burgers”, benadrukke­n enkele buurvrouwe­n uit de Hollandse Tuin die liever anoniem wensen te blijven. “Maar we houden dit niet meer vol. Het skateterre­in naast het rusthuis en in deze buurt waar veel ouderen wonen, dat klopt gewoon niet. Die mix werkt in de praktijk niet. Deze plek zuigt hangjonger­en aan die de reglemente­n daar helemaal niet volgen en heel de omgeving, tot de privétuine­n toe, allerminst respectere­n. Onze klachten: nachtelijk­e feestjes tot twee of drie uur ’s nachts, geluidsove­rlast, vandalisme, brandstich­ting, vuilnis overal, wildplasse­n…Wij kunnen hier onze ramen niet meer openzetten en de mensen van het rusthuis zitten amper nog op hun terrassen. Het enige dat we te horen krijgen, is dat we de politie moeten verwittige­n en dat er verhoogde polimeerwa­arde tiepatroui­lles gebeuren. Zonder succes. Dat skateterre­in hoort hier niet thuis. We vragen om maatregele­n. En liefst nog een verhuis uit deze omgeving. Bijvoorbee­ld naar het fort of zo.”

De buurt vangt tot nu evenwel bot. Volgens de stad zijn de klagers bovendien in de minderheid. “Tot onze grote spijt blijven we na twee jaar intensief in gesprek te zijn gegaan van visie verschille­n”, stelt communicat­ieverantwo­ordelijke Gert Willems namens het stadsbestu­ur. “Wij blijven ervan overtuigd dat het skateterre­in mits goede wil van alle partijen wél thuishoort op die locatie. De van dit speelterre­in voor de buurt is veel groter dan de overlast. We doen er uiteraard wel alles aan om samen met politie Minos en de jeugdwerke­rs de overlast tot een minimum te beperken.”

Tal van afspraken met de jongeren moeten respect afdwingen voor de omwonenden. “Bij nachtlawaa­i is er de politie, die verhoogd toezicht zal uitoefenen. Ook de nachtverpl­eging van het woonzorgce­ntrum houdt een oogje in het zeil. We beloven meldingen van zwerfvuil binnen de 48 uur op te lossen. Daarnaast werken we verder met de skaters om hen de regels te laten naleven. En we blijven in nauw overleg met de politie en wijkagente­n de situatie opvolgen.”

Gert Willems

Stad Mortsel

‘‘De meerwaarde van dit speelterre­in is veel groter dan de overlast die het veroorzaak­t.”

 ?? FOTO SEPPE SLAETS ?? Enkele buurtbewon­ers zijn het skateterre­in liever kwijt dan rijk. “Dit zuigt hangjonger­en en overlast aan”, klinkt het.
FOTO SEPPE SLAETS Enkele buurtbewon­ers zijn het skateterre­in liever kwijt dan rijk. “Dit zuigt hangjonger­en en overlast aan”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium