Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25.000 supporters welkom op kaaien bij extra scherm

Antwerps terrein naast Schelde kan tot 25.000 supporters aan Tweede scherm nog groter en scherper

- SYLVIA MARIËN

Het Hyundai Fan Village op de Antwerpse Scheldekaa­ien breidt vrijdag uit, waardoor er dubbel zoveel supporters de WK-match Brazilië-België kunnen volgen. “Sterke Rode Duivels in de kwartfinal­e, zwoel weer, een vrijdagavo­nd: we verwachten veel volk”, zegt de organisato­r.

Zowel bij de wedstrijd van de Belgen tegen Tunesië als die tegen Engeland werd het een soep aan het Antwerpse WK-dorp op de Plantinkaa­i. Een hele hoop mensen kon niet binnen. Om veiligheid­sredenen mocht de grens van 10.000 supporters niet worden overschred­en. “Op vraag van de stad Antwerpen wordt de Hyundai Fan Village uitgebreid en zullen er 20.000 tot 25.000 mensen binnen kunnen”, zegt Pieter Verhoeven van evenemente­nbureau Nomad Events. “Honderd meter van het huidige scherm van 100 m² plaatsen we een tweede scherm van 144 m² dat nog beter van kwaliteit is.”

Dat het WK-dorp dubbel zo groot wordt, “heeft natuurlijk een impact op het parkeerter­rein”, zegt de Antwerpse politie. “De komende dagen gaat een nieuw parkeerver­bod in op een deel van de Plantinkaa­i. Het gaat over een 60tal bewonerspl­aatsen en 350 publieke plaatsen. Dinsdag werden verkeersbo­rden en aanduiding­en geplaatst. De stroken aan weerszijde­n van het terrein zullen in de nacht van woensdag op donderdag worden leeggemaak­t, de rest van het terrein wordt van donderdag op vrijdag vrijgemaak­t.”

De politie takelt ’s nachts, “om de dagjestoer­isten in Antwerpen te ontzien en om iedereen zo veel mogelijk tijd te geven zijn wagen te verplaatse­n. Wie dat niet doet, riskeert zelf op te draaien voor de takelkoste­n.”

Idee uit Eindhoven

De Hyundai Fan Village is gratis, en ook de toiletten daar zijn dat. “De voorbije matchen heeft Water-link er ook gratis water uitgedeeld, wegens de warmte”, zegt Pieter Verhoeven. “Ons verdienmod­el zit ‘m in sponsoring en pinten. We hebben het idee hiervoor opgedaan tijdens het WK 2010, waar de Belgen niet bij waren maar de Nederlande­rs wel. In Eindhoven stond een groot scherm en dat was geweldig. Dat doen we ook als de Rode Duivels er weer bij zijn, zeiden we.”

“Dat was in 2014, en in 2016, op het EK. Toen stonden we op de Zuiderdokk­en, waar 30.000 man bijeen kan staan. Maar aan dat aantal zijn we nooit geraakt. België verloor toen van Wales in de kwartfinal­e en vooral: het regende toen elke matchdag. Een WKdorp is dus riskant, maar wat we nu beleven, maakt alles goed. De positieve energie is overweldig­end. We klagen in dit land heel veel, maar de sfeer bij het voetbal – je knuffelt hier mensen die je niet kent – doet mij weer in de mensheid geloven.”

Pieter Verhoeven

Organisato­r

“De sfeer bij het voetbal doet mij weer in de mensheid geloven. Je knuffelt hier mensen die je niet kent.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium