Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps platform tegen Booking.com

Hotelsecto­r bindt samen met handelaars strijd aan met Amerikaans­e web-reus

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse hotelsecto­r lanceert tegen eind dit jaar een platform dat de strijd aangaat met de Amerikaans­e multinatio­nal Booking.com. “Wie zich daarop registreer­t, boekt overnachti­ngen tegen exclusieve kortingen”, zegt Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n. “Meer: die kortingen gelden ook bij allerlei Antwerpse handelaars.” Gisteren werd in de commissie Bedrijfsle­ven van de Kamer ook al een wetsontwer­p goedgekeur­d dat Booking.com verbiedt om nog prijsclaus­ules af te dwingen waarin staat dat hoteluitba­ters op hun eigen website geen lagere prijzen mogen hanteren.

Federaal minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) heeft een wetsontwer­p klaar dat de strijd aangaat met de Amerikaans­e website Booking.com. En de Antwerpse hotelsecto­r werkt aan een platform waarop mensen overnachti­ngen kunnen boeken.

42% van de reservatie­s in de Antwerpse hotels gebeurt via Booking.com. De Amerikaans­e website waarop mensen een accommodat­ie voor een vakantie kunnen boeken, zet in zijn contract met de hoteluitba­ters dat zij op de eigen website geen lagere prijzen mogen aanbieden dan op Booking.com. “Met deze wet verklaren wij dat soort clausules nietig”, zegt Kris Peeters. “Alle prijsclaus­ules die Booking.com eerder heeft afgesproke­n met Belgische hotels komen te vervallen. Het wetsontwer­p is gisteren goedgekeur­d in de commissie Bedrijfsle­ven van de Kamer en zal wellicht dit najaar in werking treden.”

Een hoteluitba­ter mag vanaf dit najaar dus lagere prijzen en andere voorwaarde­n afficheren op zijn eigen website. “De Europese Commissie zal geen problemen maken, want Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk hebben al een gelijkaard­ige regeling doorgevoer­d”, zegt Peeters.

Meer zuurstof

Matthias De Caluwe, algemeen directeur van Horeca Vlaanderen, is tevreden met de nieuwe wet. “Hoteluitba­ters krijgen meer zuurstof en vrijheid”, zegt hij. “Een hoteluitba­ter die volgend weekend nog negen kamers heeft leegstaan, kan binnenkort zijn prijs verlagen zonder dat hij dat ook op Booking.com moet doen. Zo houdt hij nog een winstmarge over. Als hij die prijsverla­ging ook via Booking.com zou moeten doorvoeren, maakt hij geen winst meer omdat de commissie die

Didier Boehlen Antwerp Hotel Associatio­n “Geen klagen over Booking.com. Maar nu hangen we te veel af van zo’n grote speler.”

Booking.com ligt.”

Didier Boehlen, uitbater van Hotel Rubens op de Grote Markt in Antwerpen en voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n, be-

vraagt erg hoog

taalt een commissie van 15% per boeking die via Booking.com voor zijn hotel wordt gedaan. Als hij meer zichtbaarh­eid op Booking.com wil, dan betaalt hij zelfs een commissie van 18%. “Ik wil zeker niet klagen over Booking.com, want ze leveren de helft van mijn klanten”, zegt Boehlen. “Maar nu hangen de Antwerpse hotels te veel af van zo’n grote speler. We moeten de mogelijkhe­id hebben om onze eigen prijzen te bepalen.”

Booking.com is niet gelukkig met de nieuwe wet die dit najaar van kracht wordt. “We zijn zeer teleurgest­eld in het wetsontwer­p”, reageert het Amerikaans­e bedrijf per mail. “In plaats van honderden websites van individuel­e accommodat­ies te moeten controlere­n of, erger nog, veel apps van individuel­e hotels te moeten downloaden om hun voorwaarde­n te bekijken, kunnen consumente­n bij ons op een enkel platform prijzen vergelijke­n. Dat bespaart hen tijd en geld.”

Horeca Vlaanderen is niet onder de indruk van die kritiek. “Wij willen eerlijke concurrent­ie. Uiteindeli­jk zal de consument zelf beslissen via welk kanaal hij een boeking doet”, zegt De Caluwe.

Antwerps platform

De Antwerpse hotelsecto­r wil tegen eind dit jaar nog een tweede initiatief nemen om de macht van Booking.com in te perken. “Wij werken aan een nieuw platform van hotels waarop mensen zich kunnen registrere­n”, zegt Boehlen. “Na die registrati­e kunnen ze overnachti­ngen boeken tegen exclusieve kortingen. Ze krijgen die kortingen niet alleen bij de hotels die meedoen met de website, maar ook bij Antwerpse handelaars. Met dit initiatief, dat we uitwerken met ondernemer­sorganisat­ie Unizo, richten we ons vooral op toeristen die meerdere keren naar Antwerpen komen. Zij kunnen de boekingen dan rechtstree­ks bij de hotels doen in plaats van bij Booking.com.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Een toeriste in Antwerpen. Een hoteluitba­ter mag vanaf dit najaar lagere prijzen afficheren op zijn eigen website dan op de site van Booking.com.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Een toeriste in Antwerpen. Een hoteluitba­ter mag vanaf dit najaar lagere prijzen afficheren op zijn eigen website dan op de site van Booking.com.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium