Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geef uw geld ook eens aan een Belg

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Federaal minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) heeft een wetsontwer­p klaar waarin staat dat hoteluitba­ters op hun eigen website een lagere prijs voor overnachti­ngen mogen aanrekenen dan op de Amerikaans­e website Booking.com. Ze hangen dus niet meer vast aan prijsclaus­ules die de Amerikaans­e multinatio­nal hun oplegt. De wet is gisteren goedgekeur­d in de commissie en zou na de zomer in werking treden. Hij is een uitstekend initiatief. Hotels die een boeking via Booking.com binnenkrij­gen, moeten vandaag zo’n 15% van de overnachti­ngskosten die een toerist betaalt, afgeven aan de Amerikaans­e multinatio­nal. Peeters maakt daar nu een einde aan. Maar hoe welkom de nieuwe wet ook is, hij blijft een druppel op een hete plaat. Booking.com is zo gebruiksvr­iendelijk en slim opgebouwd dat consumente­n er massaal naartoe zullen blijven surfen.

Niet alleen de inkomsten van ons toerisme vloeien voor een groot deel naar het buitenland. Ook voor onze andere aankopen maken we grote bedrijven uit andere landen rijk. We shoppen lustig online bij het Nederlands­e Bol.com en het Duitse Zalando. En ook in de fysieke winkels voeren de buitenland­ers het hoge woord. Het aantal puur Belgische winkels op de Meir in Antwerpen is op de vingers van twee handen te tellen.

Nochtans bestaat er al enige tijd een Vlaams alternatie­f. Zelfstandi­genorganis­atie Unizo heeft met enkele partners de website Storesquar­e opgericht, waarop 912 Vlaamse handelaars hun producten online verkopen. Het aanbod is heel divers, van smartphone­s tot kleding en zitballen. Maar Storesquar­e heeft niet het grote marketingb­udget van Amazon of Bol.com, waardoor de online winkel van Vlaamse handelaars vrij onbekend is bij het grote publiek.

Laten we hopen dat de Antwerpse hotelsecto­r op marketingv­lak meer succes heeft. Antwerpse hotels willen tegen eind dit jaar een website opstarten waarop mensen overnachti­ngen kunnen boeken, in ruil voor kortingen bij die hotels én bij allerlei handelaars. Zo vermijden ze dat een groot deel van het geld van toeristen die Antwerpen komen bezoeken naar het buitenland vloeit.

Het zou fijn zijn als dit initiatief slaagt. Als we meer geld in onze eigen economie kunnen houden, kunnen we meer uitgeven en gaat onze welvaart er verder op vooruit. Buitenland­se ketens blijven welkom, maar nu gaan ze met een te groot deel van de koek lopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium