Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn patiënten zijn getraind: de maand van het WK geen tandpijn”

Balense tandarts en zijn vrouw al zevende keer op rij vier weken naar het WK

- KARIN VANHEUSDEN

“We zijn samen met andere Belgische supporters tot 4u blijven feesten in de Cuba Libre Bar in Rostov. Dat pikt vandaag wel wat, maar de sfeer is top”, zegt Peter Wynants (62) uit Balen. Sinds 1994 sluit hij voor het WK steevast zijn tandartspr­aktijk in Mol.

“Mijn patiënten zijn intussen ‘getraind’: tijdens het WK liefst geen tandproble­men”, lacht Peter Wynants vanuit Rostov, waar de Rode Duivels zich een goede achttien uur eerder met suspens hebben geklasseer­d voor de kwartfinal­e vrijdag.

Samen met een dertigtal andere Duivelsfan­s heeft hij net in een Italiaans restaurant gegeten. “We vertrekken dadelijk op uitstap door de stad. Na een bezoekje aan het museum van de Kozakken maken we nog een boottochtj­e over de Don. We wachten nu nog op een paar langslaper­s. Het is na de match nog een stevig feestje geworden.”

Peter Wynants en zijn vrouw Sonia ‘doen’ dit WK voor het eerst met een organisati­e die hen tijdens de trip begeleidt. “Sinds 1994 mis ik geen enkel WK”, zegt de tandarts. “En zoals altijd blijven we zolang de Rode Duivels blijven. De vorige twintig jaar heb ik alles altijd zelf geregeld, maar mijn vrouw vertrouwde het deze keer niet. Met Rusland weet je het nooit, hè. Daarom hebben we ons aangeslote­n bij de groep die door Travel 2 Galaxy, het reisbureau uit Edegem dat samenwerkt met de Rode Duivelssup­portersclu­b 1895, laat begeleiden. Wij zijn wel twee dagen eerder alleen in Moskou aangekomen en maken na de laatste wedstrijd van de Duivels nog een extra trip naar Sint-Petersburg.”

Colombiane­n Een tandarts die zijn praktijk om

de vier jaar een maand in de steek laat, daar moet een groot voetbalhar­t in schuilgaan.

“Uiteraard, maar we doen het zeker ook voor de ervaring en het contact met andere culturen. En voor de sfeer die onder Duivelsfan­s zo veel positiever is dan onder clubsuppor­ters. Het verbroeder­en met die andere fans doet een mens deugd. Met mensen uit Brugge, Leuven, Limburg of verder. Een drietal Colombiane­n heeft zich vandaag aangeslote­n om te kunnen meegeniete­n van onze ambiance.”

Het WK in Rusland hoort voor Peter Wynants – voorlopig toch – bij zijn persoonlij­ke top vijf. “De Russen zijn veel vriendelij­ker dan verwacht. In de metro in Moskou werden we meteen en ongevraagd geholpen. En het transport tussen de voetbalste­den loopt goed. Dat de Russen aan ons een cent willen verdienen – de overnachti­ngen vallen soms wat duur uit – mag toch niet verwondere­n? Maar geen WK dat boven dat in Brazilië gaat. Nooit eerder meegemaakt dat een hele natie zo in de ban is van voetbal. Russen zijn gereservee­rder. Een beetje zoals de Belgen. Maar je merkt nu toch ook dat het enthousias­me stijgt met de verdere kwalificat­ie van de Russische ploeg. Net zoals de Belgen. Mijn pronostiek: gelijkspel en we sturen de Braziliane­n na penalty’s naar huis.”

 ?? FOTO RR ?? Peter en Sonia (beiden omcirkeld) verbroeder­en net voor de tweede match van de Rode Duivels met de Tunesische supporters.
FOTO RR Peter en Sonia (beiden omcirkeld) verbroeder­en net voor de tweede match van de Rode Duivels met de Tunesische supporters.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium