Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben nog geen bal gezien”

- KRISTIN MATTHYSSEN

De bewoners van de Rundvoorts­traat, Konijnenbo­s en Nieuwelaan, in totaal toch zeker 150 huisgezinn­en, zijn klant van Telenet en ondergaan de problemen al twee maanden. Maar nu de Rode Duivels op het WK voetbal in Rusland schitteren, is de volksopsta­nd losgebarst­en. Nog geen enkele match konden ze normaal bekijken. “Vorige zaterdag had ik zelfs de hele dag geen televisie”, vertelt Hugo Boen (86). “De match tegen Japan heb ik een kwartiertj­e kunnen volgen.” Frans Martens (64) ging bij schoonbroe­r Cois kijken. “Maar afgelopen weekend hadden we onze kleinkinde­ren. Die hebben twee dagen geen tv kunnen zien!”

Alles geprobeerd

Danny Diels (59) zag de Rode Duivels Japan kloppen in zijn stamcafé. Werner Roelands (69) probeerde op zijn mobieltje te volgen. En Christel Somers ging bij haar zoon in Nijlen kijken. “Die jongen had zijn vrienden uitgenodig­d om samen naar het voetbal te kijken, en dan kom je daar als ouders bijzitten.”

Als kleine zelfstandi­ge is Christel nog het zwaarst getroffen. Ze werkt in haar thuiskanto­or als touroperat­or met specialisa­tie in Latijns-Amerika. “Ik doe vooral reizen naar Cuba. Maar dat land is peperduur qua telefonie. Daarom bel ik via een eigen telefoonce­ntrale die overschake­lt op internet. Zo blijven de kosten draaglijk. Ik schafte mij het beste Telenet-abonnement aan als businesskl­ant. Maar twee maanden geleden kwamen de eerste onderbreki­ngen. Klanten probeerden tevergeefs in te bellen of ik kon ze nauwelijks verstaan. Ook mijn mailverkee­r en televisie begonnen te haperen.”

Christel kreeg al vier technici van Telenet over de vloer. “Nieuwe digicorder, nieuwe modem: niks hielp. De derde technieker

heeft wel de eerlijkhei­d gehad om te zeggen dat het aan de kabel van Telenet zelf lag.” Contracten weg

Christel dacht altijd dat ze een geïsoleerd probleem had. “Zo werd het me ook voorgehoud­en. Het probleem lag bij mij, want de rest van de straat had er geen last van. Tot door het WK de volksopsta­nd losbarstte en ik van buren gelijkaard­ige verhalen hoorde.”

Omdat ze businesskl­ant is, werd Christel in de hoogste prioriteit­scategorie geplaatst. “Elke ochtend belt iemand van Telenet voor een stand van zaken, maar er verandert niets. Omdat ik ’s namiddags niet meer kan mailen, sta ik elke ochtend om half vijf op om mijn mails naar de klanten te sturen. Het probleem is dat Latijns-Amerika pas ontwaakt als het bij ons al namiddag is. Ik liep al contracten mis door deze toestand. Om toch een beetje te kunnen werken, heb ik een draagbare 4G-router aangeschaf­t. De enige tegemoetko­ming die Telenet

Hugo Boen

Gedupeerde

“Een buurman heeft zelfs al een andere televisie gekocht omdat hij dacht dat het aan zijn toestel lag.”

doet, is gratis mijn vaste lijn doorschake­len naar mijn gsm. Ik betaal me nu blauw aan mobiele telefonie naar Latijns-Amerika.”

De buren zijn verbolgen dat niet eerder werd gezegd dat alle abonnees in de wijk met dezelfde problemen kampen. “Misschien was ik dan sneller overgestap­t naar een andere provider”, zegt Hugo. “Eén buurman kocht zelfs een andere televisie omdat hij dacht dat het aan zijn toestel lag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium