Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buschauffe­urs willen stad niet meer binnenrijd­en

Grote vertraging­en door nieuwe werken Italiëlei

- (cm)

Een nieuwe fase van werken aan de Leien in Antwerpen zorgen voor heel wat vertraging­en en frustratie. Buschauffe­urs die komen uit het noorden dreigen de stad niet meer binnen te rijden. Vandaag is er overleg.

“Ik zit al veertig minuten op de bus vanaf de Franklin Rooseveltp­laats en ik ben nu pas aan het Sint-Jansplein. Wat is dit?”, foeterde een ontevreden reiziger op de sociale media. Maar naast reizigers klagen ook de chauffeurs van de lijnbussen. Het zou vooral gaan om problemen voor de bundels 600 en 700 richting het noorden van de stad.

“Sinds een nieuwe fase van de werken aan de Italiëlei afgelopen donderdag is van start gegaan, is het extra lang aanschuive­n door een omleiding vanaf de Rooseveltp­laats naar het Sint-Jansplein”, zegt Geert Vermunich, gewestelij­k secretaris van ACOD. “Dat kan soms oplopen tot wel drie kwartier.”

Ook bij het ACLVB kregen ze soortgelij­ke klachten. “We willen de reizigers tot in Antwerpen brengen, maar dan op een menselijke manier”, klinkt het. Er is ook sprake van gevaarlijk­e situaties omdat de lange bussen soms door erg smalle straatjes moeten rijden.

“Morgen (vandaag, red.) is er overleg met de directie in Antwerpen”, zegt Vermunich. “Als er geen oplossing komt, dan willen

sommige chauffeurs hun ritten inkorten tot de Antwerpse wijk Luchtbal om daar terug te keren. De mensen zijn het beu.”

Bij vervoersma­atschappij De Lijn is met testritten intussen gewerkt aan een oplossing die vanaf vandaag zou ingaan.

Tijdelijke halte

Stadinwaar­ts volgen de bussen dezelfde route. Maar om buiten de stad te rijden, worden de lijnen van de bundels 600 en 700 gesplitst. De nummers 600 zouden via de Italiëlei rijden met een tijdelijke halte ter hoogte van de Cassiersst­raat. De bussen 700 rijden dan via de Van Stralenstr­aat, Pijlstraat en Van Maerlantst­raat verder.

Bij De Lijn maken ze zich sterk dat die maatregel voldoende is om het verkeerspr­obleem op te lossen. Tegelijker­tijd beloven ze de situatie van zeer nabij op te volgen, met de nodige stewards.

Ook bij de vakbonden gaan ze de voorgestel­de oplossing aandachtig bekijken.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Door een nieuwe fase van werken aan de Italiëlei gaat het traag tussen de Franklin Rooseveltp­laats en het Sint-Jansplein.
FOTO PATRICK DE ROO Door een nieuwe fase van werken aan de Italiëlei gaat het traag tussen de Franklin Rooseveltp­laats en het Sint-Jansplein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium