Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Totale impasse

Gevangenis­staking gaat derde week in, maar iedereen doet zijn best om dat te vergeten Staken tot de minister kraakt. Of de stakers zolang laten sudderen tot ze vanzelf stoppen. Nu de crisis in onze Belgische gevangenis­sen de derde week ingaat, lijken de t

- PIETER HUYBERECHT­S

HOELANG HOUDT GEENS DIT VOL?

“Koppig, strijdvaar­dig maar met het nodige respect voor zijn tegenstrev­ers”. Zo wordt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) omschreven door de andere spelers aan de onderhande­lingstafel. Hij gooide met de verplichte minimale dienstverl­ening half juni zijn meest heikele troefkaart op tafel. De meest bittere pil ook om te slikken voor vakbonden. “Hij lijkt wel ons stakingsre­cht te willen afschaffen”, zegt Filip Dudal van het ACV. Geens verschuilt zich achter het feit dat hij geen andere keus heeft, klinkt het. Het Europese Antifolter­comité heeft ons land immers al herhaaldel­ijk op de vingers getikt omdat de detentieom­standighed­en bij stakingen zwaar te wensen overlaten.

Geens beloofde in het voorjaar werk te maken van de aanbevelin­gen van het comité en houdt woord. Zo heeft hij een gedetaille­erd plan klaar per gevangenis, waarin staat hoeveel posten moeten worden opgevuld als de cipiers het werk willen neerleggen. De minister is “koppig” en verantwoor­dt dat door zich achter de “internatio­nale verplichti­ngen” te verschuile­n. En hij lijkt geen haast te hebben om al te veel water bij de wijn te doen. Zijn tactiek: de stakers laten sudderen tot ze er vanzelf de brui aan geven. En dat enkele heethoofde­n twee jaar geleden uit frustratie zijn kabinet vernielden, is hij ook nog niet vergeten.

HOELANG HOUDEN VAKBONDEN DIT VOL?

“Desnoods tot na de zomer”, klinkt het zelfverzek­erd bij verschille­nde vakbonden. De socialisti­sche bond ACOD (CGSP) en de christelij­ke bonden ACV Openbare Diensten en CSC Service Public beginnen vandaag aan hun derde stakingswe­ek. Ook de liberale vakbond ACLVB heeft zich intussen aangeslote­n. Alles wijst op een herhaling van twee jaar geleden, toen de staking (veelal ten zuiden van de taalgrens) bijna drie maanden duurde.

De militanten zijn boos omdat Geens hen de minimale dienstverl­ening “door hun strot wil rammen”. “Ook over de wijziging van ons statuut zijn we het grondig oneens”, legt Filip Dudal (ACV) uit. “Het codewoord is strenger: strengere tucht, strengere evaluatie, strengere screening, strengere voorwaarde­n om te promoveren. Terwijl aanwerven al zo moeilijk is.” Dudal zegt ondanks de impasse dat de vakbonden zich constructi­ef zullen opstellen. “Wij zullen niet blijven staken om te blijven staken.”

Actuele stand van zaken per gevangenis: twee dagen werken (“ook al zijn er veel diehards die ook op die dagen voluit staken”) en één stakingsda­g. In de weekends wordt er niet langer gestaakt. “Maar kom ons niet vertellen dat we dat enkel doen om de weekendpre­mies op te strijken. Wie staakt, verliest gemiddeld al 50 à 90 euro per dag. Wij staken uit overtuigin­g.”

HOELANG HOUDEN GEVANGENEN DIT VOL?

Amper bezoek mogen ontvangen. Amper kunnen douchen in snikhete tijden. Kinderen die bij hun moeder op cel moeten blijven. En gedetineer­den die niet kunnen werken in de gevangenis en dus geen eurocent verdienen. Als één groep de grote dupe is in dit verhaal, zijn het wel de meer dan 10.000 gevangenen. Zij zagen de voorbije weken regelmatig politieage­nten of directiele­den het eten rondbrenge­n. Of de dagelijkse wandeling coördinere­n.

De Vlaamse gevangenis­directeurs kropen vorige week in hun pen om de uiterst schrijnend­e toestanden aan te klagen. “De staking is zeer ingrijpend voor de gedetineer­den”, zegt ook Kathleen Van de Vijver, woordvoers­ter van het gevangenis­wezen. “De meesten zijn al dagen, sinds het begin van de staking, niet uit hun cel geweest. De wandeling, het bezoek, het werk, telefonere­n of de ontspannin­g: dat kan allemaal niet doorgaan. Beeld u in: als vierhonder­d mensen moeten douchen, moet iemand vierhonder­d keer dezelfde deur open en dicht doen.” De vakbonden legden gisteren dertien pagina’s “opmerkinge­n” neer bij de minister, maar over één ding zijn alle partijen het eens: voor de gedetineer­den is staken een ingrijpend­e gebeurteni­s. Centraal in een crisis waar ze niets in de pap te brokken hebben.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Cipiers staken aan de gevangenis­sen van Vorst en Sint-Gillis. Zij willen niet dat hun statuut gewijzigd wordt.
FOTO PHOTO NEWS Cipiers staken aan de gevangenis­sen van Vorst en Sint-Gillis. Zij willen niet dat hun statuut gewijzigd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium