Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zaken zullen langere doorloopti­jd hebben”

Hof van beroep Antwerpen doet het met een kamer minder

-

Vanaf september zal het hof van beroep nog maar vier correction­ele kamers hebben. Een minder dan nu het geval is. Een gevolg van een tekort aan raadsheren. “Er zijn kandidaten genoeg, maar er worden te weinig vacatures opengestel­d”, zegt eerste voorzitter Bruno Luyten.

Dat het hof van beroep in Antwerpen met een personeels­tekort kampt is een oud zeer en werd al meermaals aangekaart door de eerste voorzitter. Nu is de situatie echter zo dat door het tekort voor het eerst een correction­ele kamer gesloten moet worden. Vanaf september zullen er nog slechts vier kamers zijn die de correction­ele zaken behandelen. Lopende zaken worden nog afgehandel­d, maar nieuwe dossiers zullen verdeeld worden over de resterende kamers.

Zes raadsheren te kort

De reden is het tekort aan raadsheren. Het hof van beroep heeft recht op 63 raadsheren. In september leggen er twee nieuwe de eed af, maar gaat er ook iemand op pensioen, wat het totaal dan op 57 zal brengen. “We hebben er dus zes te kort en dat aantal zal nog verder oplopen, want tussen november 2018 en december 2019 gaan er nog negen met pensioen. Voor die vijftien vacante posities, werd tot nu toe slechts één vacature uitgeschre­ven”, zegt Bruno Luyten. “De twee raadsheren die er in september bijkomen, dienen ter vervanging van collega’s die in juni 2016 en in februari 2017 zijn weg gegaan.”

Sieghield Lacoere, woordvoers­ter van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), bevestigt dat er momenteel drie vacatures lopende zijn voor raadsheer bij het hof van beroep, waarbij voor twee de voorgedrag­en kandidaten enkel nog hun eed moeten afleggen.

“Deze maand staan nog twee vacatures voor het hof gepland, waarvoor de administra­tieve goedkeurin­gsprocedur­e werd opgestart. De vacature voor het mandaat van eerste voorzitter wordt ook nog deze maand gepublicee­rd”, aldus de woordvoers­ter.

Langere doorloopti­jd De sluiting zal vooral een gevolg

hebben voor de tijdspanne waarin een zaak afgehandel­d kan worden. “Correction­ele zaken worden doorgaans op minder dan een jaar afgehandel­d, maar ik weet niet hoe lang we dat nog kunnen volhouden. Kwaliteits­verlies willen we niet, bandwerk evenmin , dan doen we er liever iets langer over om tot een arrest te komen.” Hoeveel langer die doorloopti­jd zal zijn is volgens het hof onmogelijk te voorspelle­n.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Door een personeels­tekort dreigen de doorloopti­jden
langer te zijn bij het hof van beroep in Antwerpen.
FOTO WIM HENDRIX Door een personeels­tekort dreigen de doorloopti­jden langer te zijn bij het hof van beroep in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium