Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit kan ook in Doel of Tihange”

‘Superman’-drone vliegt tegen Franse kerncentra­le

-

Milieuacti­visten van Greenpeace hebben in het Franse Bugey een als Superman verklede drone laten crashen tegen een kerncentra­le. De groep wil zo waarschuwe­n voor de opslag van gebruikte kernbrands­tofstaven.

De drone kon een tijdlang ongestoord rondvliege­n boven de centrale en crashte uiteindeli­jk tegen een gebouw waar kernbrands­tof wordt bewaard. Die staven zijn jarenlang nog erg warm en radioactie­f. “Deze symbolisch­e actie toont nog maar eens aan hoe slecht deze koelbassin­s met bestraalde kernbrands­tof beveiligd zijn. Ze zijn makkelijk bereikbaar via de lucht en daardoor bijzonder kwetsbaar voor moedwillig­e aanvallen van buitenaf”, zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België. “Ik ben ervan overtuigd dat het geen enkel probleem zou zijn om dit ook in Doel of Tihange te doen”, vervolgt hij.

De actie in Frankrijk komt een week voor er in het Belgisch parlement wordt gedebattee­rd over de fysieke beschermin­g.

Greenpeace zelf vraagt dat de nucleaire regulator uitbaters van kerncentra­les veiligheid­smaatregel­en oplegt. Zelf ziet het bijvoorbee­ld de noodzaak voor een aarden muur, zodat gevoelige delen niet van de straatkant met wapens zouden kunnen worden beschoten. Bij uitbater Engie-Electrabel benadrukt men warmtecame­ra’s te hebben tegen drones en dat er snelleresp­onsteams zitten aan te komen. Ook benadrukt men dat de meeste gebouwen voldoende bunkering hebben of dat er afdoende compensere­nde maatregele­n zijn.(chmn)

 ?? FOTO AP ?? Een beeld van de drone.
FOTO AP Een beeld van de drone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium