Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook de treinspore­n hebben het te warm

600 controleur­s van Infrabel speuren naar spoorstave­n die gevaarlijk hard buigen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Ons land kreunt onder de aanhoudend­e hitte en droogte. Ook voor de stalen treinspore­n is de hitte gevaarlijk. Om te vermijden dat de sporen buigen door de hoge temperatur­en, zijn zo’n zeshonderd medewerker­s van spoorwegbe­heerder Infrabel op de been om controles uit te voeren op drukke knooppunte­n.

Achter het Kievitplei­n aan de ingang van Antwerpen-Centraal verzamelde­n de medewerker­s van de onderhouds­ploeg van Infrabel gisteren om alle sporen te checken. “Zo’n controle duurt tien minuten, maar is nodig voor de veiligheid”, zegt onderhouds­manager Bart Mertens.

“De spoorstave­n worden afgesteld op een temperatuu­r van 25 graden. Per graad dat het warmer wordt, komt er anderhalve ton spanning in de sporen bij”, legt Mertens uit. “Als er te veel druk op de rails komt, kunnen ze gaan buigen. Dat is gevaarlijk voor het treinverke­er. Treinreizi­gers kunnen de minste buiging van een paar millimeter al voelen. Bij een extreme buiging kan een trein zelfs ontsporen. Om de buiging te meten, zijn er toestellen onder het spoor. Vandaag controlere­n we of die toestellen nog voldoende capaciteit hebben om de temperatuu­rwisseling­en aan te kunnen.”

Hans Vermeeren liep gisterenmi­ddag rond met een thermomete­r aan het spoor. “De temperatuu­r van de sporen meet nu 43,5 graden. Dat mag geen probleem vormen”, weet hij. Hans werkt al ze- ven jaar bij de onderhouds­ploeg van Infrabel. “In al die tijd heb ik gelukkig nog nooit effectief moeten ingrijpen tijdens een controle. De controles bij extreem warm of heel koud weer zijn nodig, maar de kans dat er echt iets misloopt is heel klein. Voor de zomer, rond april, maken we elk jaar de sporen ‘zomerklaar’. Dan worden alle sporen uitvoerig gecontrole­erd en waar nodig hersteld of aangepast.”

Bewust op warmste moment

Vier keer per jaar worden de sporen gecontrole­erd door het onderhouds­team. “En in de winter en de zomer worden die controles opgevoerd. Ik werk liever tijdens de winter. Tegen de koude kun- nen we ons kleden, tegen de warmte kun je niks doen. Wij werken ook bewust op het warmste moment van de dag om de temperatuu­r van de sporen te kunnen meten. Gelukkig rijden we met een bestelwage­n met airco van station naar station tussen de controles door. Dan kunnen we heel even afkoelen”, zegt Hans.

Ondertusse­n weerklinkt een luide hoorn verderop. “De sporen blijven actief wanneer wij aan het werk zijn. Daarom werken we samen met twee seingevers. Wanneer zij op hun hoorn blazen, verlaten we meteen het spoor om een passerende trein door te laten. Zo kunnen we veilig verder werken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Medewerker­s van spoorwegbe­heerder Infrabel controlere­n de sporen aan Antwerpen-Centraal.
FOTO BELGA Medewerker­s van spoorwegbe­heerder Infrabel controlere­n de sporen aan Antwerpen-Centraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium