Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Senioren langer in eigen wijk laten wonen”

Zorgbedrij­f stelt drie nieuwe bouwprojec­ten voor

-

Zorgbedrij­f Antwerpen stelde gisteren drie nieuwe bouwprojec­ten voor in Ekeren, Antwerpen en Wilrijk. Er worden respectiev­elijk 47, 65 en 79 servicefla­ts gebouwd. Ze kaderen binnen het zorgstrate­gisch plan dat ervoor moet zorgen dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen.

Senioren die zo lang mogelijk zelfstandi­g in de buurt kunnen blijven wonen, dat is volgens bevoegd schepen en voorzitter Fons Duchateau (N-VA) het doel van Zorgbe- drijf Antwerpen. “Sinds 2014 investeren we jaarlijks gemiddeld 60 miljoen euro in nieuwbouw en vernieuwbo­uwprojecte­n voor senioren”, zet Duchateau zijn woorden kracht bij.

Het gaat hierbij om dienstence­ntra, servicefla­ts en woonzorgce­ntra. “We creëren plaatsen bij waar er te kort zijn en vernieuwen plekken die verouderd zijn”, omschrijft CEO Johan De Muynck de filosofie van het Zorgbedrij­f.

De Nobele Donk in Ekeren, Cadix op het Eilandje in Antwerpen en Boeksveld in Wilrijk. Dat zijn de drie nieuwe bouwprojec­ten die extra in kijker worden gezet. Ze lijken niet toevallig gekozen. Het betreft drie wijken die momenteel kampen met een gebrek aan huisvestin­g voor senioren en daarmee aan de criteria van het zorgstrate­gisch plan beantwoord­en. Dat plan werd onder meer door het Zorgbedrij­f en de stad opgesteld om enkel in wij- ken met een tekort op zoek te gaan naar investerin­gsmogelijk­heden.

Zo moeten senioren zo lang mogelijk zelfstandi­g kunnen functioner­en en wonen in hun vertrouwde wijk. “Een oude boom verplant je niet”, aldus Duchateau.

Zowel in Ekeren, Antwerpen als Wilrijk komen er nieuwe servicefla­ts. Het gaat om respectiev­elijk 47, 65 en 79 woongelege­nheden. Elke wijk krijgt ook een eigen dienstence­ntrum. “De flats zullen ergonomisc­h aangepast zijn aan de noden van senioren”, laat An Steylaerts weten. De projectman­ager vastgoedon­twikkeling wijst op stopcontac­ten op handhoogte en drempelloz­e leefruimte­s.

De Muynck treedt haar bij: “Door senioren modelflats te laten bezoeken, kunnen we deze aanpassen aan hun eisen en verzuchtin­gen. Uiteindeli­jk draait het om wat zij als toekomstig­e bewoners willen.”

 ?? FOTO W&F ?? De voorzitter van het Zorgbedrij­f, Fons Duchateau (midden), wil dat senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Daarom (ver)bouwt het Zorgbedrij­f in Ekeren, Wilrijk en Antwerpen.
FOTO W&F De voorzitter van het Zorgbedrij­f, Fons Duchateau (midden), wil dat senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Daarom (ver)bouwt het Zorgbedrij­f in Ekeren, Wilrijk en Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium