Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit park is ideaal om een boekje te lezen”

Arena en @The Park openen samen pop-upbiblioth­eek in pagode Boekenberg­park

- DOMINIQUE PIEDFORT Info: open tot en met 27 juli van 12 tot 17u

De Chinese pagode in het Boekenberg­park wordt vanaf 16 juli omgetoverd tot een pop-upbiblioth­eek. Het gaat om een samenwerki­ng tussen de bibliothee­k Arena en de boekenclub van fitnessclu­b @The Park.

Didi Yordanova is de zaakvoerde­r van @The Park. Monica Jacobs is coördinato­r van bibliothee­k Arena. Dat lijken twee aparte werelden. Toch is er een band tussen de twee plekken in Deurne-Zuid.

“Wij vinden elkaar altijd rond boeken”, vertelt Monica. “Hier, en bij ons in de bib, is er een boekenclub. Bij het uitnodigen van auteurs werken we samen. En onze bib houdt van dit sprookjesa­chtige park. Het nodigt uit om er verhalento­chten in te doen. Hier kan je de verbeeldin­g laten spreken. Ik had al langer het idee om in die pagode iets met boeken te doen.”

Het Boekenberg­park, de naam alleen al. “Inderdaad”, lacht Monica. “Didi speelde ook met dat idee. De samenwerki­ng is heel spontaan gegroeid. Arena is ook gesloten vanaf 15 juli. Daarom waren we op zoek naar een klein initiatief waar ons publiek toch iets aan heeft. Het is een experiment, we gaan zien wat het geeft. Toch wordt het een echte bib. Je zal ook boeken kunnen uitlenen, vergeet je A-kaart dus niet.”

Samen willen ze ook inzetten op het vakantiege­voel. “Zo kan je hier de dwarsligge­rs ontlenen, dat zijn die kleine boekjes voor op het strand”, weet Monica. “Die vind je niet terug in Arena. Via de smartphone kan je hier ook een sprookjesw­andeling maken. Dat zullen we opnieuw gaan promoten. Maar we willen vooral dat de activiteit­en hier spontaan ontstaan.”

Arena werd vorig jaar uitgeroepe­n tot de derde beste bib van Vlaanderen. Een puntje van kritiek was toen de zomerse sluiting. Heeft dat hier meegespeel­d? “Die kritiek houden we in het achterhoof­d. We zitten natuurlijk in een grote structuur die maakt dat niet alles mogelijk is. Maar we proberen wel om iets voor ons publiek te blijven betekenen. En dit levert nu al mooie, positieve reacties op. Onze bib richt zich vooral naar de wijk. Maar het is mooi om ons nu in te planten in een heel ander stuk.”

Ook Didi Yordanova ziet het zo. “We willen allebei mensen in contact brengen met boeken. Dat kan in dit park perfect. De mensen kunnen ook gewoon een eigen boekje meenemen, om het dan te lezen op de ligweide of op het terras. Dat is toch fantastisc­h?”

De pagode is wat overblijft van de Chinese toren uit de 19de eeuw die wel 26 meter hoog was en in 1956 werd afgebroken. Sinds 2015 heeft @The Park de concessie in handen van de recent gerenoveer­de pagode. “Al drie jaar proberen we de pagode een invulling te geven die voor een meerwaarde zorgt. Denk aan een lezing, een tentoonste­lling of een theatervoo­rstelling voor kinderen. En nu is er dus de pop-upbiblioth­eek.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Didi Yordanova (links) van @The Park en Monica Jacobs van bibliothee­k Arena met hun gezamenlij­ke passie: boeken.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Didi Yordanova (links) van @The Park en Monica Jacobs van bibliothee­k Arena met hun gezamenlij­ke passie: boeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium