Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwartfinal­e Rode Duivels verstoort gratis openingsda­ns folklorefe­stival

Wereldkamp­ioenschap voetbal heeft ook invloed op jubilerend Hello! Schoten

- JAN AUMAN Hello! Schoten, van 6 tot 13 juli in Park van Schoten.

Hello! Schoten viert zijn diamanten jubileum vanaf vrijdag samen met 250 dansers en muzikanten en, zo hoopt de organisati­e, met zo’n 25.000 bezoekers. “Met de Verenigde Staten, Mexico, Servië, Maleisië, Martinique en Rusland hebben we speciaal gekozen voor groepen die hier de voorbije zestig jaar al eens te gast waren”, zegt festivalvo­orzitter Marcel Vervoort.

raakt stilaan in de ban van zijn volksdansf­estival, het op één na oudste van Europa. Maar ook hier kunnen ze niet om het WK voetbal heen. “We hebben beslist om ons programma aan te passen”, zegt festivalwo­ordvoerder Steven Goossens. “Geen gratis voorstelli­ng dus op vrijdagavo­nd, wanneer België Brazilië partij geeft. Die schrappen we op gevaar dat onze groepen voor een lege tent moeten optreden. De party met voormalige Studio Brussel-dj Lisa Smolders gaat wel door en hopelijk kan daar de overwinnin­g van de Rode Duivels gevierd worden. Wij leveren alvast onze bijdrage door tussen 22 en 23u happy hour te houden: wie één pintje bestelt, zal er twee krijgen.”

De match zelf zal niet in de tent te zien zijn. Steven Goossens: “We overwegen wel om de halve finale, mocht België doorstoten, uit te zenden op groot scherm. Technisch moet dat kunnen. De gemeente zou ons hiervoor de toelating willen geven en ook de toestemmin­g van de VRT, dat de uitzendrec­hten van het WK beheert, mag geen probleem vormen. We zien wel, maar concentrer­en ons intussen vooral op ons aanbod want dat loont de moeite.”

Met het folk ensemble van de Brigham Young University uit Utah (VS) keert de groep terug die in 1964 de allereerst­e niet-Europese groep was op het toen nog prille folklorefe­stival.

Mormonen

“De dansers, allemaal mormonen, verblijven net als die uit Mexico en Maleisië bij gastgezinn­en. Met de Amerikanen zullen die al zeker geen last hebben: ze worden nauwgezet begeleid en mogen geen alcohol drinken, maar dat hebben zij ook niet nodig om heel aangenaam en open in de omgang te zijn”, weet Goffin. Die had dit keer een flinke kluif aan het te slapen leggen van de internatio­nale gasten. De groepen bestaan bijna allemaal uit vijftig dansers.

Martinique Met Kosovo had Hello! Schoten zijn trouw publiek graag een primeur aangeboden, maar visumSchot­en

problemen beslisten daar anders over. “Maar de groep uit het Servische Novi Sad, die ter vervanging komt, is een echte topper”, stelt programmav­erantwoord­elijke Ulf Verbeelen gerust. “Ook de groepen uit Mexico, Rusland, Maleisië en Martinique beloven spektakel. Die laatste bestaat vooral uit kinderen. Deze jonge Caraïbisch­e delegatie zal vrijdagavo­nd de feestmarkt in de Kasteeldre­ef mee openen, vanaf 17u. Dat wordt kleurrijk.”

Naar aanleiding van het jubileum belooft de organisati­e vuurwerk en dat is opnieuw letterlijk te nemen, na de slotvoorst­elling op vrijdag 13 juli. Die avond, na de laatste traditione­le volksdans, zal deejay Frank, bekend van heel andere dancefesti­vals als Globefest, ook voor vuurwerk in de tent zorgen. Hello! Schoten probeert nadrukkeli­jk aansluitin­g te zoeken bij de jongere generaties. “We ontkennen dan ook met klem de geruchten dat deze zestigste Hello! Schoten meteen de laatste zal zijn. We gaan door. Of dat nog met dezelfde equipe aan het roer zal zijn, is een andere zaak”, aldus Ulf Verbeelen.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Mexicaanse groep uit Puerto Vallarta kwam gisteravon­d eerst toe in Schoten. De veertig leden werden opgewacht door hun gastgezinn­en.
FOTO JAN AUMAN De Mexicaanse groep uit Puerto Vallarta kwam gisteravon­d eerst toe in Schoten. De veertig leden werden opgewacht door hun gastgezinn­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium