Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook tegen Brazilië gaan we aanvallen”

Zelfverzek­erde bondscoach Roberto Martinez heeft zijn strijdplan voor vrijdag al klaar

- LUDO VANDEWALLE

Zo vol vertrouwen hebben we Roberto Martinez nog nooit gezien. Gewoonlijk blaast de bondscoach de tegenstand­er op tot enorme proporties, zelfs als die Cyprus of Estland heet. Maar nu het tegen Brazilië is, het sterkste landenteam ter wereld, steekt Martinez zich niet meer weg. Ook de kritiek op zijn driemansde­fensie veegt hij van tafel. Of wat zo’n comeback tegen Japan niet kan verwezenli­jken.

De plaats van afspraak is de Moscow Country Club, het hotel waar Roberto Martinez en de spelers nu al twintig nachten verblijven. Mousa Dembélé, Vincent Kompany en Dries Mertens slenteren er rond en als we vertrekken zitten ze nog altijd met hun drieën aan een tafeltje van gedachten te wisselen. Geen smartphone of kaartspel in de buurt. Gewoon praten. Op het terras, ook al is het de eerste dag sinds we in Moskou zijn dat de thermomete­r niet boven de twintig graden uitstijgt.

De bondscoach verschijnt iets te laat op de afspraak. Wij waren te vroeg, waardoor we toevallig net de slotfase van België - Japan op het scherm in het restaurant opnieuw te zien krijgen. Alsof het ervoor gedaan is, komt Martinez binnen op het moment dat Courtois die hoekschop plukt en De Bruyne bedient, waarna de bal via Meunier en het geniale overstapje van Lukaku via Chadli in het doel belandt: 3-2. Martinez schudt de hand, maar kijkt niet op. Als hij erop wordt gewezen, zegt hij: “Dat heb ik al genoeg gezien.”

Met welk gevoel kroop je de voorbije nacht in bed?

Roberto Martinez: “Immense tevredenhe­id. Dit is uniek. Wat een boost. Deze groep spelers is zo fantastisc­h. De manier waarop ze met die achterstan­d zijn omgegaan... Daar gaat het om. Voetbal is zoals het leven. Je moet telkens weer opstaan. Nooit opgeven. Dat hebben we gedaan. Een 2-0-achterstan­d in de knock-outfase van een wereldbeke­r goedmaken, is bijzonder moeilijk. Het is van 1970 geleden dat dat nog gebeurd is. Misschien zit alles wel vervat in die actie van Courtois. Hij vangt die corner. In plaats van onzeker te zijn en de bal vast te houden wat veel makkelijke­r is - gooit hij de bal naar De Bruyne, om nog 3-2 te maken. Hij koos voor die tegenaanva­l en dat was prachtig. Daar sprak die winnaarsme­ntaliteit uit.”

Die winnaarsme­ntaliteit waarover je al van bij jouw aanstellin­g spreekt?

“Voilà. Alles begint met mentalitei­t. Je kan over tactiek praten zoveel je wil, als je het geloof en de overtuigin­g niet hebt om je doel te bereiken, komt er niets van. Ik geloofde er nog in bij de 0-2. Ik riep dat één goal genoeg was. Eén seconde, meer hebben we niet nodig. Dat talent hebben we.” Je begon nu zelf over tactiek. Na de wedstrijd wilde je niet over de tactiek praten. Nu wel? “Laat maar komen.”

Die 3-4-3 met de driemansde­fensie en slechts twee mensen centraal op het middenveld tegen Brazilië, is dat wel een goed idee?

“Wij kunnen ons DNA niet veranderen. We zijn een offensief team. Brazilië ook. We willen scoren en winnen. Zo gaan we de wedstrijd ook in. Dit is een droomwedst­rijd. Als je jong bent en op straat speelt met je vrienden in pakweg Antwerpen, dan wil je op het WK toch tegen Brazilië spelen? Hier ben je voor geboren. En weet je wat? Nu kunnen we niet bezwijken onder de verwachtin­gen - waar we tegen Japan toch wel wat last van hadden - want de druk ligt volledig bij Brazilië. Dat is een groot verschil.”

Dus zoals tegen Japan met al die offensieve spelers, terwijl Neymar links in de rug van Meunier en Willian rechts in de rug Carrasco of Chadli kan duiken? Of ga je die flankspele­rs vragen om toch wat meer achteruit te leunen?

(Beslist) “Neen! Ik zag Meunier anderhalf jaar geleden zijn beste wedstrijd voor PSG spelen. Dat was tegen Neymar, toen nog bij FC Barcelona. Hij overvleuge­lde die gewoon, bracht nog het doelpunt

“Of de flanken meer achteruit moeten leunen? Neen! Ik zag Meunier zijn beste wedstrijd voor PSG spelen tégen Neymar, toen nog bij Barcelona.” Roberto Martinez Bondscoach België

voor de 4-0 aan (4-0 in de heenmatch, in de terugwedst­rijd verloor PSG met 6-1 met Meunier als invaller en Neymar als grote uitblinker,

red.). Meunier verdedigde in die wedstrijd uitstekend op Neymar. Ik weet het wel, hij zal perfect moeten spelen. De hele groep zal perfect moeten zijn. Maar deze groep is daar klaar voor. De spelers geloven erin. We zullen voor het eerst op dit WK echt vrijuit kunnen spelen.”

Heb je een plan?

“Ja.”

Hoe ziet dat eruit?

“Dat is nog te vroeg. De spelers zijn nog aan het recuperere­n van hun inspanning­en. Wat ik al wel kan zeggen: tegen Brazilië moet je met elf verdedigen en met elf aanvallen. Ik weet hoe we Brazilië pijn kunnen doen. Pas op, dat gaat heel moeilijk zijn, want ze hebben een schitteren­de balans in het team. Er is een heel hechte structuur. Daardoor zijn er niet veel geheimen. We moeten goed verdedigen als zij de bal hebben en hen pijn doen als wij de bal hebben. Dat kunnen we, daar hebben we het talent voor. Als je denkt Brazilië te kunnen kloppen door ze alleen maar af te stoppen, zit je ernaast. Je moet zelf iets doen. Brazilië wordt ambetant als ze de bal niet hebben. Ze verdedigen ook niet graag in het eigen strafschop­gebied. Wij zijn België en weten wat we kunnen. Als we de bal hebben, kunnen we ze pijn doen.”

Wat een zelfvertro­uwen.

“Als we goed spelen, hebben we een grote kans. Dit is de wedstrijd van de nummer twee tegen de nummer drie op de wereldrank­ing. We hebben het op dit tornooi beiden al heel goed gedaan. Dit wordt dé wedstrijd van het WK.”

Hoe ga je Neymar, die steeds beter wordt, afstoppen?

“Neymar of een andere superspele­r afstoppen is niets nieuw. Onze spelers voetballen allemaal in de Champions League en daar moeten ze dat ook doen. Je moet dicht bij elkaar staan om de Braziliane­n af te stoppen. Het is niet alleen Neymar. Je hebt zes of zeven spelers die offensief gevaarlijk zijn: Neymar, Coutinho, Gabriel Jesus, Willian, Paulinho die uit de tweede lijn komt, Marcelo als hij speelt... We mogen geen schrik hebben. Daar werken we al twee jaar aan. Iedereen weet dat we talent hebben, sinds Japan weet iedereen dat we ook karakter hebben. We zijn zo klaar als we maar kunnen zijn. We speelden vier wedstrijde­n en elke veldspeler heeft een wedstrijd gespeeld. We wonnen ze allemaal. We scoorden twaalf keer en kregen er vier binnen. We hebben ons talent gebruikt, maar de mentalitei­t was het belangrijk­ste. Die hebben we getoond.”

Staat of valt het WK van de Duivels met die ene wedstrijd?

“Ik doe daar geen uitspraken over. Ik zeg niet dat ons WK al een succes is. We zullen tegen Brazilië moeten zien of het dat is. Dit wordt alles of niets. In de halve finales van een WK staan, is hetzelfde als wat de generatie van 1986 heeft gedaan. We kijken op naar die generatie. We weten wat zoiets kan betekenen. En ik krijg signalen. Spanje had iets speciaals toen ze drie grote tornooien op een rij (EK 2008, WK 2010 en EK 2012, red.) wonnen. Deze Rode Duivels hebben getoond dat ze ook iets speciaals hebben. Die signalen zijn er.”

Nu ben je kwartfinal­ist op een WK, maar toen Japan op een 0-2voorspron­g stond, stond je met één been buiten.

“Ik kan het me voorstelle­n. Dat zijn dingen die je moet accepteren. En begrijpen. Het is soms moeilijk om een team dat met 0-2 achter staat niet te bekritiser­en. Het is een deel van de job om daarboven te staan. Ik ben nu twaalf jaar trainer en het is elke dag zo. Mijn beste vriend zegt het me: ‘Als je hebt gewonnen, lijk je op Paul Newman. Als je hebt verloren, lijk je wel Quasimodo’. Zo werkt het. Hoe sneller je dat begrijpt, hoe beter voor jezelf.”

“Stond ik met één been buiten? Ik begrijp dat. Het is soms moeilijk om een team dat met twee goals achter staat niet te bekritiser­en.” Roberto Martinez Bondscoach België

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium