Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Véél meer dan een sloophamer

- KOEN VAN UYTVANGE

Als een olifant in de porseleink­ast, zo stormde Marouane Fellaini tegen Japan het veld op. Hij liep enkele samoerai omver en deed een verloren wedstrijd helemaal kantelen. De mense-lijke sloopkogel sloeg weer toe. Of is de 30-jarige Man Unitedreus meer dan dat? Vier misverstan­den over een onderschat­te held uit de wereld geholpen.

Fellaini kan wél voetballen

Marouane Fellaini wordt gezien als een ‘one trick pony’, de bruut met slechts één kunstje. En voetballen is dat kunstje niet. “Onzin”, zegt Karel Geraerts, die de debuterend­e Fellaini een jaar lang aan zijn zijde had bij Standard. “Ik herinner me nog zijn eerste training in de A-kern. Technisch vond ik dat meer dan correct: hij draaide open wanneer hij de bal aannam, deed wat een middenveld­er hoort te doen. Ik herinner me nog dat een staflid al lachend zei dat Marouane meer voor basket geschikt was. Heeft die ongelijk gekregen. Want je komt niet in de eerste ploeg van Standard als je niet kan voetballen. Laat staan dat je dan tien jaar in de Premier League overleeft.”

De coach die hem destijds lanceerde bij Standard, was Johan Boskamp. “Zet hem in het middenveld en het meevoetbal­len gaat prima. Hij is een snelle denker, meer dan twee keer hoeft hij de bal niet te raken. Alleen wordt hij vaak gebruikt zoals tegen Japan: om lange ballen op te sturen. Daarom nam Martinez Benteke niet mee. Hij heeft Fellaini. Omdat hij vaak op die manier wordt gebruikt, overheerst dat beeld van hem. Maar voetballen kan ie.”

Fellaini is géén agressieve bruut

Vier gele kaarten in zijn eerste vier wedstrijde­n als titularis bij Standard, twaalf stuks in zijn eerste jaar in Engeland: als Fellaini ergens binnenvalt, sleurt hij de deur én het lijstwerk mee. Geraerts herinnert zich nog iets van die allereerst­e training bij Standard: “Je weet hoe dat gaat als een jongere in de kern komt. De oudere garde, zoals Sergio Conceição en Milan Rapaic, wilden hem eens testen, maar Marouane gaf geen krimp. Hij ging vol in de duels en dwong meteen respect af. Daarom wil elke trainer iemand als Maoruane in de ploeg. Je kan erop rekenen.”

Fellaini is een beest dat voor niets terugdeins­t. “Vandaar dat hij vaak met rotblessur­es worstelt: zelfs tegen drie man gooit hij de beuk erin”, zegt Boskamp.

Die door zijn lengte en “lange armen” een reputatie heeft als gever van ellebogen “Ik kreeg drie dagen schorsing omdat ik Robert Huth een slag had verkocht, maar hij trok aan mijn haar, sloeg in mijn buik, in mijn rug... Zaken die niemand ziet”, zei Big Fella vorig jaar in ‘Sport/Voetbalmag­azine’. “Er zijn matchen waarin ik onophoudel­ijk word geschopt, maar ik val niet. Hard mag je zijn, maar aan mijn haar trekken, dat is onrechtvaa­rdig.” Fellaini is keihard. Maar agressief? Neen, dat niet.

Fellaini is géén dommekrach­t

Fellaini is niet zo tuk op interviews. Hij struikelt makkelijke­r over zijn woorden dan over zijn voeten. Daardoor houdt hij zich naar de buitenwere­ld toe liever op de vlakte. Koppel dat aan het imago van dommekrach­t en een beeld is snel geboren. “Maar hij is veel intelligen­ter dan wordt gedacht. Hij heeft zijn school afgemaakt zoals het hoort. Na zijn carrière zal hij nog een rol spelen in het voetbal”, zei Christophe Dessy, zijn gewezen jeugdcoörd­inator bij Standard eerder.

Fellaini blijkt in staat een match haarfijn te fileren, zoals de betere analist. Dat trainers van hem houden, van Louis van Gaal tot José Mourinho, is ook omdat hij zeer taakgerich­t opdrachten kan uitvoeren, volledig ten dienste van anderen. Hij gebruikt zijn verstand. “Een gouden jongen”, zegt Boskamp, die hem uiteindeli­jk slechts twee maanden trainde maar hem wel nog geregeld spreekt. “Als ik tickets nodig heb voor Manchester United bel ik hem en regelt hij dat altijd. Marouane heeft persoonlij­kheid, vergis je niet. Hij leidt zijn leven en trekt zich verder niets aan van wat anderen zeggen. Hij heeft Mourinho toch maanden laten wachten, de verschille­nde opties naast elkaar gelegd en dan toch een nieuw contract getekend. Hij maakt zijn eigen keuzes. En hij durft de waarheid te zeggen. Zou hij nu tegen Martinez niet zeggen dat hij in de ploeg hoort? Ik zou er eerlijk gezegd niet van schrikken, ook al is hij een echte teamspeler, die zich wegcijfert voor een ander. Je zal hem nooit horen zeuren.”

Fellaini is méér dan een lantaarnpa­al

Aan de top is slechts één middenveld­er even groot als een kaalgescho­ren Fellaini: ploegmaat Nemanja Matic, eveneens 1m94. Maar de Serviër kan niet zo goed koppen zoals onze landgenoot. De enige die twee centimeter dichter bij de zon loopt, is Steve Nzonzi, van Sevilla. Fellaini is behoorlijk uniek. “Maar hij kan meer: zijn borstcontr­oles zijn uitzonderl­ijk. En fysiek is hij ijzersterk”, zegt Geraerts. Dat is het gevolg van de opvoeding van vader Abdellatif, zelf ooit doelman in Marokko bij Casablanca. Wie veel loopt voor zijn hersenen volgroeid zijn, kweekt een natuurlijk volume. Zoals Timmy Simons vroeger naar de bioscoop jogde, zo liep Marouane Fellaini naar school. Het kostte hem slechts tien minuten, maar hij deed het keer op keer. “Zijn vader liet hem ook achter zijn fiets lopen”, weet Geraerts. Wanneer hij bij de reserven van Charleroi vertrekt omdat vader Abdellatif vindt dat Mogi Bayat zijn beloftes niet nakomt, vallen bij Standard de monden open bij de fysieke testen van Fellaini. Volgens jeugdcoörd­inator Christophe Dessy kon de 16-jarige Fellaini meer dan vijf minuten aan twintig kilometer per uur lopen. Geen inspanning is Fellaini te veel. “Hij liep altijd plat op de voeten. Terwijl je vooraan op je voeten moet lopen, dan ben je veel beweeglijk­er. Dat gaf ik hem aan en daar werkte hij keihard aan”, zegt Boskamp. “Let maar op: als hij stopt bij de nationale ploeg, zal je hem missen. Het werk dat hij verricht, daar kan je niet omheen.”

“Let maar op: als hij stopt bij de nationale ploeg, zal je hem missen. Het werk dat Marouane verricht, daar kan je niet omheen.” Johan Boskamp Ex-coach van Fellaini

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium