Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo worden de Rode Duivels fit gehouden

- (gegy)

Vijf wedstrijde­n in zeventien dagen, negen vluchten, de warmte, de intensitei­t van de matchen... Het lichaam van een Rode Duivel moet in Rusland heel wat doorstaan. Niet voor niets dus dat de KBVB een Health & Performanc­e Manager in dienst heeft. Vijf tips van Philippe Rosier om de Duivels fit te houden.

Eet, eet en eet

Goed eten is van groot belang in de recuperati­e van de spelers. “Een voetballer verliest zoveel brandstof dat hij na de wedstrijd veel eiwitten nodig heeft”, legt Rosier uit. “Direct na de wedstrijd moeten ze iets eten en dan geven we ze rond 4.00u ’s morgens nog een maaltijd op de weg terug naar het hotel. Onze chef-koks kopen het vlees, de vis en de peulvrucht­en elke ochtend zelf op de lokale markt. En als we in een andere stad spelen - zoals maandag in Rostov - vertrekt een van de koks al twee dagen eerder om inkopen te doen.

Werk die shake naar binnen

Naast het eten is de hydratatie minstens even belangrijk. “De dag voor de wedstrijd meten wij de hydratatie bij de spelers. Soms duwen we een extra fles water in de handen van een speler om te vermijden dat zijn lichaam uitdroogt. Maar we maken ook zo’n 50 tot 70 shakes per dag. Dat zijn shakes met fruit waaraan we verschille­nde ingrediënt­en kunnen toevoegen, zoals bietensap, eiwitpoede­rs, vitamines, visolie...”

Na de match moeten de spelers ook binnen het uur een shake naar binnen werken. “Maar dat is een andere soort shake. Die heeft vooral als doel om de recuperati­e te bevorderen en de reserves aan te vullen. We hebben drie smaken. Het is een soort poedermeng­eling met water of (soja)melk, meer natrium en een ander soort vitamines. Die shakes worden gepersonal­iseerd naargelang de speler.”

Laat je een dik uur masseren

Om de recuperati­e te bevorderen, hebben de Rode Duivels vier masseurs bij. “Dat is er eentje meer dan in Brazilië, want toen geraakten de masseurs... zelf geblesseer­d van het intensieve masseren. Zo’n achttien à twintig spelers moeten per dag zo’n uur tot een uur en twintig minuten gemasseerd worden. Dat is zes à zeven uur per masseur. Er zijn er altijd enkelen die niet gemasseerd worden. Dat zijn dan de jongens die helemaal niet spelen.

Naast die massages wordt er van de spelers verwacht dat ze ook aan actieve recuperati­e doen. “Idealiter doen de spelers al de nodige stretching onmiddelli­jk na de wedstrijd. En er staan hometraine­rs in de kleedkamer­s zodat er meteen aan cooling down gedaan kan worden. Alleen lukt dat niet altijd voor iedereen. Sommige jongens moeten naar de dopingcont­role, anderen hebben verplichti­ngen bij de pers én we moeten meestal snel zijn om ons vliegtuig te halen. Daarom doen we hiermee verder de dag nadien, na het ontbijt.”

Duik het ijsbad in

De spelers hebben na elke training en wedstrijd de mogelijkhe­id om een ijsbad van zo’n acht graden Celsius te nemen. “Maar iedereen heeft de vrije keuze”, zegt Philip Rosier. In Brazilië had de KBVB ijsvesten bij. “Nu hebben we tijdens de rust verfrissen­de handdoeken ter beschikkin­g. Het is een gewoonte geworden voor de spelers om daarvan gebruik te maken.”

Ga op tijd slapen

Het is voor hun eigen bestwil: om 23.00u moeten alle spelers naar bed. Er is om de verkeerde reden veel te doen geweest over de matrassen die de Rode Duivels mee naar Rusland namen. Maar die inspanning­en zijn niet voor niets geweest. “De beste manier om te recuperere­n, is door goed te slapen. De dag na een match bijvoorbee­ld mogen de spelers een hele voormiddag uitslapen. Ik kan je alvast zeggen dat de bedden - of eigenlijk de lattenbode­ms die we gepersonal­iseerd hebben enorm geapprecie­erd worden door de spelers. We zijn het enige WK-land dat zijn eigen matrassen bij heeft in Rusland. Helaas is het niet mogelijk om die gepersonal­iseerde matrassen mee te nemen naar de speelstede­n.”

Omdat slaap zo belangrijk is, zijn er ook drie zetels per speler voorzien in het vliegtuig. En bij een vliegreis moeten de spelers nooit langs de douane. De bus wordt in het hotel al verzegeld en kan tot aan het vliegtuig op het tarmac rijden. Bovendien worden ze overal door het verkeer geleid met een politie-escorte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium