Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vallende superster

Neymar: geniale artiest of ordinaire komediant?

- BART LAGAE

De wedstrijd tegen België zal zijn reputatie maken of verwoesten. Leeft Neymar na dit WK voort als de grootste artiest of de meest ordinaire komediant van het wereldvoet­bal? Inkijk in een diva op glibberige noppen.

Juan Carlos Osorio schuifelde maandagavo­nd ongemakkel­ijk op zijn stoel. Dat was het dan. Voor de zevende keer op rij sneuvelde zijn Mexico in de achtste finales van de wereldbeke­r. Minstens 25 minuten hadden zijn jongens de lakens uitgedeeld tegen Brazilië. Alleen was er die ene, onmogelijk­e, speler die in de loden hitte van Samara het verschil had gemaakt.

“Ik denk dat we goed hebben gespeeld”, zei de Colombiaan. “We hadden de match onder controle, alleen denk ik dat het een schande was voor het voetbal dat we veel tijd hebben verloren door één enkele speler. Voetbal is een sport voor mannen, niet voor komediante­n.”

De speler wiens naam Osorio niet wilde noemen was natuurlijk Neymar. Het tafereel waar hij naar verwees speelde zich af in de tweede helft, vlak voor zijn dugout. Terwijl Neymar op de grond lag klemde hij de bal tussen de benen. Zijn Mexicaanse waakhond Miguel Layun ging op zijn enkel staan. De Braziliaan begon te kermen van de pijn en liet zich minuten lang verzorgen. Een staaltje theater dat voetbalana­listen over de hele aardbol aan het steigeren bracht.

“Het is irritant en walgelijk hoe hij zijn tegenstand­er een kaart probeert aan te smeren”, zei ouddoelman Peter Schmeichel. “De FIFA zou hiertegen moeten optreden.”

“Zijn gedrag is triest. Dit is nergens voor nodig”, vulde exspits Alan Shearer aan.

VAR De vraag is niet of Neymar met zijn ergerlijke gedrag wegkomt.

De VAR ontmaskert genadeloos al zijn pogingen om komedie te spelen en de Braziliaan is nu al het slachtoffe­r van zijn reputatie. De Italiaanse scheidsrec­hter Rocchi had de Layun op basis van de tv-beelden rood kunnen geven, maar hield de Mexicaanse rechtsacht­er op het veld.

De vraag is wel waarom Neymar ondanks alle camera’s en kritiek zich zo hardnekkig blijft aanstellen. Om die vraag te beantwoord­en, moeten we vier jaar terug in de tijd. Naar de vorige kwartfinal­e die Brazilië speelde op een WK. Brazilië won op 5 juli 2014 met 2-1 van Colombia, maar treurde na afloop om een nationale ramp. Na een kniestoot van de Colombiaan­se vleugelver­dediger Juan Camilo Zúñiga werd Neymar van het veld gevoerd.

Neymar was in 2014 22 jaar en net naar Barcelona getransfer­eerd. Het Braziliaan­se wonderkind droeg de hoop van de voetbalnat­ie om de eer te redden in eigen land. Toen de Braziliane­n voor hun halve finale tegen Duitsland het veld opkwamen, droegen ze het shirt mee van hun geblesseer­de ploegmaat. Alsof hij enkele dagen eerder op het veld was gestorven. Het gevolg van die wedstrijd is bekend: een historisch­e 7-1-pandoering.

Sportieve weerwraak

Sinds die vijfde juli in Fortaleza aast Neymar op sportieve weerwraak. De Braziliaan­se superster vindt dat hij beter beschermd moet worden en doet er graag een schepje bovenop. Zijn eerste verlossing kwam er in het olympisch voetbaltor­nooi in Rio de Janeiro, toen de U23 van Brazilië in de finale de U23 van Duitsland versloeg. Neymar was als dispensati­espeler aanwezig.

Het olympische goud was een eerste stap, het WK in Rusland moest de wonde van Fortaleza helemaal dichten. Alleen sloeg het noodlot in februari van dit jaar opnieuw toe. Neymar brak een middenvoet­sbeentje en vocht een race tegen de tijd uit om klaar te raken voor het WK. Bondscoach Tite gaf hem de tijd, maar werkte ook aan een team dat zonder Neymar kon winnen. Tites voorganger Dunga had Neymar de kapiteinsb­and gegeven, maar Tite nam hem die weer af. Hij liet de kapiteinsb­and rondgaan in het team en verlichtte de druk op Neymar. Terwijl hij hem tegelijk duidelijk maakte dat hij absoluut op hem rekende voor het WK en dat de medische staf van de Braziliaan­se bond er alles aan zou doen om hem klaar te stomen.

De voorbije maanden is Neymar maar op één zaak gefocust geweest: zo fit mogelijk geraken voor de beslissend­e fase van het WK. “Neymar heeft drie maanden en half niet gespeeld”, dat is veel voor een speler”, zei bondscoach Tite maandag. “Een topspeler heeft drie of vier matchen nodig om terug te komen. Neymar was vanaf de eerste match goed voor ons. Hij houdt van het spelletje. Soms begrijpen de mensen hem niet, maar hij is heel levendig aan de bal. Het is geen zonde te provoceren door te dribbelen in de laatste minuten. Het is wat ik hem als coach vraag.”

Neymar had twee matchen niet met de pers gesproken maar deed dat maandag wel, omdat hij de

“Het is geen zonde te provoceren door te dribbelen in de laatste minuten. Het is wat ik hem als coach vraag.” Tite Bondscoach Brazilië ‘‘Het is irritant en walgelijk hoe hij zijn tegenstand­er een kaart probeert aan te smeren.” Peter Schmeichel Deense ex-doelman

trofee voor ‘Man van de Match’ had gewonnen. Meteen kreeg hij de vraag wat hij te zeggen had op zijn reputatie van diva.

“Dat is alleen maar een poging me uit evenwicht te brengen”, zei Neymar. “Ik lach met de kritiek en ik hou me er niet mee bezig. Ik heb met opzet twee wedstrijde­n niet met de pers gepraat om de polemiek te vermijden. Ik wil me alleen maar bewijzen als voetballer. Ik ben hier om matchen te winnen.”

Record

Vrijdag wacht hem een nieuwe kwartfinal­e. De wedstrijd tegen de Belgen moet Neymars reputatie definitief bezegelen. Is hij een vallende of een rijzende ster? Een nederlaag zou hem wegzetten als een ordinaire komediant en de weg openen voor iemand anders – Kylian Mbappé bijvoorbee­ld – om tot Man van het Tornooi te worden uitgeroepe­n. Een zege zou hem op twee stappen van de eeuwige roem brengen: een zesde wereldtite­l met Brazilië.

“Ik voel dat ik beter en beter word”, blikt Neymar vooruit. “Ik wist dat ik ritme miste, maar dat ritme begint er te komen. Ik ga vooruit en ik hoop dat ik in de volgende wedstrijde­n nog beter ga worden.”

Na afloop verspreidd­e de FIFA de voorlopige cijfers over het WK. Neymar werd al 25 keer foutief afgestopt op dit WK – een record. Zes keer leidde dat ook tot een gele kaart. Neymar voelt zich met recht en reden vogelvrij verklaard. De vraag is of hij door zijn acteerpres­taties niet net meer of minder beschermin­g krijgt.

 ??  ??
 ?? FOTO SAVOSTYANO­V SERGEI/TASS/ABACA ??
FOTO SAVOSTYANO­V SERGEI/TASS/ABACA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium