Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ‘anti-Zlatan’ brengt het voor elkaar

Emil Forsberg schiet Zweden naar eerste kwartfinal­e in 24 jaar

- DAVID VAN DEN BROECK

Veertien keer moest hij naar doel trappen, maar gisteren trok Emil Forsberg eindelijk raak. Dankzij de 26-jarige ‘anti-Zlatan’ zit Zweden in de kwartfinal­es.

Sinds Zweden verrassend derde werd in 1994, ging het met zijn WK-prestaties steil bergaf. Drie keer miste Sverige de wereldbeke­r, de overige twee keer stopte het verhaal in de achtste finales. Net nu topspeler Zlatan Ibrahimovi­c gestopt is, haalt het toch nog eens de kwartfinal­es. Door net als in de vorige matchen het initiatief aan de tegenstand­er te laten – het klokte af op 36% balbezit – en op het juiste moment tegen te prikken.

Blij als een kind was Andreas Granqvist. De 33-jarige aanvoerder koos gisteren een interland boven de geboorte van zijn tweede kindje. Pijnlijk, maar nu is het voor hem wel twee keer prijs. En even blij was Emil Forsberg. De 26jarige spelmaker, steevast opererend vanop links, kreeg op dit WK al wat kritiek, maar tegen Zwitserlan­d maakte hij de enige goal van de match. Bij zijn veertiende poging van het tornooi – niemand moest vaker proberen – was het eindelijk raak. Dat de bal alleen dankzij het uitgestoke­n been van Akanji in doel verdween, deerde hem niet. Met zijn vingers vormde de vierende Forsberg een hartje. Na de match kwamen de tranen.

Rugnummer geërfd

Forsberg bewees dat hij de opvolger van Zlatan is. Qua marktwaard­e – met 25 miljoen euro is hij de duurste speler –, qua rugnummer – hij erfde de 10 – en qua belang. Eerder loodste de blonde middenveld­er zijn club RB Leipzig al naar de kwartfinal­es van de Europa League, nu doet hij met zijn land hetzelfde op een WK. Hij bewees na afloop ook waarom hij de ‘antiZlatan’ is. Terwijl de rijzige spits bekend staat om zijn arrogant gedrag en stoere uitspraken, is Forsberg een bescheiden jongen en een wandelend cliché. Zijn vader Leif, een oud-prof, waarschuwd­e eerder al in de pers. “Goeie interviews met hem zal je niet vinden. Hij is zonder twijfel de saaiste speler, hij zegt altijd hetzelfde.”

Oordeel zelf, de reactie van zijn zoon klonk als volgt: “Dit is het mooiste moment uit mijn leven. Het voelt geweldig om Zweden naar de kwartfinal­es te trappen. Daarvan droom je als je klein bent. Ik heb heel hard gewerkt om hier te staan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In tegenstell­ing tot Zlatan Ibrahimovi­c is Forsberg een bescheiden jongen.
FOTO PHOTO NEWS In tegenstell­ing tot Zlatan Ibrahimovi­c is Forsberg een bescheiden jongen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium